Parteneriatul Romaniei cu Statele Unite ale Americii este "cel mai important dintre cele strategice si cu beneficii directe pentru interesul national al Romaniei", a declarat vineri, la Cluj-Napoca, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

Bogdan AurescuFoto: AGERPRES

In conferinta cu tema 'Parteneriatul Strategic Romania-SUA in contextul dinamicii actuale a parteneriatului transatlantic' sustinuta la Facultatea de Studii Europene a 'Universitatii Babes-Bolyai', Bogdan Aurescu a subliniat "atasamentul Romaniei fata de structurile occidentale". Componentele politica, militara si de securitate sunt "de excelenta in relatiile romano-americane", alaturi de componentele economica, stiintifica, tehnologica, de cercetare si educationala.

In calitatea sa de negociator sef al Romaniei in dosarul scutului antiracheta, Bogdan Aurescu a aratat ca Congresul SUA a alocat suma de 235 de milioane de dolari pentru inceperea, in acest an, a lucrarilor la scutul antiracheta de la Deveselu.

Oficialul MAE a afirmat ca triplul statut al Romaniei - de membra a UE, aliat al NATO si partener strategic cu SUA - face din aprofundarea parteneriatului transatlantic un obiectiv cu valoare de constanta pentru politica sa externa.

"Parteneriatul strategic cu SUA este piatra de temelie a arhitecturii pentru securitatea globala, un catalizator de cooperare globala. Parteneriatul transatlantic trebuie sa ramana un reper fundamental al Uniunii Europene si un model de promovare a stabilitatii in lume", a aratat secretarul de stat.

Relatia dintre Uniunea Europeana si SUA constituie, din punctul de vedere al Romaniei, "cel mai solid parteneriat de pe scena internationala" si se bazeaza nu doar pe valori comune - pacea, democratia, drepturile omului - dar si pe compatibilitatea economica si apropierea dintre perceptiile asupra aspectelor de securitate internationala la nivel regional si mondial, a explicat Bogdan Aurescu.

El a amintit ca la nivelul partenerilor europeni exista o anumita preocupare in privinta interesului SUA fata de Asia Pacifica, vazut in unele medii ca o "dezangajare a Americii in privinta Europei", dar o astfel de dilema este falsa, in realitate fiind vorba de "o realiniere a relatiei transatlantice in ton cu evolutii globale actuale, foarte dinamice".

"Este fals ca daca va creste interesul Washingtonului fata de Asia Pacifica va scadea cel pentru Bruxelles. In realitate avem de a face cu o adaptare la o evolutie dinamica in plan global", a afirmat Bogdan Aurescu.

Referindu-se la sansa ca romanii sa aiba acces fara vize in SUA, oficialul MAE a aratat ca in cadrul Consiliului de Afaceri Romano-American (AMRO), constituit in 2012, au fost discutate masurile pe care Romania trebuie sa le ia pentru ca cetatenii tarii noastre sa nu mai aiba nevoie de viza pentru SUA. Rata de refuz a cererilor formulate de cetatenii romani pentru dobandirea vizei de intrare in SUA a scazut la 17% in anul fiscal care tocmai s-a incheiat.