Asociatiile fostilor proprietari au transmis un memoriu catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in care arata motivele pentru care nu sunt de acord cu angajarea raspunderii de catre Guvern cu privire la legea restituirii proprietatilor confiscate abuziv. Fostii proprietari sustin ca "procedurile de restituire sunt complicate, intarziate , in cazuri nefavorabile pana in 2030 si pot genera coruptie, ceea ce contravine recomandarilor CEDO" si ca nu au fost consultati de Guvern in elaborarea noii legi "contrar recomandarii din decizia pilot a CEDO".

Potrivit unui comunicat remis HotNews.ro, in memoriul catre CEDO, asociatiile de proprietari au relevat in special urmatoarele puncte:

  • Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea, neurmand procedurile parlamentare normale in cazul unei legi organice
  • Asociatiile de proprietari deposedati nu au fost consultate, contrar recomandarii din proiectul pilot
  • Procedurile de restituire sunt complicate, intarziate, in cazuri nefavorabile pana in 2030 si pot genera coruptie, ceea ce contravine recomandarilor CEDO
  • Noua Comisie Centrala isi aroga drepturi de validare/invalidare a unor dispozitii existente, ba chiar a unor sentinte judecatoresti, ceea ce contravine principiilor separatiei puterilor in stat, si al retroactivitatii
  • evaluarile pe baza gilei notarilor reprezinta 25-75% din valoarea reala si nu sunt actualizate in raport cu inflatia si cu raportul euro/leu
  • nu se respecta echilibrul dintre interesele proprietarilor deposedati si cele generale, dupa cum s-a recomandat in procesul pilot
  • accesul la justitie este partial blocat (intarziat)
  • aprobarea de catre CEDO a proiectului ar afecta increderea cetatenilor romani in autoritatile internationale in  general si in CEDO in special
  • numarul de noi cereri adresate CEDO ar creste simtitor

Asociatiile care au semnat memoriul sunt: Asociatia pentru Proprietatea Privata - APP, Asociatia Franceza pentru Apararea Dreptului de Proprietate in Romania - AFDDPR, Asociatia Persoanelor Deposedate Abuziv si a Fostilor Deportati Refugiati din Romania -APDAFDR si - Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat - APDAS.

Guvernul a anuntat ca isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul noii legi a retrocedarilor, insa a cerut saptamana aceasta extinderea cu cel putin 3 saptamani a termenului limita impus prin decizia pilot a CEDO impotriva Romaniei in domeniul restituirii proprietatii.

Potrivit proiectului de lege realizat de Guvern, cererile privind privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist ar urma sa fie solutionate pana cel tarziu 2017, iar intaietate vor avea despagubirile in natura care la nivel local vor trebui sa fie realizate pana la 1 ianuarie 2016.

Procesul de despagubire va avea mai multe etape: restituire in natura pe plan local, compensarea prin puncte decisa la nivel central, licitatii cu acele puncte pentru imobile din fondul national si, abia din 2017, valorificarea punctelor in numerar in transe anuale de 14%. Legea prevede si un impozit de 85% pentru cei care cumpara punctele de despagubire de la fostii proprietari.

In cazul dosarelor solutionate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand de la 1 ianuarie 2014.

In replica la proiectul propus de Guvern, asociatiile fostilor proprietari au declarat ca acesta este unul nedrept, "o lege schioapa".

Fostii proprietari considera ca prin actualul proiect de lege "se prevede tergiversarea acordarii despagubirilor, se doreste amanarea platii acestora, astfel ca plata lor sa cada in sarcina guvernelor viitoare, intre timp putand interveni decesul petentilor, in majoritate persoane in varsta".

Citeste si: