Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) va fi desfiintat cat mai curand, deoarece este mai corect ca atributiile institutiei sa fie trecute in domeniul judiciar, unde va fi aplicata o procedura foarte scurta, specifica achizitiilor publice, a anuntat ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, transmite Mediafax.

Desfiintarea CNSC a fost anuntata dupa ce premierul Ponta a declarat, marti, ca Guvernul va infiinta la Tribunalul Bucuresti o sectie speciala pentru judecarea contestatiilor la licitatiile publice, astfel incat lucrarile de investitii sa poata incepe mai repede. Premierul a acuzat din nou Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) ca blocheaza astfel de proiecte.

Miercuri, Mona Pivniceru a precizat ca aceasta sectie ar putea fi infiintata cat mai curand.

"CNSC se desfiinteaza si se reinfiinteaza sub aspectul atributiilor, deci atributiile, de fapt, se transleaza, asta e exprimarea corecta, competenta si atributiile lor se transleaza in domeniul judiciar si inchidem intr-un mod specializat aceasta chestiune", a aratat Pivniceru.

Ea a adaugat ca este mai corect ca judecatorii sa solutioneze contestatii la licitatii publice, in urma unei proceduri "foarte scurte", specifica domeniului achizitiilor publice.

"Daca aceste contestatii pot fi solutionate de judecatorii de cariera, ma gandesc ca ar fi mult mai bine decat sa intri in alte proceduri, asa-zis juridictionale si cu finalitatile care deja se cunosc. Vom face o procedura foarte scurta, specifica domeniului de achizitii publice, dar, de principiu, judiciar este mai corect ca judecata acestora sa fie incredintata unor judecatori de cariera", a sustinut ministrul Justitiei.

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, in ultimele luni, activitatea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, sustinand ca institutia blocheaza licitatiile publice, iar seful institutiei, Bogdan Lehel, este prieten cu lierii PDL Vasile Blaga si Elena Udrea.

La inceputul anului, Ponta a anuntat ca Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitatii oprite de CNSC si ca va explica si Comisiei Europene necesitatea unei astfel de masuri.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor este institutia care poate influenta orice licitatie publica reclamata, prin acceptarea sau respingerea unei contestatii depuse de catre o firma, pe o piata a achizitiilor publice care reprezinta in jur de 15% din PIB-ul Romaniei.

In luna octombrie, agentia Mediafax a prezentat un document care releva ca oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul ca detin informatii conform carora a fost elaborat, fara consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimba organizarea CNSC si au cerut Executivului sa evite orice modificari care afecteaza independenta acestei institutii.

In 2010 si 2011, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a anulat licitatii publice cu o valoare estimata de 2,7 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.