Directorul Liceului "Korosi Csoma Sandor" din orasul Covasna si cei doi directori adjuncti au fost sanctionati cu observatii scrise "pentru gestionarea defectuoasa a situatiei in primele zile ale desfasurarii evenimentelor" in cazul elevei amenintate dupa ce a purtat o bentita cu tricolorul romanesc de 15 Martie, anunta Inspectoratul Scolar Judetean Covasna printr-un comunicat de presa. O alta masura luata de inspectorat este "schimbarea, din functia de diriginte si din cea de profesor de Limba si literatura romana al clasei a IX-a A, a doamnei profesor care a indeplinit aceste atributii pana in acest moment".

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe langa aceste decizii, Inspectoratul Scolar Judetean Covasna anunta ca, la nivelul Liceului "Korosi Csoma Sandor", se vor aplica "in cel mai scurt timp" urmatoarele masuri:

  • eficientizarea comunicarii interne si externe la nivelul unitatii de invatamant si realizarea unor proceduri clare si aplicabile in acest sens.
  • actualizarea si completarea Regulamentului de Ordine Interioara al scolii si comunicarea acestuia, sub semnatura, elevilor, cadrelor didactice si parintilor.
  • imbunatatirea si intarirea parteneriatului scoala-parinti si implicarea constanta a parintilor in viata scolii.
  • organizarea de activitati extracurriculare si extrascolare cu caracter educativ, la care sa participe toti elevii, indiferent de limba de predare.
  • acordarea unei atentii constante educarii elevilor in spiritul simbolurilor nationale, a identitatii etnice si culturale a fiecaruia, in spiritul convietuirii normale intr-un mediu multicultural, in care toleranta si respectul sa fie primordiale.
  • organizarea comemorarilor, a Zilei Nationale si a altor sarbatori nationale sau specifice minoritatilor nationale, astfel incat elevii sa aiba posibilitatea de a participa activ, indiferent de etnie sau limba de predare.
  • completarea Consiliului elevilor, astfel incat sa fie cuprinsi toti elevii, indiferent de etnie.
  • luarea unor masuri pentru interzicerea imixtiunii politicului in scoala
  • intensificarea eforturilor directiunii si a cadrelor didactice pentru crearea in scoala a unui mediu educational propice dezvoltarii individuale adecvate a fiecarui elev.

"ISJ Covasna propune derularea unor activitati de consiliere a profesorilor si a elevilor, dar si a directiunii unitatii de invatamant pentru a gestiona corect astfel de situatii. (...) ISJ Covasna considera ca orice elev are dreptul sa poarte insemnele nationale oricand si oriunde, daca acest drept este dublat de respectul pe care aceste insemne il impun", se mai arata in comunicatul de presa publicat de Ministerul Educatiei.

Potrivit acestui comunicat, "Inspectoratul Scolar Judetean Covasna a efectuat, in cursul saptamanii trecute, verificarea situatiei create la Liceul 'Korosi Csoma Sandor' din Covasna. Actiunea desfasurata de ISJ Covasna a avut in vedere parcurgerea urmatoarelor etape: reconstituirea cronologica a evenimentelor, luarea de declaratii din partea persoanelor implicate direct si indirect, evaluarea situatiei existente la nivelul unitatii de invatamant".

Amintim ca in urma cu o saptamana in Consiliul profesoral al Liceului ''Korosi Csoma Sandor'' din Covasna, un liceu mixt cu predare in limbile romana si maghiara, s-a pus in discutie sanctionarea elevilor din clasa a IX-a care au purtat la scoala bentite in culorile drapelului national, gest perceput drept provocator de catre unii dintre colegii maghiari. Una dintre eleve a carei poza a fost postata pe Facebook afirma ca a primit amenintari cu moartea, iar Politia a demarat cercetarile pentru identificarea persoanei in cauza.

Citeste si: