Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare si Dezvoltare Tehnologica, a declarat joi ca programul "Cornul si laptele" ar putea fi inlocuit de programul "after-school" in care sa se serveasca o masa calda elevilor, scrie Agerpres. Amintim ca premierul Victor Ponta a afirmat marti ca programul "Cornul si laptele" trebuie regandit, apreciind ca, in forma actuala, acesta nu reprezinta decat "o risipa de bani".

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare si Dezvoltare Tehnologica a declarat joi, 21 martie, ca "mesajele venite din zona de invatamant preuniversitar si din presa aratau faptul ca elevii nu mai consuma aceste produse (cornul si laptele). Acestea se strica de multe ori si sunt aruncate. Intrebarea este de ce sa aruncam bani pentru un program care nu mai are cautare si sa nu facem o analiza foarte serioasa a necesitatilor pe care copiii le au".

Potrivit lui Mihnea Costoiu, "poate ca nu toti copiii au nevoie de acest program. Poate ca sunt zone unde copiii nu vin la scoala si este important sa le oferim o masa calda dupa scoala pentru a-i atrage mai mult sa frecventeze cursurile. Pe baza unei analize se va lua o decizie".

Ministrul a afirmat ca poate fi gandit in acest sens un program care sa fie flexibil la nivel national, dar si unul care sa se adreseze diferitelor "zone sarace sau mai putin sarace", transmite Agerpres.

Victor Ponta despre programul Cornul si Laptele: A fost o idee excelenta, dar astazi e o risipa de bani, care ar putea fi folositi pentru after-school

Premierul Victor Ponta a declarat marti, 19 martie, ca programul Cornul si Laptele trebuie regandit, apreciind ca, in forma actuala, acesta nu reprezinta decat "o risipa de bani". "Tot caut o solutie, programul acela Cornul si Laptele, care a fost o idee excelenta, astazi, cand vorbim, e o risipa de bani", a spus seful guvernului, intr-un interviu video acordat cotidianului Adevarul.

Banii obtinuti de la renuntarea la acest program ar putea fi folositi pentru after-school, a continuat prim ministrul. El a apreciat ca "partea buna" a programului Cornul si Laptele "s-a epuizat si acum multe zone arunca banii degeaba". Or, aceste fonduri ar putea fi folosite "spre exemplu la after-school". Victor Ponta a precizat ca orice modificare a acestui program nu poate fi facuta mai devreme de inceperea urmatorului an scolar.

Funeriu: Ar fi o eroare monumentala daca s-ar elimina 'Cornul si laptele' fara a fi inlocuit cu o alta forma, mai buna, de furnizare de hrana pentru cei mici si defavorizati

Miercuri, 20 martie, consilierul prezidential Daniel Funeriu scria pe blogul sau ca "cei mici defavorizati sunt majoritar in mediul rural. Problema lor nu este 'cu cine raman dupa ora 12'. Problema multor copii din rural este 'ce mananca?'".

"Inlocuirea lui [programul Cornul si laptele - n.red.] eficienta cu o masa calda gratis pentru cei care au nevoie impreuna cu programul 'Scoala dupa scoala' ar fi un mare succes. Daca Victor Ponta va reusi acest lucru eu, personal, il voi felicita. As face orice e legal ca un astfel de program sa reuseasca. E un urias regret ca, guvernand in ani de criza, nu am reusit sa fac asta", a scris fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe blogul sau.

Acesta a precizat ca programul a dus la scaderea abandonului scolar. Pe de alta parte, "este foarte important sa dam drumul la programele de scoala dupa scoala. Eu le-am introdus in lege (vezi art.58 si art. 262 alin. 1, lit c din Legea educatiei si Ordinul de ministru 5349/2011 'Scoala dupa scoala'", a scris Funeriu.

"'Cornul si laptele' NU este o risipa de bani. El genereaza insa o proportie de risipa, e adevarat. Chiar daca suboptimal, el produce efecte benefice. Unii copii sunt atat de saraci incat cornul si laptele de la scoala sunt esentiale pentru ei. Unii copii nu mananca cornul si nu beau laptele (dna Saftoiu spunea, in Parlament, ca cei mici de la scolile bune din Bucuresti joaca fotbal cu cutiile de lapte. Avea dreptate). 'Cornul si laptele' poate fi imbunatatit, daca e mai bine tintit", a precizat consilierul prezidential.