Ungaria a ridicat restrictiile impuse camioanelor din cauza vremii rele, a anuntat marti ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, la Comandamentul de iarna, transmite Agerpres. "Ungaria a ridicat interdictia, prin urmare in acest moment o ridicam si noi sa poata sa dea drumul la TIR-uri sa treaca si intr-o directie si in alta", a spus el.

Anterior acestui anunt, directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Mircea Pop, declarase ca exista aproximativ 1.200 de TIR-uri in vami care asteapta sa iasa din tara.

Radu Stroe a explicat ca Romania a fost obligata sa mentina interdictia de trecere a TIR-urilor, ca rezultat al deciziei autoritatilor ungare, pentru ca altfel exista riscul blocarii circulatiei.

"Noi aseara, cu acordul primului-ministru, destul de tarziu, ca urmare a masurilor luate in Ungaria de inchidere a granitelor din cauza faptului ca acolo ningea tare, am fost si noi obligati sa luam aceasta masura si pe zona Ungariei si pe zona Bulgariei. (...) Blocajul trebuie sa fie total, pentru ca altfel ne sufocam. Pe dreapta sa ai TIR-uri stationate cativa kilometri, iar pe stanga sa dai drumul la TIR-uri sa circule. Nu se poate lucrul asta, deci interdictie totala", a spus Stroe.

El mai explicase ca Romania putea ridica interdictia abia cand facea si Ungaria acelasi lucru.

"Nu e vorba de ambitie, e vorba ca trebuie sa circule in ambele sensuri sau nu. Aceeasi teorie este si pentru Bulgaria. E adevarat ca noi pentru Bulgaria am dat o mentiune: acolo unde sunt TIR-uri care se opresc in Romania ele ar putea fi lasate sa treaca cu conditia ca acestea, datorita vremii, sa nu se intample sa blocheze ele insele drumul atunci cand vor fi lasate sa treaca", a spus el.

Circulatia camioanelor a caror masa totala depaseste 7,5 tone, cu exceptia celor care transporta animale vii si marfuri perisabile, fusese restrictionata luni noaptea, din cauza vremii rele, pe o perioada neprecizata.

Peste 500 de automarfare asteptau marti la orele amiezii, la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac din judetul Arad, ca autoritatile maghiare sa anunte ridicarea interdictiei privind circulatia autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone, coada intinzandu-se pe mai bine de sapte kilometri.