Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat joi, in cadrul conferintei anuale privind Strategia Nationala Anticoruptie (SNA), ca in fiecare institutie a administratiei publice locale va trebui sa existe "cel putin un om" care sa fie responsabil cu lupta anticoruptie si cu etica in institutia respectiva, transmite Agerpres.

"Serviciul anticoruptie din cadrul MDRAP, pe langa atributiile pe care le are in interiorul ministerului, pentru institutiile din subordine, are si cateva roluri importante, si anume, sa acorde consultanta permanenta tuturor autoritatilor locale in implementarea SNA. De asemenea, sa organizeze sesiuni de instruire pentru reprezentantii administratiei publice locale, cu speranta - pe care o s-o umplu de substanta - ca in fiecare institutie din administratia publica locala sa existe cel putin un om care sa fie responsabil cu lupta anticoruptie si cu etica din institutia respectiva", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a mai aratat ca ghidul etic a carui elaborare se afla in intentia MDRAP si care ar urma sa fie folosit de autoritatile locale va contine reguli si practici si va raspunde la intrebarile pe care le au reprezentantii administratiei.

El a subliniat ca autoritatile locale doresc o eficientizare a functionarii institutiilor publice si o simplificare a procedurilor si a precizat ca MDRAP lucreaza la simplificarea procedurilor de achizitie publica si la standardizarea acestora.

Potrivit demnitarului, incepand cu anul 2015, Romania si institutiile publice din administratia centrala si locala nu vor mai fi percepute ca institutii netransparente, unde lucrurile "nu se desfasoara in mod corect".