Florinel Enache, militarul roman vizitat de curand de Michelle si Barack Obama la spitalul unde este internat dupa ce ambele picioare si mana stanga i-au fost sfartecate intr-o explozie in Afganistan, este o lectie de "demnitate, curaj, dragoste pentru familie si tara". O spune voluntara care sta langa el de 10 luni. Se numeste Lilly Pierce si a aflat ca Florinel Enache este internat in spitalul militar Walter Reed "de la o persoana din comunitatea romana". Decizia de a-l ajuta "a fost o reactie naturala a mea; sint sotia unui ofiter al Fortelor Aeriene Americane, m-am nascut in Romania si un soldat roman a avut nevoie de ajutor - deci am actionat conform moto-ului fundatiei mele Facta, non verba!", a povestit aceasta pentru HotNews.ro.

De aproape 10 luni Florinel Enache este internat in spitalul militar Walter Reed din Statele Unite, dupa ce ambele picioare si mana stanga i-au fost sfartecate in timpul exploziei unui dispozitiv improvizat, in Afganistan. Tragedia s-a petrecut in luna mai 2012, pe cand militarul roman era intr-o misiune de cercetare terestra si de securizare a unui obiectiv pe autostrada A1 din Afganistan.

Imediat dupa explozie, militarul roman a fost evacuat la Spitalul Militar din baza Lagman, ulterior a fost tratat la un spital din Germania, pentru ca la sfarsitul lunii mai a anului trecut sa fie transferat la un spital in Statele Unite ale Americii, potrivit publicatiei Monitorul de Vrancea.

Florinel Enache este din comuna Gura Calitei, judetul Vrancea, are 45 de ani si este tatal unui baiat, elev la un liceu din Focsani, scrie Ziarul de Vrancea.

Lilly Pierce, voluntara care il ajuta pe militarul roman de cand acesta a ajuns in SUA

Michelle Obama, Lilly Pierce si Florinel Enache

Michelle Obama, Lilly Pierce si Florinel Enache

Foto: Lilly Pierce

Lilly Pierce este o voluntara nascuta in Romania care il ajuta pe Florinel Enache de cand acesta a ajuns in Statele Unite. Contactata de HotNews.ro, aceasta a declarat ca a aflat despre faptul ca Florinel Enache este internat in spitalul militar Walter Reed "de la o persoana din comunitatea romana, de la romani care lucreaza la spitalul militar". "A fost o reactie naturala a mea; sint sotia unui ofiter al Fortelor Aeriene Americane, m-am nascut in Romania si un soldat roman a avut nevoie de ajutor - deci am actionat conform moto-ului fundatiei mele Facta, non verba!", a explicat aceasta, intrebata cum a ajuns sa fie alaturi de el.

Lilly Pierce este alaturi de Florinel Enache din mai 2012 si spune ca "este tratat in cel mai bun spital militar din lume", care "abordeaza pacientul in mod holistic - fizic si psihic".

In ce priveste vizita de pe 5 martie pe care presedintele american Barack Obama i-a facut-o la spital militarului roman Florinel Enache, aceasta povesteste ca "procedurile de protocol si securitate au inceput cu o saptamana inainte: ferm, dar foarte amabil". "Florinel m-a invatat, fara sa stie, despre demnitate, curaj, (..) dragostea pentru familie si tara", a declarat Lilly Pierce, precizand ca "el si-a dorit sa stea in scaun pentru presedinte si pentru a arata bine in poza care urma sa fie trimisa acasa".

Barack Obama in vizita la plutornierul roman Florinel Enache

Barack Obama in vizita la plutornierul roman Florinel Enache

Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Florinel Enache urmarea la televizor un program cu muzica romaneasca atunci cand Barack Obama a batut la usa. Presedintele american i-a pronuntat numele "perfect" militarului roman, a zambit si i-a strans mana lui Florinel Enache, dupa care "i-a multumit pentru serviciul si sacrificiul sau, iar la sfarsit l-a intrebat daca se mai poate face altceva pentru el", spune voluntara romanca.

Doua saptamani mai tarziu, pe 20 martie, si prima doamna a Statelor Unite, Michelle Obama, l-a vizitat la spitalul militar Walter Reed pe Florinel Enache. Ziua aceea a inceput greu pentru militarul roman, fiind "poate una dintre cele mai rele zile ale sale". Serviciul de protocol l-a intrebat daca este de acord cu vizita primei doamne, "subliniind ca dorinta si starea de sanatate ale lui Florinel sunt tot ce conteaza", povesteste Lilly Pierce.

