Mai mult ONG-uri scriu Comisiei pentru revizuirea Constitutiei solicitand transparenta: Sedintele si documentele Comisie nu sunt publice, calendarul nu a fost publicat, organizarea dialogului cu societatea este defectuoasa

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 27 martie 2013, 14:38 Actualitate | Esenţial


Mai multe organizatii nonguvenamentale au semnat o scrisoare deschisa transmisa miercuri Comisiei pentru revizuirea Constitutiei din Parlament si presedintelui  ei, Crin Antonescu, in care solicita transparenta in desfasurarea lucrarilor de revizuire a legii fundamentale a statului. ONG-urile semnaleaza faptul ca sedintele si documententele Comisiei nu sunt publice, calendarul Comisiei nu a fost publicat iar organizarea dialogului cu societatea este defectuoasa.

Printre semnatarii scrisorii se numara Active Fundatia Soros, Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Accept, CeRe - Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Centrul Ratiu pentru Democratie si Societatea Academica din Romania.

Potrivit textului scrisori, organizatiile non-guvernamentale isi arata ingrijorarea cu privire la carentele procesului de consultare publica in jurul subiectului revizuirii Constitutiei, "subiect de maxima importanta pentru viitorul tarii".

"Suntem dezamagiti si ingrijorati in legatura cu modul in care dumneavoastra, Comisia, ati ales sa coordonati dezbaterea despre revizuirea Constitutiei", se arata in scrisoare.

ONG-urile semnaleaza 4 probleme:

1. Sedintele Comisiei nu sunt publice.

"Punand in practica proiectul de regulament de organizare si functionare a Comisiei comune (inca neaprobat de plenul Parlamentului) ati restrictionat accesul mass-media si al societatii civile la lucrarile Comisiei. [...] Nu poate fi vorba de un secret in cazul discutarii textului Constitutiei, a documentului fundamental al unui stat", sustin semnatarii.

2. Documentele Comisiei nu sunt publice.

Potrivit ONG-urilor, Comisia primeste propuneri din partea partidelor politice sau a parlamentarilor, dar acestea nu sunt publicate integral, singurul document publicat pana acum fiind un tabel centralizator cu propunerile de principiu, foarte vagi, ale partidelor parlamentare.

3. Calendarul Comisiei nu a fost publicat.

Comisia nu a publicat pana la aceasta ora un calendar al intregului proces,  cu termene clare pentru consultari si dezbateri, se arata in scrisoare.

4. Organizarea dialogului cu societatea este defectuoasa.

In scrisoare se arata ca sarcina organizarilor dezbaterilor publice a fost delegata de Comisie catre Forumul Constitutional in conditiile in care proiectul de regulament al Comisiei prevede niciun mecanism prin care aceasta sa primeasca propuneri de la alte organizatii decat partidele parlamentare. "Forumul Constitutional devine astfel singura cale de comunicare intre Comisie si societate si nu exista o minima garantie ca propunerile discutate in cadrul Forumului sunt macar ascultate de Comisie. Consideram ca Parlamentul nu se poate deroba de responsabilitatea consultarii cu cetatenii transmitand-o catre alte entitati, publice sau private", arata ONG-urile.

"Problemele semnalate arata ca pana in acest moment nu s-au conturat premisele unei consultari publice autentice", sustin semnatarii scrisorii.

ONG-urile cer ca sedintele Comisie sa fie publice si transmise on-line, inregistrarile sedintelor sa fie date publicitatii, toate propunerile primite de Comisie sa fie publicate pe internet, sa fie introdus un mecanism prin care Comisia sa primeasca direct propuneri din partea organizatiilor si nu doar din partea partidelor, sa fie adoptat si publicat un calendar al intregului proces.

 • Redam integral textul scrisorii

Scrisoare deschisa
27 martie 2013

Domnului Crin Antonescu, presedinte al Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei
Membrilor Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei RomanieiStimate domnule presedinte Antonescu,
Stimati membri ai Comisiei,

Va transmitem aceasta scrisoare pentru a ne afirma inca o data disponibilitatea la dialog si cooperare pentru a imbunatati textul Constitutiei Romaniei si, in acelasi timp, pentru a ne arata ingrijorarea cu privire la carentele procesului de consultare publica in jurul acestui subiect de maxima importanta pentru viitorul tarii. Noi, organizatiile semnatare, reprezentam un spectru larg de activitati ale societatii civile, avem expertiza in domenii variate si activam pentru a sprijini interesul public.

