Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat vineri ca in urma regionalizarii, bugetul de asigurari sociale, cel de somaj si activitatea de control a Inspectiei Muncii nu pot fi trecute la nivel de regiune, "oricat si-ar dori" conducatorii acelor regiuni, informeaza Mediafax.

Ministrul Mariana Campeanu a declarat, vineri, la Deva, la o dezbatere pe tema regionalizarii, ca in urma acesteia activitatea administrativa va trece la structura regionala.

"La nivel de regiune o sa se concentreze activitatile administrative, care reprezinta activitati legate de personal, de audit, de economic, si toata activitatea concreta legata de serviciile pentru cetatean va ramane la nivel de judet si incercam sa ne apropiem mai mult, in mai mare masura decat au fost pana acum", a adaugat ministrul Muncii.

Potrivit lui Campeanu, deconcentratele Ministerului Muncii vor fi organizate si la nivel de regiune.

"Nu va insemna o suprapunere de personal, ci o alta gandire, prin trecerea atributiilor de baza, cele legate de personal si economic la nivel de regiune, restul atributiilor ramanand la nivel de judet, adica efectiv serviciile pentru populatie. Bugetul de asigurari sociale nu poate fi desfacut pe regiuni, bugetul de somaj nu poate fi pe regiuni si nici activitatea de control a Inspectiei Muncii nu poate fi trecuta la nivel de regiune oricat si-ar dori, sunt convinsa, acei conducatori care vor gestiona regiunile respective. In nicio tara din lume acest lucru nu se intampla si nu se va intampla, cu siguranta, nici in Romania. De aceea intentia noastra este sa descongestionam activitatea de la judet de activitatile astea administrative care vor trece la nivel de regiune, iar activitatea efectiva atat la pensii, la somaj sau la cea legata de ajutoare sociale sa mearga strict pe relatia pe care o are cu persoana si cu problemele pe care le are persoana respectiva", a afirmat Mariana Campeanu.

Potrivit sursei citate, si la nivelul ministerul si la cel al primariilor este o problema cu personalul.

"Noi doream sa ducem multe dintre aceste activitati catre primarii, astfel incat o persoana care merge acolo sa aiba cu cine sa discute si daca vrea sa discute despre pensii sau despre somaj sau despre ajutoarele sociale, asa cum, la un moment dat, am mai incercat", a adaugat Campeanu.

Ministrul Muncii considera ca regiunile ar trebui sa poarte alte denumiri decat punctele cardinale.

"Eu cred ca este exclus sa ramana denumirea de nord, vest, sud, sud-est, centru si alte puncte cardinale, pentru ca eu nu cred ca Romania trebuie depersonalizata si trebuie sa-si uite denumirile istorice pe care le-a avut de-a lungul timpului. Eu cred ca aceasta problema trebuie pusa la un moment dat", a spus ministrul Muncii.

Mariana Campeanu a participat, vineri, la o dezbatere pe tema regionalizarii organizata de Prefectura Hunedoara si Confederatia Sindicala Nationala Meridian.