Presedintele Traian Basescu pare sa-si fi reluat rolul de presedinte jucator. Este tot mai prezent, dupa cateva luni de discretie impusa de semnarea acordului de coabitare cu Victor Ponta. Acest acord nu mai functioneaza astazi, din vina ambelor parti. Premierul l-a atacat sambata destul de abrupt pe seful statului dupa discursul de la Conventia PDL: “Basescu traieste deja in realitatea lui ( nicio legatura cu tara si societatea de azi sau de maine)”. Desi evenimentul politic al saptamanii este alegerea lui Vasile Blaga, stirea a cazut rapid in planul doi. In prim plan a trecut iarasi Traian Basescu. Presedintele si-a luat adio, sambata seara, “definitiv si pentru totdeauna” de la PDL. Motiv pentru unii lideri USL sa ameninte iarasi cu suspendarea. Intrebare este daca, de aceasta data, chiar si-o doresc.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • 1. Despartirea lui Traian Basescu de PDL. Vasile Blaga a castigat alegerile interne din primul tur, obtinand 2344 de voturi, fata de 2014 Elena Udrea si 209 Monica Macovei. Aproape instant, s-a declansat o actiune masiva de delegitimare a noului sef PDL. Udrea a contestat  rezultatul votului.Traian Basescu si-a luat adio, intr-un scurt filmulet postat pe pagina sa de Facebook, “definitiv si pentru totdeauna” de la PDL. Totodata, a anuntat ca se va dedica “constructiei unei alte solutii de drepta, cu oameni cinstiti, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care accepta dreptul democratic al contestatie”. Blaga il invinge a doua oara pe Basescu. Prima data s-a intamplat in 2012, cand l-a dat jos pe Emil Boc de la sefia PDL, a doua oara pe 23 martie 2013, cand a invins-o pe Elena Udrea, marele protejat al presedintelui. Insa marii castigatori ai bataliei interne din PDL sunt  liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Cel mai mare pericol pentru dreapta este faramitarea si macinarea in mici razboaie intre factiuni si partidulete, dupa model PNTCD. Ziarista Sorina Matei publica, pe blogul sau, o buna analiza a dezintegrarii PDL. 
  • 3. Amenintarea lui Hrebenciuc si Stroe cu o noua suspendare. Implicarea ostentativa a lui Traian Basescu in viata politica, prin gesturi provocatoare (se desparte de PDL, anunta ca se va dedica reconstructiei dreptei), au determinat USL sa-l acuze pe seful statului de incalcarea Constitutiei si au evocat iarasi scenariul suspendarii. “La cum arata lucrurile cred ca vom ajunge la suspendare”, a declarat Viorel Hrebenciuc pentru ziarul Gandul. Ministrul de interne, Radu Stroe, a spus ca “este inadmisibil ce a făcut Băsescu. Trebuie să ne gândim din nou la suspendare ".  De notat, totusi, ca reactiile au venit din esalonul doi. Crin Antonescu si Victor Ponta s-au manifestat, pana la aceasta ora, extrem de prudent pe tema unei eventuale suspendari. S-ar putea ca Traian Basescu sa-si doreasca de aceasta data suspendarea, sa o forteze chiar. Ar iesi victimizat din scena, nu invins. Eliberat de constrangerile functiei, se va putea angaja din plin in campania prezidentiala pentru 2014. Doar asa il poate avea pe Crin Antonescu pe post de sac de box, nu invers. Doar asa poate contrui ceva. Exact din aceste motive, s-ar putea ca USL sa nu se grabeasca de aceasta data cu suspendarea, dar pe de alta parte presiunea penalilor este mare in directia scoaterii lui Traian Basescu de la Cotroceni. 
  • 4. Tentativa de modificare a legii cadrelor militare. Decapitarea “generalilor lui Basescu”. Propunerea de modificarea a statului cadrelor militare este o lege ce reflecta "ori un act de tradare nationala si sunt responsabil de ce spun - ori un act care vadeste o profunda prostie", a declarat presedintele Traian Basescu joi, precizand ca in cazul in care ar fi promulgat legea ar fi rezultat decapitarea armatei si "punerea sub control politic a generalilor". Din toate informatiile despre autorii proiectului si dupa reactiile publice ale liderilor USL rezulta ca initiativa a vizat, prin pensionarea generalilor la 55 de ani, eliminarea “generalilor lui Basescu”, avand ca tinta precisa cel putin doi oameni cheie de la varful a doua servicii secrete. E vorba de Silviu Predoiu de la Serviciul de Informatii Externe (SIE) si de Marcel Opris, de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Apoi, exista in randul USL ideea ca “generalii pusi de Basescu ii sunt loiali” si ca ei trebuie inlocuiti. O actiune cam riscanta pentru un stat membru NATO, menita sa ridice semne de intrebare asupra stabilitatii unor pozitii cheie din armata si servicii secrete.