Medicii vizati in ancheta decontarilor de peste 500.000 de euro sunt acuzati ca au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea carora isi opreau 10%, in baza intelegerii cu angajatii a doua laboratoare, afirma procurorii, intr-un comunicat citat de agentia Mediafax.

UPDATE 22:50 Alte 11 persoane au fost retinute, vineri seara, in dosarul decontarilor ilegale de analize medicale, numarul celor pentru care a fost dispusa aceasta masura preventiva ajungand astfel la 37, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Ordonantele de retinere au fost emise de procurori, in urma audierilor, pentru medici, angajati a doua laboratoare de analize si administratorul unuia dintre acestea, au mai spus sursele citate.

Persoanele retinute vor fi prezentate instantei, sambata, cu propunere de arestare preventiva.

UPDATE 22:18 Conducerea Spitalului Elias informeaza, intr-un comunicat dat presei, nu exista nici o legatura intre activitatea medicala desfasurata in spital si activitatile medicale private vizate de ancheta penala declansata vineri. Potrivit sursei citate, "domnul doctor Sergiu Barsan este angajatul unitatii noastre, nu au existat plangeri formulate impotriva sa si nu s-a facut vinovat de abateri".

  • Comunicatul Spitalului Elias

Cu privire la ancheta penala declansata astazi conducerea Spitalului Elias este in masura sa declare ca nu exista nici o legatura intre activitatea medicala desfasurata in spital si activitatile medicale private supuse cercetarii. Domnul doctor Sergiu Barsan este angajatul unitatii noastre, nu au existat plangeri formulate impotriva sa si nu s-a facut vinovat de abateri. Consideram inacceptabila asocierea repetata intre numele institutiei noastre si o activitate medicala privata, fara legatura cu spitalul, aflata in curs de cercetare penala.

Conducerea Spitalului Elias

UPDATE 20:38 26 de medici si angajati ai unor laboratoare de analize au fost retinuti, vineri seara, in dosarul decontarilor ilegale de peste 500.000 de euro, informeaza Mediafa citand surse judiciare.

Ordonantele de retinere au fost emise in urma audierilor care continua la ora transmiterii acestei stiri. Cei 26 vor fi prezentanti instantei, sambata, cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au hotarat inceperea urmaririi penale fata de 42 de persoane, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita si dare de mita.

"Activitatea infractionala a constat, in principal, in fraudarea de catre mai multi medici si angajati ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate in realitate, cauzandu-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro", se arata in comunicat.

Procurorul Bogdan Staicu, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, a precizat ca, in acest caz, nu a existat "un creier" al afacerii, totul derulandu-se in baza simplei intelegeri dintre laboratoarele de analize si medicii in cauza.

"Au existat situatii in care au fost pierdute probele biologice prelevate de la pacienti, iar analizele si buletinele de analiza au fost intocmite in mod fictiv deoarece nu mai erau detinute aceste probe biologice. Au existat chair situatii in care persoane cu afectiuni grave, chiar boli incurabile au primit niste buletine de analize fictive, in conditiile in care probele fusesera pierdute", a declarat procurorul.

In unele cazuri, analizele fictive erau pe numele unor persoane cu boli incurabile, sustin anchetatorii.

Conform anchetatorilor, angajatii a doua laboratoare, direct sau prin intermediari, stabileau legaturi cu diferiti medici - specialisti sau de familie - in baza carora doctorii emiteau in mod constant bilete de trimitere pentru analize medicale compensate pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati sau desi au fost consultati, nu li s-a recomadat efectuarea unor analize medicale.Parchet:

In acest mod, reprezentantii celor doua laboratoare au trimis spre decontare, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, aproximativ 14.000 de bilete, fiecare medic incasand 10% din valoarea analizelor recomandate, afirma anchetatorii.

Procurorii mai spun ca nu toate analizele au fost realizate in mod fictiv. Astfel, sustin anchetatorii, cele doua laboratoare efectuau si in mod real analize, insa foloseau reactivi vechi sau chiar expirati, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deductie decat in baza unor temeiuri stiintifice. Oricum, precizeaza reprezentantiii Parchetului, aparatura laboratoarelor, in ipoteza in care ar fi fost permanent functionala, nu ar fi putut procesa analizele decontate, atat cantitativ, cat si calitativ. In acest sens, ar fi existat si cazuri in care au fost pierdute probele biologice ale pacientilor, situatie in care angajatii treceau in buletinele de analiza rezultate fictive.

Pana in prezent, in cauza au fost audiate circa 800 de persoane in numele carora au fost emise fictiv bilete de trimitere.

Anchetatorii au declansat, vineri, o actiune la care au participat 13 procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si 175 de politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, fiind efectuate 44 de perchezitii domiciliare si, de asemenea, puse in executare 42 de mandate de aducere.

Unul dintre medicii pusi sub acuzare in acest caz, cardiologul Sergiu Barsan, a fost gasit, vineri dimineata, la o pensiune din Drobeta Turnu Severin de catre politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, fiind ridicat in baza unui mandat de aducere.

Sergiu Mihai Barsan este medic la Clinica de Cardiologie a Spitalului Elias din Capitala, potrivit site-ului acestei unitati medicale.