Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi ca in curand se vor debloca angajarile din sistemul de stat iar angajarile se vor vor face in regim de unu la unu.

"Trebuie sa adoptam rapid masura asta, pentru ca sunt foarte multe institutii locale care nu mai au suficient personal si ajung la situatii nepermise, sunt primarii care mai au trei sau patru angajati, cu primar cu tot si le este foarte greu sa functioneze. Nu va fi o masura singulara, lucram la un pachet, in asa fel incat in paralel sa deblocam angajarile, sa continuam procesul de scadere a cheltuielilor cu personalul, bunurile si serviciile din institutiile centrale", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Guvernul Boc a impus ca regula in sistemul bugetar, in cadrul masurilor de austeritate, posibilitatea unei angajari la fiecare sapte plecari din sistem.

El a adaugat ca nu poate spune data exacta la care se vor debloca posturile, dar este vorba de un termen rezonabil iar numarul celor care ar trebui angajati este de ordinul catorva zeci de mii.

'In negocierile initiale cu FMI, din ianuarie s-a discutat si s-a trecut in scrisoarea de intentie o abordare flexibila a actualei reguli. Ea si-a atins obiectivul initial, nu putem continua cu acceasi rigiditate pentru ca din ce in ce mai multe institutii locale pot intra in blocaj', a mentionat Dragnea la Conferinta anuala anticoruptie.

El a adaugat ca deocamdata se are in vedere doar administratia locala dar Guvernul lucreaza in paralel si la celelalte institutii.

"In administratia centrala trebuie sa finalizeze un proces de reasezare a functiei publice, de reducere a cheltuielilor de personal si a cheltuielilor cu bunurile si serviciile pentru ca, din pacate, in ultimii ani au existat normative de personal numai pentru administratia locala iar pentru cea centrala nu au fost. Acest proces e in derulare, nu va fi unul brutal. Trebuie sa incepem revenirea la normalitate. Sunt patru grade profesionale la functionarii publici - debutant, asistent, gradul principal si gradul superior. In mod normal astea sunt ca o piramida cu cei mai multi debutanti, asistenti mai putini, mai putini principali si foarte putini superiori. Noi suntem in situatia unei piramide inverse, cei mai multi sunt grad superior, 64%, si cei mai putini sunt debutanti. Incet-incet sistemul public va fi imbatranit. S-a facut acest lucru pentru a se reusi sa se dea salarii mai mari celor din sistem, a fost o atitudine gresita. Noi vom incerca sa facem altceva. Un debutant, daca isi duce sarcina la capat asa cum trebuie, va putea fi stimulat sa poata sa primeasca salariul chiar pentru un grad superior pentru acest proiect. Toata lumea se plange ca sistemul este foarte rigid si nu este stimulativ pentru cei care muncesc, au prins o functie, au luat un grad si salariul vine chiar daca face sau nu face ceva", a incheiat vicepremierul.