Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi, la Adunarea Nationala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), ca nu are posibilitatea de a creste salariile rezidentilor in 2013, insa, prin reorganizarea sau restructurarea sistemului, banii ramasi ar putea fi folositi in acest scop, transmite Mediafax.

"Eu am triplat veniturile rezidentilor, iar guvernarea PDL le-a taiat 25 la suta. USL a repus cei 25 la suta. Nu avem posibilitatea cresterilor de salarii in 2013, dar va readuc aminte declaratia domnului prim-ministru, ca toti banii din reorganizare si restructurare raman la nivelul sanatatii. Daca raman toti banii pe care i-am estimat, vom discuta cu Ministerul Finantelor sa-i putem duce spre o eventuala crestere a salariilor rezidentilor. Poate, spun poate. Ca va fi o crestere cu 10%, ca va fi cu 13%, mi-e greu sa spun. Sa inchidem subiectul de reorganizare si restructurare, sa vedem ce bani raman si apoi putem face o discutie", a spus ministrul Sanatatii, la adunarea CMR cu tema" Relatia medic-pacient in Romania".

Cu acelasi prilej, Eugen Nicolaescu a vorbit despre proiectele Ministerului Sanatatii pentru 2013, subliniind problema reorganizarii spitalelor si a schimbarii statutului medicilor.

"Politicile publice trebuie sa se schimbe in acest domeniu. Sa regandim statutul medicului si din punct de vedere al salarizarii. Am declansat procedura prin care avem un grup de lucru ce pregateste proiectul privind reorganizarea si restructurarea, partea cea mai complicata, "nuca", dupa cum se spune, adica spitalul, acolo unde avem multi medici, multi asistenti, dar care traiesc pe lefuri de nimic. Este un sistem care nu este controlat cum trebuie, in care multi isi fac de cap, drept pentru care am spus sa vedem cum putem schimba statulul spitalului si statulul medicului, astfel incat sa fie medici care sa ia mii de euro pe luna pentru ca muncesc si medici care ia foarte putin pentru ca nu muncesc. Astfel, relatia medic-pacient se poate aseza pe un palier de normalitate", a explicat Nicolaescu.

Potrivit ministrului, in noul sistem, medicul ar avea mai multe optiuni, respectiv sa lucreze exclusiv in spital sau avand contract cu diverse unitati sanitare. "Daca schimbam statulul medicilor, trebuie sa vedem cum o facem. Poate (medicul - n.r.) vrea sa fie angajatul unui spital, poate nu vrea sa mearga pe la mai multe spitale. Deci un medic poate sa fie angajatul exclusiv al spitalului, si atunci trebuie sa vedem cum il platim pe medicul acela ca sa stea acolo, sa fie motivat sa munceasca pentru acel spital. Atunci, nu va mai fi nevoie sa avem grila de salarizare bugetara. Sau sa ii putem oferi posibilitatea medicului sa lucreze intr-o sectie privata a acelui spital. Un medic poate sa-si desfasoare activitate independent, ca profesionist, pe baza autorizarii de libera practica data de CMR. De asemenea, un medic poate lucra part-time la un spital si la alte nu stiu cate cabinete, sigur, respectand circuitele etice cu plimbarea pacientilor", a explicat demnitarul.

Nicolaescu a mai spus ca ministerul Sanatatii va stabili, in perioada urmatoare, criteriile pentru stabilirea salariilor din sistem. "Sa vedem ce criterii stabilim pentru treptele de salarizare. Salariile vor tine cont de multe criterii, printre care profesionalism, performanta. Pentru unii, s-ar putea ca salariile sa scada, dar probabil nu sub un anumit prag. Noi ne-am propus sa terminam proiectul in vara, iar apoi sa intre in debzbatere publica pana in toamna si apoi sa fie aplicat", a declarat ministrul.