Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, la Palatul Victoria, in urma discutiilor cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, sprijinul Comisiei de la Venetia pentru modificarea Constitutiei din Romania, dar si un nou termen pentru legea restituirii proprietatilor conficate in perioada comunista, potrivit B1.ro.

In urma intalnirii cu oficialul european, premierul Romaniei a dezbatut mai multe probleme importante ale societatii romanesti, printre care cazurile proprietatilor confiscate de regimul comunist.

In acest sens, Victor Ponta a afirmat ca legea restituirii proprietatilor confiscate in comunism nu va fi adoptata miercuri, dupa ce Guvernul a cerut CEDO o amanare a legii restituirii cu cel putin 3 saptamani pentru ca Guvernul sa poata dezbate problema in detaliu cu insitutiile europene.

"Cea mai buna solutie este sa avem o discutie detaliata asupra textului legii inainte de a fi adoptat. Iar daca vor exista observatii pentru propunerea legislativa din partea departamentelor specializate, aceste observatii trebuie si vor fi avute in vedere in textul legii. Din acest motiv vom face o solicitare oficiala pentru prelungirea termenului de 12 aprilie, cu o perioada de trei saptamani, maxim o luna, pana cand avem finalizata aceasta discutie tehnica", a spus el.

Saptamana trecuta, premierul a anuntat ca guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de lege privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist in 26 martie.

Victor Ponta precizase, dupa o sedinta a conducerii USL, ca restituirea in natura a proprietatilor nationalizate de regimul comunist va fi prioritara.

In cazul imobilelor folosite ca scoli, spitale sau institutii culturale ar putea fi inclusa obligatia pastrarii destinatiei actuale timp de 20 de ani.

Procesul de restituire in natura ar urma sa dureze doi ani, dupa care in al treilea an se va trece la "restituiri in echivalent pentru terenuri de la ADS (Administratia Domeniilor Statului) sau unde mai pot fi gasite", a explicat Ponta.

Potrivit proiectului de lege va propune cel mai probabil ca restituirile in bani sa se faca pe o perioada de 7 ani.

Restituirile care vor fi obtinute de persoanele care au cumparat drepturile litigioase de la fostii proprietari vor fi impozitate cu 85%, a spus Victor Ponta, care a adaugat ca nu se teme de o eventuala contestare in fata Curtii Constitutionale a acestei prevederi, intrucat este vorba de impozite si taxe.

Premierul a mai adresat o cerere oficiala de a avea asistenta Comisiei de la Venetia in procesul de modificare a Constitutiei din Romania. "Vreau ca acest proces sa fie un proces deschis nu doar pentru Romania, ci si pentru toti partenerii europeni si vrem sa beneficiem de expertiza CE pentru modificarea Constitutiei", a declarat Ponta.

El a precizat ca va trimite o solicitare oficiala in acest sens si ca va ruga si conducerea Parlamentului sa efectueze o astfel de cerere.