Prim-vicepresedintele Blocului National Sindical, Ion Pisc Scradeanu, a fost colaborator al fostei Securitati, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care a respins definitiv recursul formulat de acesta la o sentinta similara data in decembrie 2011 de Curtea de Apel Bucuresti, transmite Mediafax.

ICCJ a respins, in 26 martie, recursul formulat de Pisc Scradeanu la sentinta din 6 decembrie 2011 data de Curtea de Apel Bucuresti, care respingea contestatia depusa de acesta la decizia data de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, prin care el era declarat colaborator al fostei Securitati.

Decizia instantei supreme este definitiva si irevocabila.

In 2006 si 2009, doi gorjeni au cerut Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa li se comunice daca exista note depuse impotriva lor de catre Ion Pisc Scradeanu, care, la acea vreme, era presedinte al Federatiei Nationale Energetica, afiliata la Blocul National Sindical.

CNSAS a comunicat in 2010 solicitantilor ca in 9 decembrie 1982 Pisc Scradeanu a fost racolat de fosta Securitate pe probleme de "antiterorism", la acea vreme liderul sindical fiind lacatus mecanic la fosta Intreprindere Energetica Rovinari, care era parte a santierului 7 Craiova din cadrul GSMC Vulcan Bucuresti.

Conform documentelor CNSAS, liderul sindical semna notele informative cu numele "Dragnea", nume pe care l-a folosit din 1982 pana in decembrie 1989.

Primele persoane despre care Pisc Scradeanu a oferit informatii la Securitate au fost din Targu Jiu. "Va informez ca pe numitul I.D. l-am cunoscut la Restaurantul Gorjul in urma cu doua saptamani. Sus-numitul se ocupa de comercializarea de tigari straine, este o fire violenta, scandalagiu, umbla in majoritatea timpului singur", scria "Dragnea" intr-o nota catre Securitate datata 8 martie 1984.

Din 1986, acesta a inceput sa dea note informative despre colegii pe care ii avea la locul de munca, oferind informatii si caracterizari despre cei cu care discuta si care isi manifestau neincrederea in regimul comunist.

"Va informez ca in virtutea relatiilor profesionale am avut posibilitatea sa-l cunosc si sa discut cu numitul B.C., subinginer la I.E. Rovinari. Cu aceste ocazii am constatat ca acesta era slab pregatit profesional, nu era preocupat de realizarea sarcinilor si nu arareori in discutii afirma ca singura sa posibilitate de afirmare este si ramane Occidentul. Pentru a ajunge acolo va incerca in continuare, folosind toate mijloacele pe care le-ar avea la dispozitie. De cele mai multe ori am considerat ca facea aceste afirmatii si datorita stilului sau aventurier si nestatornic", preciza Pisc Scradeanu intr-o nota informativa semnata pe 20 mai 1987.

Liderul sindical s-a declarat de fiecare data nevinovat, mentionand ca el a fost o victima a fostului regim comunist