Autoritatile americane ancheteaza grupul informatic Microsoft si o serie de parteneri ai acestuia care ar fi corupt responsabili guvernamentali din China, Italia si Romania, pentru a obtine contracte, scrie miercuri Wall Street Journal, preluat de AFP. UPDATE: Microsoft spune ca va trata chestiunea cu toata seriozitatea si promite ca va face verificari.

Potrivit sursei citate, avocati din cadrul Departamentului de Justitie si din cadrul Autoritatii de Reglementare din Domeniul Bursier verifica acuzatii de mita facute de un fost reprezentant al Microsoft in China precum si relatiile companiei cu anumiti consultanti si distribuitori din Romania si Italia.

Autoritatile americane investigheaza daca Microsoft este implicat in posibile cazuri de mita data de distribuitori de ai sai pentru a obtine contracte de software cu Ministerul Comunicatiilor din Romania.

"Luam in serios toate acuzatiile aduse atentiei noastre si cooperam deplin cu anchetele guvernamentale", a reactionat John Frank, vicepresedinte insarcinat cu chestiuni juridice la Microsoft, intr-un mesaj postat pe blogul oficial al grupului.

Potrivit cotidianului economic, care citeaza surse apropiate dosarului, ancheta condusa de autoritatea de reglementare in domeniul bursier si Departamentul Justitiei ar fi inca intr-un stadiu preliminar.

Ea ar fi fost deschisa in special in urma acuzatiilor de mita formulate de un fost reprezentant al Microsoft in China. Autoritatile nu au acuzat inca formal Microsoft sau asociatii sau, adauga Wall Street Journal.

Afirmand ca Microsoft nu poate "face comentarii asupra anchetelor in curs", Frank a subliniat ca "intr-un grup de talia noastra, acuzatii de aceata natura sunt formulate din timp in timp".

El admite ca "intr-un grup cu 98.000 de angajati si 640.000 de parteneri, nu este posibil sa spui ca nu vor exista niciodata acte condamnabile", dar a reafirmat angajamentul Microsoft de a preveni si sanctiona astfel de actiuni.

UPDATE 1: Prima reactie Microsoft la aceaste acuzatii:

"Tratam cu toata seriozitatea sesizarile aduse in atentia noastra si cooperam pe deplin in orice ancheta guvernamentala. Ca si in cazul altor companii mari cu operatiuni in toata lumea, suntem din cand in cand sesizati cu astfel de suspiciuni privind posibile abateri ale angajatilor sau partenerilor de afaceri si le verificam sub toate aspectele, indiferent de sursa. De asemenea, investim puternic in activitati preventive de training, monitorizare si de audit pentru a ne asigura ca operatiunile noastre comerciale din toata lumea indeplinesc cele mai inalte standarde legale si etice.", a spus John Frank, Vicepresedinte si Consilier General Adjunct, Microsoft

UPDATE 2: Reactia Ministerului Comunicatiilor - raspuns la solicitarile facute de Wall Street Journal

„Am verificat intern datele transmise de dumneavoastra si, din inregistrarile noastre oficiale, reiese ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei nu a incheiat in anul 2008 contractul la care v-ati referit. Exista un contract incheiat in 2009 cu un consortiu de firme, insa este important sa precizam ca sumele pe care le-ati mentionat in solicitarea dvs, nu coincid cu sumele aferente contractelor cu aceste firme.

Totodata, este importanta sa subliniem ca, in relatiile Ministerului cu furnizorii, nu cunoastem si nu ne sunt furnizate informatii despre eventualele discount-uri pe care acestia le au in relatia lor cu partenerii.

In documentele oficiale din perioada 2004-2009, am identificat intr-un contract o suma similara cu ce ne-ati transmis dvs, insa este vorba de o alta firma, nu de aceea la care va refereati. Precizam ca suma respectiva nu a fost achitata de catre Minister (din cauza unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare), factura fiind stornata cu acordul firmei cu care se incheiase contractul”

Ministerul a transmis miercuri catre presa inclusiv solicitarea facuta in numele publicatiei Wall Street Journal:

“Va scriu in numele publicatiei Wall Street Journal, care m-a rugat sa obtin reactii din partea autoritatilor din Romania pentru o ancheta jurnalistica la care lucreaza. Este vorba despre un presupus act de coruptie care ar putea implica Ministerul Comunicatiilor.

Potrivit informatiilor obtinute de jurnalistii de la Wall Street Journal, compania Microsoft Romania ar fi folosit o firma (…) ca intermediar pentru a plati mita in numele sau cu scopul de a obtine, in 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (contractul ar fi fost o prelungire a unuia incheiat in 2004, in valoare de 54,5 milioane de dolari). Potrivit acelorasi informatii neconfirmate, firma ar fi cumparat licente de la Microsoft cu o reducere de 62% si apoi le-ar fi revandut ministerului, dar la un pret in care nu se regasea aceasta reducere, iar o parte din diferenta de bani ar fi ajuns la oficiali ai ministerului. Acestea sunt toate informatiile care mi-au fost furnizate de jurnalistul de la Wall Street Journal care m-a contactat si, dupa cum am scris, nu sunt confirmate", se arata in solicitarea primita de Minister din partea WSJ.