Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a propus sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea verificarii modului de repartizare a dosarelor la judecatori la Tribunalul Bucuresti. Decizia vine in urma scandalului izbucnit saptamana trecuta, cand doua judecatoare au fost arestate, fiind acuzate de trafic de influenta si luare de mita, anunta Agerpres.

Referatul procurorilor DNA in cazul celor doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti - Antonela Costache si Viorica Dinu, arestate preventiv sub acuzatia ca ar fi primit mita de la fratele omului de afaceri Dinel (Staicu) Nutu - a aratat ca judecatoarele fie rezolvau dosare personal, fie apelau la adevarate retele in care implicau alti judecatori si grefieri (utilizati la manipularea sistemului informatic pentru a ocoli repartizarea aleatorie a dosarului) si avocati.

"Avand in vedere ca unul dintre reprezentantii societatii civile a anuntat extrem de tarziu imposibilitatea de a participa la sedinta de plen programata a avea loc astazi (n.r. marti), nu s-a putut asigura cvorumul de sedinta, motiv pentru care a fost amanata. Avand in vedere o lucrare urgenta, o propunere venita din partea presedintelui CSM, Oana Schmidt-Haineala, care trebuia sa fie analizata astazi de plen, s-a luat decizia ca aceasta propunere de sesizare a Inspectiei Judiciare sa fie asumata de catre conducerea CSM, respectiv presedinte si vicepresedinte, in sensul sesizarii IJ cu verificari privind managementul sistemului informativ ECRIS de la Tribunalul Bucuresti'', a declarat, marti, purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu.

Ea a subliniat ca din comunicatul DNA, dat saptamana trecuta, in legatura cu cercetarile efectuate in cazul celor doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti, rezulta anumite date si indicii care conduc la posibilitatea incalcarii modului de functionare a acestui sistem.

"Inspectia Judiciara, avand atributii de control in domeniu, este in masura sa efectueze verificari si sa constate eventuale abateri disciplinare savarsite de magistrati in legatura cu acest sistem", a mai explicat purtatorul de cuvant al CSM.