Procurorii Tiberiu Nitu - la Parchetul General, si Laura Codruta Kovesi - la DNA, acestea sunt optiunile premierului Victor Ponta pentru sefia parchetelor, insa o decizie finala va fi luata impreuna cu presedintele Traian Basescu, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. "Nu sustin pe nimeni pana nu vorbesc cu CSM si cu presedintele Basescu", a declarat premierul Ponta pentru HotNews.ro.

Tiberiu Nitu a mai fost propus la sefia Parchetului General de catre fostul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru. El a primit aviz negativ de la CSM, iar presedintele Traian Basescu a respins propunerea, argumentand astfel decizia: "Motivatia principala care a stat la baza deciziei domnului presedinte Traian Basescu este lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un numar mai mare de procurori cu bune performante sa se inscrie la procesul de selectie". Tiberiu Nitu trece drept un apropiat al premierului Ponta, fiind colegi de an la Facultatea de Drept.

Potrivit surselor citate, e greu de crezut totusi ca Basescu il va accepta pe Nitu. Pe de alta parte, nici Kovesi nu pare o propunere cu sanse. Ea a fost numita recent in functia de inalt reprezentant al Romaniei pe langa Comisia Europeana.

Premierul Victor Ponta a preluat interimatul Justitiei in urma unei discutii cu presedintele Traian Basescu, potrivit unui comunicat al Guvernului. Potrivit legii, ministrul Justitiei este cel care propune viitorii sefi de parchete. Fostul ministru Mona Pivniceru declansase o noua procedura, insa potrivit surselor HotNews.ro aceasta procedura a fost abandonata de Ponta.

Nu e clar daca Crin Anonescu si Dan Voiculescu vor avea un cuvant de spus in privinta numirilor la cele doua posturi importante de procur-sef: Parchetul general si DNA.

Una din mizele bataliei pentru Parchetul General este faptul ca viitorul procuror-sef cunoaste, potrivit legii, toate avizele de interceptare pe siguranta nationala cerute de SRI (Art. 13 din Legea 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei). "Exista o presiune din partea politicienilor cu probleme penale si a politicienilor in general de a sti din timp daca pe numele lor exista un mandat de interceptare", au explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

Reamintim ca Traian Basescu a spus ca principalul criteriu pentru alegerea viitorilor sefi ai parchetelor trebuie sa fie activitatea: "Nu poti sa chemi procurorii si pana la urma cand vei constata ca nu-si face treaba la DNA sau la Parchetul General, ce spui? Pai, sa vedeti asa a iesit din concurs. La note a iesit bine. Cum pot sa caracterizezi mai bine un procuror decat uitandu-te ce rechizitorii a facut, care au fost finalizate cu condamnari in instanta, cate rateuri a avut", a spus Basescu la Digi 24.