Angajatul Uzinei Mecanice Sadu retinut dupa ce a fost prins in flagrant cand vindea munitie si mercur furate din fabrica a fost arestat preventiv, in timp ce toate celelalte sapte persoane retinute in acest caz, intre care directorul unitatii si seful serviciului paza, sunt cercetate in libertate, informeaza Mediafax.

Barbatul, Ion Baltatoiu, este acuzat de nerespectarea regimului armelor si munitiilor, de nerespectarea regimului substantelor explozive, dar si de trafic de substante toxice, magistratii Tribunalului Gorj emitand pe numele acestuia un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile.

El a fost retinut luni dupa ce politistii au organizat un flagrant in timpul caruia barbatul a vandut unui ofiter sub acoperire 210 cartuse furate dintr-o sectie a UM Sadu. Anterior, acesta ii mai vanduse ofiterului aproximativ 7 kilograme de cartuse, marfa furata fiind masurata in kilograme, pretul unui kilogram de cartuse fiind de cateva sute de euro, conform unor surse judiciare.

De asemenea, barbatul avea la vanzare trei kilograme de mercur, la pretul de 1000 de euro kilogramul, cantitatea fiind procurata tot din cadrul UM Sadu.

Baltatoiu a fost dus la Tribunalul Gorj cu propunerea de arestare preventiva alaturi de alti doi angajati ai uzinei, un maistru si un muncitor, pentru care instanta a dispus interdictia de a parasi localitatea pentru 30 de zile. Interdictie de a parasi tara sau localitatea au primit si celelalte cinci persoane retinute in acest caz, in cursul noptii de luni spre marti, printre care se afla si directorul uzinei, Nicolae Dijmarescu, precum si seful serviciului de paza si administrativ al UM Sadu, Marius Borcan, acesta fiind si presedinte al PC Gorj.

Acuzatiile care li se aduc celor doi sefi ai uzinei sunt neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave, complicitate la furt si complicitate la infractiunea de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, anchetatorii sustinand ca acestia au inlesnit furturile de armament prin faptul ca nu au luat toate masurile necesare pentru a evita acest lucru.

Directorul general al Uzinei Mecanice Sadu, seful serviciului de paza al unitatii, precum si alti sase angajati au fost retinuti, in noaptea de luni spre marti, intr-un dosar de trafic de armament. Dupa realizarea flagrantului care a dus la deconspirarea retelei anchetatorii s-au prezentat cu mandat de perchezitie la Uzina Mecanica Sadu, muncitorii aflati luni dupa-amiaza la munca fiind trimisi la acasa.

De asemenea, anchetatorii au inceput un proces de inventariere a activelor uzinei, surse judiciare precizand ca muncitorii aveau acces la milioane de cartuse produse aici anual si a caror evidenta nu era tinuta cu rigoare de nimeni din conducerea uzinei.