"Atunci am vazut o sclipire in ochii lui si un zambet slab; a raspuns 'da' si, spre surprinderea si bucuria noastra, a inceput sa se agite: Florinel voia sa fie in scaunul lui cu rotile; sa se rada si sa aleaga o camasa curata, sa fie facut patul si camera aranjata. Am fost mai mult decat bucurosi sa il ajutam", isi aminteste aceasta.

La fel ca la vizita lui Barack Obama, in asteptarea primei doamne Florinel Enache a vorbit cu familia sa si i-a spus sotiei cine urma sa il viziteze. Michelle Obama i-a vorbit militarului roman "despre recunostinta, compasiune, mandrie si credinta", iar Lilly Pierce i-a tradus vorbele acesteia pe tot parcursul intalnirii. Inainte de a pleca, Michelle Obama i-a daruit militarului roman moneda sa.

Lilly Pierce a declarat pentru HotNews.ro ca atat timp ca a fost langa Florinel Enache niciun oficial roman nu l-a vizitat sau telefonat pe acesta, insa reprezentantii ambasadei i-au spus ca ministrul roman al Muncii, Mariana Campeanu, l-a vizitat pe militarul roman la spital.

Lilly Pierce este de nationalitate germana, iar din 1996 este in Statele Unite ale Americii. S-a nascut in comuna Ortisoara din judetul Timis si a plecat din tara in urma cu 30 de ani (Sursa). In 2009 a creat Fundatia Lillybud, prin intermediul careia trimite lunar ajutoare in comuna natala. In noiembrie anul trecut, aceasta impreuna cu Fundatia Daniel Murariu a lansat un apel umanitar de "sprijin pentru soldatul Florinel Enache". Vezi aici mai multe despre apelul umanitar

Ministerul Apararii Nationale: Florinel Enache ar putea reveni in tara in iulie sau august

Oficialii MApN spun intr-o adresa transmisa la inceputul lunii Ziarului de Vrancea ca "starea generala a plutonierului adjutant Florinel Enache este buna, evolutia sa fiind favorabila. Acesta urmeaza zilnic programul de recuperare fizica. Daca totul va decurge conform planului terapeutic, el ar putea reveni in tara in iulie sau august".

Sotia sa va pleca pentru a patra oara in Statele Unite, unde va ramane ca insotitoare pana la repatrierea militarului pentru a invata cum sa il ingrijeasca atunci cand va reveni acasa. Sotia si baiatul lui Florinel Enache au mai fost de trei ori in SUA, iar toate costurile cu privire la transport si cazare au fost suportate de Ministerul Apararii, potrivit sursei citate.

Intre timp, de la casa militarului si pana la drumul judetean s-a facut, cu sprijinul Primariei, o rampa de acces pentru a-i usura deplasarea in scaunul cu rotile (Sursa). La ea au lucrat locuitori din comuna si colegi militari. Primarul Nicolae Tandara a declarat pentru presa locala ca pe numele baiatului militarului a fost intocmit un dosar de ajutor social si "incearca deblocarea unui post pentru ca acesta sa fie angajat la Primarie".

Ministerul Apararii a transmis Ziarului de Vrancea ca, "in prezent, militarul primeste doua solde de sublocotenent pe luna. Pe perioada sederii acestuia in SUA, militarul mai beneficiaza de diurna, ca si pe timpul executarii unei misiuni in afara teritoriului national".

Sotia sa a aflat despre accident in timp ce se afla pe camp, la sapat

Matusa soldatului ranit a povestit pentru Ziarul de Vrancea, chiar in ziua in care a avut loc tragedia, ca "au venit cei de la armata, dar nu ne-au spus despre ce este vorba. Au luat un vecin si i-a dus in cimp. Acolo au gasit-o pe ea".

Lamiita Enache, sotia militarului ranit, era la camp, la sapat, cand a primit vestea accidentului de la colegii sotului sau. Matusa lui Florinel Enache spune ca acesta era la prima misiune in Afganistan si a plecat pentru a scapa de datorii.

In luna septembrie a anului trecut, militarul a fost vizitat de secretarul de stat Sebastian Huluban din cadrul Ministerului Apararii Nationale. "Plutonierul-adjutant Florinel Enache, ranit in Afganistan la data de 4 mai 2012, internat la Centrul National Medical Militar 'Walter Reed', Bethesda, Maryland, a fost vizitat de secretarul de stat Sebastian Huluban, aflat la Washington, cu o delegatie, la consultarile romano-americane pe probleme de aparare", se arata intr-un comunicat al Ministerului.

Potrivit acestuia, "secretarul de stat Sebastian Huluban i-a transmis militarului roman mesajul de incurajare si sustinere din partea ministrului apararii nationale si a sa personal, precum si cadouri simbolice trimise de camarazii din Brigada 282 Infanterie Mecanizata 'Unirea Principatelor', de la Focsani".

Citeste si: