ANI: Pana la depunerea juramantului de judecator la CCR, Daniel Morar nu se afla in stare de incompatibilitate

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 28 martie 2013, 22:46 Actualitate | Esenţial


Daniel Morar
Foto: AGERPRES
Agentia Nationala de Integritate (ANI) precizeaza, intr-un raspuns trimis joi Agerpres, ca exercitarea de catre Daniel Morar a functiei de prim adjunct al procurorului general al Romaniei pana la data depunerii juramantului de judecator al Curtii Constitutionale nu este de natura sa genereze o stare de incompatibilitate.

ANI arata ca, prin decretul nr. 326 din 25 martie 2013, privind numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, se dispune numirea lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala, incepand cu data de 9 iunie 2013, pentru un mandat de noua ani.

Potrivit ANI, art. 62 din Legea nr. 47/1992 republicata privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prevede faptul ca, in cazul in care candidatul ocupa o functie incompatibila cu aceea de judecator al Curtii Constitutionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul trebuie sa cuprinda angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea functie sau din partidul politic al carui membru este.

De asemenea, art. 63 din acelasi act normativ prevede faptul ca: "(1) Judecatorii Curtii Constitutionale vor depune, in fata Presedintelui Romaniei si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, urmatorul juramant: 'Jur sa respect si sa apar Constitutia, indeplinindu-mi cu buna-credinta si fara partinire obligatiile de judecator al Curtii Constitutionale. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!'; (2) Juramantul se depune individual. Judecatorii Curtii isi vor exercita functia de la data depunerii juramantului".

Regimul incompatibilitatilor incident in speta este cel reglementat de legea aplicabila institutiei publice in care persoana isi desfasoara activitatea.

De asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 33 alin (15) din Legea nr. 303/2004 republicata privind statutul judecatorilor si procurorilor, judecatorii Curtii Constitutionale care, la data numirii, aveau functia de judecator sau de procuror au dreptul, la incetarea mandatului, sa revina la postul detinut anterior.

"Din interpretarea sistematica a textelor de lege, rezulta urmatoarele: Daniel Morar, prim adjunct al procurorului general al Romaniei, va exercita efectiv functia de judecator la Curtea Constitutionala numai dupa depunerea juramantului individual. Pe cale de consecinta, existenta unor potentiale stari de incompatibilitate, din perspectiva Legii nr. 47/1992, poate interveni numai de la acea data. Dat fiind faptul ca la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala persoana care avea functia de judecator sau procuror are posibilitatea sa isi reia activitatea anterioara numirii, rezulta faptul ca si pana la data exercitarii efective a functiei de judecator la Curtea Constitutionala, persoana in cauza poate desfasura activitatea de procuror sau judecator, fara sa fie in stare de incompatibilitate", precizeaza ANI.

Pe 13 martie, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, incepand cu data de 9 iunie.

Decizia lui Traian Basescu vine ca urmare a faptului ca, in luna iunie expira mandatul a trei judecatori de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnata de Camera Deputatilor, Acsinte Gaspar, care a fost numit de Presedintie, si Ion Predescu, din partea Senatului.

Astfel, seful statului l-a propus pe Daniel Morar ca urmare a expirarii mandatului lui Acsinte Gaspar.

Incepand cu 2 octombrie 2012, Daniel Morar a preluat pentru o perioada de sase luni interimatul Ministerului Public, iar pe data de 25 martie, Sectia de procurori a CSM a prelungit cu sase luni detasarea lui Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1235 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  era si greu (Joi, 28 martie 2013, 22:53)

  vercingetorix [utilizator]

  sa iti dai seama ca nu e incompatibil!

  Din moment ce nu a preluat functia respectiva, pentru ca o va face la 9 iunie, se face un tambalau inutil!
  • -3 (9 voturi)    
   hai sa presupunem... (Joi, 28 martie 2013, 23:37)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

   ... cà in functia, pe care domnul Morar o are azi, lanseazà o prostie, pe care tot el, o va sustine apoi la CCR.
   "Tàmbàlàul" poate evita o prostie.
   • +1 (5 voturi)    
    presupuneri (Vineri, 29 martie 2013, 0:12)

    vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    Desigur.

    Hai sa presupunem ca domnul Antonescu lanseaza o mega prostie (un razboi cu Rusia) pe care o va sustine ca presedinte.

    Si apoi?

    Hai sa nu lucram cu presupuneri, ci cu fapte. Iar actualul DNA (condus mult timp de Morar) are niste rezultate care mie mi se par a fi foarte bune.
    • +1 (1 vot)    
     RATIONAMENT ERONAT (Vineri, 29 martie 2013, 17:39)

     dincannes [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

     Morar este deja numit si ar fi normal sà-si dea demisia, iar Antonescu n-a fost declarat Presedinte si poate nici nu va fi.
     Rezultatele de care vorbiti, sunt mai bune in 2012, sub USL, fatà de 2011, sub PDL.
     Adicà frica pàzeste bostànària.
     • 0 (0 voturi)    
      eronat? (Sâmbătă, 30 martie 2013, 9:30)

      vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

      Eronat e sa gandesti ca X e incompatibil pt ca POATE va zice o prostie. Nu ca zis-o, ci ca POATE o va zice
   • 0 (4 voturi)    
    hai sa presupunem (Vineri, 29 martie 2013, 0:24)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    ca intr-o zi tu s-ar putea sa ajungi judecator la CCR. deci de azi incolo incearca sa eviti sa mai comentezi.. poate lansezi o prostie.
    ca sa evitam tambalaul.. :)
    • 0 (0 voturi)    
     NE CUNOASTEM?... (Vineri, 29 martie 2013, 17:43)

     dincannes [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     ...Sigur nu, deci folositi pluralul, politetea!
   • -1 (1 vot)    
    alt postac? aalfabet? (Vineri, 29 martie 2013, 13:49)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    acvtiunile unui procuror NU ajung vreodata la CCR. Ce face procurorul este supus unei instante, iar deciziile INSTANTEI (ti-a explicat instructorul de partid diferente intre instanta si procuror? sau nu stie nici el?) pot fi atacate la CCR.
    • 0 (0 voturi)    
     DOMNULE AALFABET zis acvtiunile (Vineri, 29 martie 2013, 17:56)

     dincannes [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

     CCR judecà, decide, cauze. Dacà intr-o astfel de cauzà, fusese implicat procurorul Morar, de azi, cum va vota procurorul CCR, tot Morar, de miine?
     Sunt "foarte-curios" dacà mai continuati ping-pongul.
 • +2 (4 voturi)    
  De rasul curcilor... (Joi, 28 martie 2013, 23:07)

  solar [utilizator]

  De rasul curcilor e si Mona Pivniceru si PONTA. (de fapt aici se ascunde ...invataturile lui Nastase!) Credeau ei ca duc cu presul pe Basescu prin tregiversara numirilor in locurile vacante ramase de la Morau si Kovesi? Nu le-a mers nici acum, desi chestia era ff subtil pusa in practica!! Tot au amanat , tot au amant , doar, doar, doar, doar... Ei uite ca nici de data asta n-a tinut ...Poanta!! Rationamentele lui Basescu au functionat bine si acum!! Vai de capul lor de politicieni de KKO!!
  HAI BASESCU!!
  • -1 (3 voturi)    
   cine a aminat numirile? (Joi, 28 martie 2013, 23:31)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Propunerile au fost pe masa lui TB, dupà ce au urmat traseul lung, impus de UE.
 • -1 (5 voturi)    
  mai este insa si… (Joi, 28 martie 2013, 23:26)

  dincannes [utilizator]

  …Art.68. - (1) Cu 3 luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe Preşedintele României, solicitându-l să numească un altul în locul lui; numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.
  ANI spune cà se face numirea azi, dar incà nu este activà!
  Adicà TB l-a numit azi pe Ponta ministru, dar numirea se va aplicà mai tirziu, peste o lunà.
  Cam cusut cu atà albà! Numiri si numiri!
  Ce simplu ar fi ; isi dà demisia si gata.
  (Te pomenesti cà mai sunt unele pietre de aruncat in lac.)
  • 0 (2 voturi)    
   mai canutza, om sucit (Vineri, 29 martie 2013, 0:50)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   ce nu ti-e clar?

   Pivniceru, ca o gluma proasta de ministru al justitiei, era in pozitia de a semna un act care ar fi putut fi contestat la CCR, iar ea ar fi ajuns sa-si dea cu parerea despre ceva ce semnase deja. Posibil conflict de interese. Demisie

   Dorneanu, cel care a adormit ad-interim in postura de avocat al poporului majoritar pe perioada loviturii de stat din vara 2012, era acum in pozitia de-mpingator de pix tot la institutia avocatului poporului, institutie care se presupune ca ar trebui sa sesizeze CCR cu privire la anumite abuzuri ale politicului. Deci ar fi putut sa semneze (din greseala, ca primarul, bineinteles, doar el nu vrea sa aiba habar cu ce se ocupa institutia avocatului poporului) vreo sesizare de trimis CCR. Ar fi ajuns sa isi dea apoi cu parerea privind propria-i sesizare. Posibil conflict de interese. Demisie

   Domnul Daniel Morar nu se afla intr-o pozitie din care sa intre in vreun posibil conflict de interese dupa mutarea la CCR. Nu trebuie sa isi dea demisia.

   Ti-as mai atrage atentia ca toti cei trei au studii juridice, chiar daca Pivniceru si Dorneanu se folosesc de ele pentru a acoperi faradelegi. Tocmai de aceea Pivniceru si Dorneanu si-au dat demisia imediat, pentru a nu intra in conflict de interese si a-si periclita numirile.

   Si da, ce simplu ar fi sa plece domnul Morar din CSM tocmai la timp ca sa poata infige penalii de la USL niste cozi de topor la ICCJ si DNA.

   USL jos labele de pe Justitie!
  • -1 (1 vot)    
   Ce prostii scrii pe aici dincannes? (Vineri, 29 martie 2013, 13:43)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   "Adicà TB l-a numit azi pe Ponta ministru, dar numirea se va aplicà mai tirziu, peste o lunà." Nu mai tii minte cum a fost cind presedintele Basescu l-a desemnat pe Ponta ca prim ministru si pina cind acesta a depus juramantul in fata presedintelui Romaniei?
   Bati cimpii dincannes.
 • 0 (0 voturi)    
  partida de sah continua.... (Vineri, 29 martie 2013, 1:49)

  luci30 [utilizator]

  ce mi-e pivniceru ce mi-e ponta....
  hai base,joaca-i gorjanului un calusar sa tina minte!
 • 0 (0 voturi)    
  lamuriti plagiatorul-cel ce se crede no one in jus (Vineri, 29 martie 2013, 2:14)

  marabul [utilizator]

  mi e sila sa tot vad pareri contradictorii,asta ni se serveste zilnic de actuala putere sa ignoram adevaratele probleme...CSM+ANI spun una iese mutulica si ....ba a matii.....lasa nee....lasa neee..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by