Premierul Victor Ponta nu mai vrea scandaluri in afara tarii si, din acest motiv, a decis sa nu mai participe la Salonul de carte de la Paris, desi, initial, prezenta sa fusese confirmata. Informatia vine pe surse oficiale de la Palatul Victoria, citate de Digi 24. La Salonul de carte din capitala Frantei au fost invitati 27 de autori romani, insa Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara, Petru Cimpoiesu si Mircea Cartarescu au refuzat sa participe, explicand ca nu vor sa-si asocieze imaginea cu ICR-ul condus de Andrei Marga. Unul dintre cei care-si vor prezenta opera la Paris va fi Printul Radu Duda. Salonul de carte de la Paris va fi inaugurat joi de presedintele francez Francois Hollande.

De altfel, mai multi scriitori romani au refuzat sa mearga la eveniment, in semn de protest fata de politica lui Andrei Marga, la ICR. In replica, presedintele ICR spune ca fiecare scriitor invitat ia decizia cum doreste.

Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul ICR, Andrei Marga a folosit cuvinte jignitoare la adresa lui Andrei Plesu si Filip Florian, doi dintre scriitorii care au refuzat sa-si asocieze numele cu controversatul sef al Institutului Cultural Roman.

Salonul de Carte de la Paris, ajuns la editia a 33-a, se deschide joi 21 martie, iar Romania este tara invitata de onoare.