UPDATE Meteorologii au inlocuit codul portocaliu cu o noua avertizare cod gaben de viscol si ninsori.

Iarna a revenit in BucurestiFoto: Constantin Barbu / HotNews

UPDATE 2 Primul-ministru Victor Ponta a convocat comandamentul de iarna la ora 15.15, urmând să se desfăşoare la Palatul Victoria sub conducerea vicepremierului Liviu Dragnea.

26 martie ca o zi de ianuarie cu iarna autentica. Municipiul Bucuresti si noua judete din sudul tarii (Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Olt, Teleorman, Giurgiu si Ilfov) au intrat sub incidenta codului portocaliu pentru viscol si ninsoare de marti dimineata de la ora 4.00 si pana la ora 14:00. Viteza vantului va depasi 70 km/ora. Fenomenele extreme vor cuprinde apoi judetele Buzau, Vrancea, Galati, au anunat meteorologii.

Judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Caras-Severin, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Covasna, Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Ialomita si Calarasi sunt, pana la ora 14:00, sub avertizare cod galben de ninsori si viscol.

La ora 6:00 cel mai frig era la Joseni unde se inregistrau -7 grade, iar cel mai cald era la Mangalia, 7 grade Celsius.

Nu sunt probleme in traficul feroviar si nu exista porturi sau aeroporturi inchise din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, anunta Centrul Infotrafic. In judetul Maramures, din cauza viscolului, s-a instituit restrictie te tonaj (7,5 tone) pe DN18 Baia Mare - Sighetu Marmatiei. Navigatia pe fluviul Dunarea este inchisa intre kilometrii fluviali 1040 (Coronini) si 1075 (Bazias) din cauza vantului puternic.

Vreme severa in Bucuresti

In Capitala a inceput sa ninga de marti dimineata de la ora 3:00, iar vantul sufla cu putere viscolind zapada. Statul de nea este consistent. Traficul se desfasoara in conditii de iarna, iar utilajele de deszapezire actioneaza pe strazile principale. La ora 6:00 se inregistrau -3 grade Celsius.

Autoritatile au facut apel la populatie sa foloseasca transportul in comun, iar cei care si-au montat deja cauciucuri de vara sa nu plece sub nicio forma cu masina.

In Bucuresti, vremea se va mentine severa in special in prima jumatate a zilei, cand vor fi ninsori abundente, puternic viscolite, cu rafale de peste 70 km/h. Temperatura aerului va avea valori mult mai scazute decat cele obisnuite la aceasta data, cu o maxima in jurul a 0 grade.

In tara nu au fost anuntate drumuri blocate.

Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ un centimetru, iar pe autostrada A2, la Brăneşti, este zăpadă mocirlită de unu-doi centimetri.

În Muntenia, drumurile pe care s-a depus un strat subţire de zăpadă sunt în judeţele Prahova - DN 1, DN 71, la Sinaia, DN 1A, la Cheia, în Ilfov, Giurgiu şi Argeş.

Pe drumurile naţionale din mai multe judeţe din Oltenia s-a depus un strat de zăpadă între unu şi zece centimetri: în Dolj şi Gorj - pe DN 6B Craiova - Hurezani, DN 66 Filiaşi - Rovinari, DN 65 Craiova - limita cu judeţul Olt, DN 67C Bengeşti - Rânca, DN 67 Scoarţa - Milostea, DN 67B Scoarţa - Maru, DN 65C Craiova - Horezu (zăpadă între patru şi zece centimetri); în judeţul Vâlcea - pe DN 7A Voineasa - Obârşia Lotrului, DN7 Seaca - Călineşti, DN 64 Munteni - Olăneşti, DN 67 Milostea - Budeşti, DN 67B Maru - Suteşti, DN 7D Grebleşti - limita cu judeţul Argeş, DN 73C limita judeţului Argeş - Blidari (Vâlcea); în judeţul Mehedinţi - DN 67D Godeanu - Valea Cernei.

În judeţul Hunedoara, pe DN 7A, la Obârşia Lotrului, este un strat de zăpadă de doi centimetri, iar pe DN 66A, la Câmpul lui Neag, s-a depus un strat de zăpadă de patru centimetri.

În judeţul Maramureş, drumurile acoperite cu un strat foarte subţire de zăpadă sunt: DN 18 şi DN 19, la Sighet, DN 18, la Petrova şi Vişeu, DN 17C, la Vişeu, DN 18, la Borşa şi Gutâi.

În Transilvania sunt drumuri acoperite cu un strat de zăpadă de cel mult patru centimetri în judeţul Cluj - DN 1 Feleac, DN 1F Nădăşel, DN 1J Nădăşel, DN 1R Beliş, DN 16 Mociu, în judeţul Bistriţa-Năsăud - DN 17 Beclean, DN 17D Beclean, DN 17 Piatra Fântânele, în judeţul Alba - DN 75 Câmpeni, DN 75 Scărişoara, DN 1R Scărişoara, în judeţul Covasna - DN 2D limita judeţului Vrancea - Ojdula, DN 13E Zagon - Bărcani, DN 11 Chichis - Bretcu, DN 11B Târgu Secuesc - Cozmeni, în judeţul Harghita - DN 12 Chichis - Topiţa, DN 12A Miercurea Ciuc - limita cu judeţul Bacău, DN 12C Gheorghieni - limita cu judeţul Neamţ, DN 13A Praid - Miercurea Ciuc, DN 13B Praid - Gheorghieni, DN 15 Topliţa - limita cu judeţul Neamţ, în judeţul Mureş - DN 16 Sărmăşel-Reghin, a precizat CNADNR.

În Moldova sunt drumuri acoperite

Scolile si gradinitele din mai multe judete avertizate cu cod portocaliu si-au suspendat marti cursurile. Marti, nu se fac ore in Bcuuresti, Arges, Dambovita si Olt. 15 unitati de invatamant din Braila vor fi inchise timp de trei zile.