Consideram ca textul fundamental trebuie sa fie inteles, asumat si acceptat de cetateni si ca implicarea acestora in toate etapele adoptarii Constitutiei este esentiala. Ne asumam participarea noastra la procesul de revizuire a Constitutiei prin trei cai. Vom transmite Comisiei propuneri concrete, argumentate, de modificare a unor articole, in domeniile noastre de expertiza, pe toata durata procesului. Vom participa activ la dezbaterile publice organizate pe marginea acestui subiect. Nu in ultimul rand, vom participa la informarea si educarea cetatenilor in legatura cu temele dezbatute, militand pentru implicarea lor activa si incurajandu-i sa se informeze si sa decida in conformitate cu valorile care ar trebui sa defineasca statul de drept.

Suntem dezamagiti si ingrijorati in legatura cu modul in care dumneavoastra, Comisia, ati ales sa coordonati dezbaterea despre revizuirea Constitutiei. In principal, va semnalam urmatoarele probleme:

1. Sedintele Comisiei nu sunt publice. Punand in practica proiectul de regulament de organizare si functionare a Comisiei comune (inca neaprobat de plenul Parlamentului) ati restrictionat accesul mass-media si al societatii civile la lucrarile Comisiei. In acest proces este importanta si dezbaterea in sine, nu doar rezultatul final. Este necesar ca publicul, cetatenii, sa aiba acces nemijlocit la argumentele aduse de reprezentantii sai atunci cand discuta diversele propuneri de revizuire, astfel incat sa voteze informat la referendum. Mai mult, Constitutia in vigoare precizeaza explicit (art. 68) ca lucrarile Parlamentului sunt publice si doar prin exceptie pot fi secrete. Nu poate fi vorba de un secret in cazul discutarii textului Constitutiei, a documentului fundamental al unui stat.

2. Documentele Comisiei nu sunt publice. Comisia primeste propuneri din partea partidelor politice sau a parlamentarilor, dar acestea nu sunt publicate integral. Singurul document facut public pana in acest moment, sub numele de "tezele care vor sta la baza modificarilor", contine un tabel centralizator cu propunerile de principiu ale partidelor politice parlamentare. Acestea sunt foarte vagi (spre exemplu, se vizeaza modificarea unor articole, dar nu este precizat in ce sens) si lipsesc argumentele in favoarea schimbarilor propuse.

3. Calendarul Comisiei nu a fost publicat. Pana la acest moment, Comisia nu a publicat un calendar al intregului proces, care sa includa termene clare, inclusiv pentru consultari si dezbateri care sa permita participarea tuturor celor interesati. Singurele informatii despre potentialul calendar provin din declaratiile de presa ale membrilor Comisiei si sunt imprecise.

4. Organizarea dialogului cu societatea este defectuoasa. Comisia a delegat catre Forumul Constitutional sarcina organizarilor dezbaterilor publice. Totodata, in proiectul de regulament al Comisiei nu este prevazut niciun mecanism prin care aceasta sa primeasca propuneri de la alte organizatii decat partidele parlamentare. Forumul Constitutional devine astfel singura cale de comunicare intre Comisie si societate si nu exista o minima garantie ca propunerile discutate in cadrul Forumului sunt macar ascultate de Comisie. Consideram ca Parlamentul nu se poate deroba de responsabilitatea consultarii cu cetatenii transmitand-o catre alte entitati, publice sau private.


Problemele semnalate arata ca pana in acest moment nu s-au conturat premisele unei consultari publice autentice. Revizuirea Constitutiei necesita o dezbatere reala care sa implice atat fortele politice cat si societatea civila si cetatenii.
In acest sens va solicitam sa remediati in cel mai scurt timp posibil carentele semnalate si sa deschideti catre public lucrarile Comisiei, prin urmatoarele masuri:

 • sedintele sa fie publice: acces permanent al mass-media; transmisiune on-line (folosind resursele existente ale Parlamentului); participarea cetatenilor interesati in sala de sedinte;
 • inregistrarile sedintelor Comisiei sa fie publicate on-line;
 • toate propunerile primite de Comisie sa fie publicate on-line;
 • sa fie introdus un mecanism prin care Comisia primeste direct propuneri din partea unui spectru mai larg de grupuri si organizatii, nu doar din partea partidelor politice parlamentare;
 • sa adoptati si sa publicati un calendar adecvat intregului proces.


Ne exprimam inca o data intreaga disponibilitate de a participa activ, alaturi de reprezentantii nostri, la o dezbatere publica substantiala pe acest subiect si ramanem increzatori ca veti arata deschiderea necesara pentru a conduce o astfel de dezbatere.

Semnatari:

Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei
ANBCC - Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni
APADOR-CH - Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki
Asociatia Accept
Asociatia EPAS
Asociatia FRONT
Asociatia Mame pentru Mame
Asociatia Romana Anti-SIDA
Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR)
Asociatia Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta
Centras - Centrul de Asistenta pentru Organizatii Nonguvernamentale
Centrul de Studii in Idei Politice
Centrul Educatia 2000+
Centrul FILIA
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Centrul pentru Jurnalism Independent
CeRe - Centrul de Resurse pentru Participare Publica
ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala
Fundatia Soros
Fundatia Tineri pentru Tineri
Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului - GRADO
Centrul Ratiu pentru Democratie
Roma Education Fund Romania
Societatea Academica din Romania
Societatea pentru Educatie Contraceptiva si Sexuala
SoLib - Societatea pentru Libertate IndividualaCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1217 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  LA ce este nevoie de transparenta?! (Miercuri, 27 martie 2013, 14:56)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  cacarau nu stie ce e aia, mai ales noaptea cand ... gandeste el cartile, damele, popii...
  • +4 (4 voturi)    
   intradevar.... (Miercuri, 27 martie 2013, 15:45)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   ...la ce ne trebiueste transparenta caci modificarile la Constitutie sunt facute in avantajul lor si nu al nostru.
   Asa ca, sa ne pregatim pentru vremuri si mai rele.
  • +2 (2 voturi)    
   nu fiti rai kkrau doarme (Miercuri, 27 martie 2013, 18:47)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   ce nauba atata zarva ? chiar as anu realizati ce greu e sa joxi carti noaptea si sa dormi ziua ? pe bune acum, atitudinea asta anormala, a unor oameni altminteri normali, il scoate de pe shina pe ..bashina prezidentiabilul..va fi presedinte..la muzeul din Isaccea..acolo da !!!
 • +7 (7 voturi)    
  problema de securitate (Miercuri, 27 martie 2013, 15:00)

  ministrul crizelor de urgenta [utilizator]

  se cunoaste foarte bine ca dialogul cu societatea este destul de periculos! se pot obtine bete in roate la initiativele baronilor!

  si apoi ia mai da'le incolo! ca multe dintre ele sunt intesate cu spioni straini sau nu!
 • +6 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 27 martie 2013, 15:07)

  polonyca [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  O asociatie se dubleaza (Miercuri, 27 martie 2013, 15:14)

  cato [utilizator]

  Asociatia Secular Umanista din Romania si Asociatia Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta sunt asociatiile lui Remus Cernea, aceeasi mancare de peste. De ce semneaza separat?
 • +3 (3 voturi)    
  Niste neispraviti modifica Constitutia (Miercuri, 27 martie 2013, 16:02)

  JestersTear [utilizator]

  Cele 4 puncte sunt de bun simt. Cat de incompetent, habarnist si in final rau-voitor sa fii ca sa nu pornesti de la transparenta cand e vorba de modificarea Constitutiei?
 • 0 (0 voturi)    
  Demolare Bucuresti (Miercuri, 27 martie 2013, 18:14)

  vlad.pe [utilizator]

  In ritmul impus de doctor Sorin Oprescu in cativa ani se vor demola si blocurile din cartierul Rahova, care neingrijite au ajuns in stadiul Monumentelor Istorice Hanul Gabroveni, Hotel Concordia, Moara Assan ..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by