Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat miercuri ca pana la sfarsitul anului ar putea fi operational un sistem care va emite avertismente atunci cand in procedurile de licitatie participa rude de gradul I sau II si care au legatura cu persoanele implicate in aceste procese pentru a castiga contracte, urmand a fi monitorizati toti functionari implicati in achizitiile publice cu fonduri europene, informeaza Agerpres.

El a sustinut ca, din perspectiva noilor competente ale ANI, a fost trecut in Guvern un memorandum prin care agentia va analiza inainte de momentul atribuirii contractelor procedurile de achizitie cu fonduri europene.

"Toti functionarii sau toate persoanele implicate in procesul de achizitii publice pe fonduri europene si nu numai, ma refer si la sefi de institutii si la consultant evaluator, vor fi monitorizati in timp real si acest sistem va emite avertismente atunci cand in procedurile de licitatie participa rude de gradul I sau II pentru a castiga contracte si au legatura cu persoanele implicate in acest proces", a afirmat seful ANI, la conferinta ''Combaterea criminalitatii in domeniul achizitiilor publice''.

Georgescu a precizat ca toti acesti functionari cu rude de pana la gradul II vor fi introdusi intr-o baza de date iar o platforma de analiza automata a datelor va fi integrata cu bazele de date de la Registrul Comertului si probabil cu cele de la Fisc, astfel incat sa se faca relationarea intre firmele care participa la licitatii si care au legatura cu acei functionari implicati in aceste procese si sefi de institutie.

"Urmarim responsabilizarea lantului ierarhic, ca sa nu mai avem situatii in care de exemplu ANI va emite un avertisment de integritate pentru seful institutiei ca exista o problema iar dupa aceea seful institutiei sa spuna ca nu a stiut ca firma sotiei participa la acea procedura de licitatie, ca nu a fost in comisia de licitatie. Astfel se responsabilizeaza tot lantul ierarhic, si pe verticala si pe orizontala si cred ca va actiona ca un factor descurajant", a spus Georgescu, explicand ca acest instrument a devenit o necesitate, liniile de finantare a programelor fiind foarte frecvent blocate deoarece conflictul de interese se intalneste foarte des.

Potrivit acestuia, sistemul ar urma in mod normal sa fie operationalizat pana la sfarsitul anului asa cum este prevazut si in memorandum, insa depinde foarte mult si de alocarea resurselor financiare si cele legislative.

"Daca acest sistem nu este completat cu un pachet legislativ eficient, nu va niciun impact. (...) Obiectivul acestui proiect ar fi sa previna conflictele de interese in achizitii publice cu fonduri europene. Sa actioneze inainte ca un conflict de interese sa aiba loc si sa nu blocheze proiectele respective aflate in desfasurare. Va fi o solutie complexa, care va acoperi toate elementele necesare functionarii unui sistem eficient de preventie", a precizat Georgescu.

In opinia lui, este vorba de un mecanism care sa impiedice alocarea de contracte catre rude in plan administrativ pana la gradul I si in plan penal pana la gardul II si care, practic, ar opri procesul de incheiere a unui contract in conflict de interese.

Potrivit lui Georgescu, alertele vor fi sub forma unor instiintari ANI, care ulterior vor fi si monitorizate, pentru a vedea daca au fost puse in aplicare.

Seful ANI a mai spus ca este vorba de un sistem 'preventiv suta la suta' si va ajuta toate institutiile implicate sa gestioneze mai bine acest fenomen.

El a aratat ca exista niste termene foarte clar definite in memorandumul mentionat, ca s-a initiat grupul de lucru cu participarea ampla a mai multor institutii, inclusiv a ICCJ si ca va fi dezvoltata solutia printr-un consultant iar partea legislativa va fi transmisa Guvernului in maximum trei luni, pentru ca pana la sfarsitul anului sa fie primele module operationale.

"Foarte multe institutii implicate in acest proiect vor avea acces la acest sistem partajat in functie de competentele fiecareia", a mai subliniat presedintele ANI.

Pe de alta parte, Horia Georgescu a pledat pentru modificari pentru a avea sanctiuni descurajante.

"Pana se termina un proces de conflict de interese sau pana se finalizeaza toata procedura, probabil functionarul in cauza nu mai este in sistem si prejudiciul nu mai poate fi recuperat, ceea ce este foarte important, pentru ca acesta este momentul final al unei verificari al conflictului de interese", a subliniat el, adaugand ca din 2008 si pana in prezent a finalizat 164 de conflicte de interese care sunt pe rolul instantelor si al parchetelor.