Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei a clasificat drept "inacceptabila" atitudinea Guvernului britanic fata de imigrantii romani si bulgari, aratand ca acestia sunt "tratati ca un flagel", relateaza The Guardian. Oficialul european a avertizat autoritatile de la Londra ca aplicarea masurilor de limitare a accesului noilor imigranti la sistemul de indemnizatii sociale va contribui la excluziunea imigrantilor si va crea astfel si mai multe probleme sociale pe termen lung.

Comisarul pentru Drepturile Omului Nils Muizniek a avertizat Londra ca retorica pe care o incurajeaza alimenteaza stereotipurile si ostilitatea fata de straini.

"Dezbaterea din Marea Britanie a luat o turnura ingrijoratoare, portretizand imigrantii cu calificari inferioare drept straini periculosi care vin sa fure locuri de munca, salarii mai mici si sa distruga sistemul medical", a declarat oficialul european pentru The Guardian.

"Cetatenii bulgari si romani sunt stigmatizati din cauza originii lor. Acest lucru este inacceptabil pentru ca un stat nu poate trata cetatenii bulgari si romani in mod diferit fata de alti cetateni ai UE. Trebuie sa fie tratati egal, nu pe baza unor prezumtii sau generalizari plecand de la originea lor etnica", a adaugat comisarul Muizniek, politician si activist leton pentru drepturile omului.

Oficialul european considera ca liderii politici joaca un rol esential in remodelarea dezbaterilor politice aprinse din Marea Britanie si din Germania privind potentiala amenintare reprezentata de un aflux de romi din Bulgaria si Romania odata cu ridicarea restrictiile de munca in ianuarie 2013, scrie The Guardian.

Avertismentul lui Nils Muizniek vine dupa discursul pe tema imigratiei sustinut luni de premierul David Cameron, despre care a spus ca risca sa alimenteze stereotipurile si ostilitatea fata de imigranti.