Adrian Nastase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava luni, in jurul orei 18:00, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins recursul inaintat de procurorii DNA la decizia de eliberare conditionata data de Judecatoria Sectorului 4. Fostul premier a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".

UPDATE 21.00: Fiul cel mare al lui Adrian Nastase, Andrei, a declarat, luni seara, ca tatal sau este bine, dar ca oprirea la clinica medicala privata a avut drept scop mai multe investigatii pentru a se asigura ca nu exista nicio problema.

"Tata este bine. Am vrut sa facem niste investigatii, ca sa ne asiguram ca nu sunt probleme. Asteptam sa vedem daca va ramane peste noapte", a spus Andrei Nastase, care a adaugat ca peste "o ora, o ora si jumatate" vor fi cunoscute rezultatele analizelor, transmite Mediafax.

Intrebat daca problemele cardiace ale lui Adrian Nastase ingrijoreaza familia, fiul cel mare al fostului premier a raspuns: "Cel mai mult".

Andrei Nastase a mai spus ca investigatiile facute la clinica au fost "de tiroida, sange si de multe alte lucruri".

Legat de posibilitatea ca tatal sau sa ramana internat, Andrei Nastase a spus: "Cred ca o sa plecam".

Fiul cel mare al fostului premier a aratat, cu acelasi prilej, ca Adrian Nastase spunea familiei, din inchisoare, ca "e bine", insa ulterior au convenit ca cel mai bine este sa faca analizele respective.

UPDATE 19.30: Adrian Nastase s-a oprit luni seara, in drum spre casa, la o clinica medicala privata din sectorul 1, aflata in apropiere de Piata Victoriei, relateaza Mediafax.

Nastase a iesit din inchisoare la ora 18.00 si s-a oprit la clinica in jurul orei 18.45.

Autoturismul sau a plecat spre locuinta din Zambaccian a familiei Nastase intr-o coloana formata din alte trei masini si o ambulanta privata cu girofarul pornit.

Doua masini din coloana, respectiv ambulanta privata si un Mercedes de culoare neagra, s-au ciocnit usor la putin timp dupa plecarea de la Penitenciarul Jilava. Autoturismul Mercedes a lovit din spate ambulanta, iar dupa accident a ramas pe loc, cu luminile de avarie pornite. Ambulanta si-a continuat drumul alaturi de celalalte trei masini din coloana.

Ora 18.00: Adrian Nastase a parasit Penitenciarul Jilava, fiind asteptat la iesire de fiul sau cel mare, Andrei, si de alti apropiati. La iesirea din inchisoare, trei bodyguarzi i-au facut culoar lui Nastase prin multimea de jurnalisti venita la Jilava.

Primele cuvinte rostite de Adrian Nastase au fost adresate reporterilor care se inghesuiau cu microfoanele in jurul lui: "Aveti grija, aveti grija sa nu va loviti".

Intrebat daca va reveni in viata politica, Nastase a raspuns ca "este o intrebare prea dificila, nu va pot raspunde acum".

"Ne vedem peste cateva zile si va spun mai mult", a mai declarat Adrian Nastase.

Fostul prim-ministru nu a mai facut alte declaratii, a salutat multimea de simpatizanti cu mana si a urcat la volanul unei masini negre Volkswagen Touareg. In acelasi autoturism s-a urcat, in dreapta soferului, fiul sau Andrei Nastase.

Tribunalul Bucuresti a decis luni eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", cu doua voturi in favoare si unul impotriva. Decizia este definitiva astfel incat fostul premier va fi eliberat din penitenciar.

Completul de judecata care a analizat recursul procurorilor DNA la decizia anterioara de eliberare a fost format din judecatoarele Ioana Cleopatra Sipoteanu, Carmen Constanta Balaci si Florentina Vasilateanu, ultimele doua inlocuindu-le pe Antonela Costache si Viorica Dinu, arestate vineri dimineata sub acuzatia ca ar fi primit mita de la fratele omului de afaceri Dinel (Staicu) Nutu. Numele Ioanei Sipoteanu apare in referatul de arestare al celor doua judecatoare. Sotul judecatoarei Florentina Vasilateanu, Catalin Vasilateanu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, este condamnat la inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Reactiile politicienilor la decizia de eliberare a lui Adrian Nastase

  • Victor Ponta: "Ma bucur ca Adrian Nastase a fost eliberat, o sa ma intalnesc cu dansul cand se va mai linisti. Nu ne-am gandit unde ne vom vedea. In USL sunt doar doi copresedinti, eu si domnul Antonescu, domnul Nastase nu va avea un rol, dar ne vom consulta cu dansul, asa cum am facut-o si cand am format USL, dansul a fost unul dintre cei care a insistat in formarea Uniunii", a declarat Victor Ponta la finalul unui meci de baschet la care a participat in Sala Polivalenta din Craiova.
  • "Statutul PSD, ca si toate partidele, respecta legea si noi o vom respecta. Mesajul meu politic este foarte clar: domnul Nastase are locul sau in PSD si functia pe care dansul a ocupat-o, de presedinte al Consiliului National, va ramane vacanta pana cand se va putea intoarce, am spus acest lucru mereu", a mai declarat Victor Ponta, potrivit Mediafax.
  • Valeriu Zgonea: "Din punct de vedere juridic, nu avem ce sa facem, trebuie sa respectam Legea partidelor politice si Statutul trebuie sa se supuna legii partidelor politice. El (n.r. - Adrian Nastase) isi va avea locul sau, premierul Ponta a anuntat ca functia de presedinte al Consiliului National ramane ca tricoul cu numarul 10, cum era la noi (n.r - Universitatea Craiova) cu Ilie Balaci, dar in acest moment domnia sa are cateva interdictii pe care trebuie sa le respectam", a spus la randul sau presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, aflat la Craiova alaturi de Ponta.
  • Crin Antonescu: "Asa cum erau prezentate lucrurile, probabil ca aceasta decizie ar fi trebuit luata mai repede si fara atatea contorsiuni. In orice caz, ma bucur pentru Adrian Nastase, ma bucur pentru familia lui si sper ca Adrian Nastase, dupa aceasta experienta complicata, traumatizanta, sa aiba forta de a reveni ca persoana publica. Este un om cu foarte multa experienta, cu multe competente, un om care mai are ceva de spus in societatea romaneasca", a sustinut presedintele Senatului si liderul PNL, Crin Antonescu, citat de Mediafax.
  • Liderul PNL a fost intrebat daca ar fi un deficit de imagine sau dimpotriva o revenire a lui Nastase la varful PSD. "Nu asta este important, cred ca problema pusa corect este in felul urmator: cand am facut USL, Adrian Nastase era in PSD, se afla pe o pozitie importanta in PSD, am facut impreuna si cu Adrian Nastase USL. Intre timp, domnia sa a avut un proces, a avut o condamnare, si-a ispasit aceasta condamnare ... daca doreste sa revina in activitatea politica, din punctul meu de vedere, nu este niciun fel de impediment", a mai afirmat Antonescu.
  • Viorel Hrebenciuc: "Nu pot decat sa ma bucur ca pana la urma justitia si-a spus cuvantul in mod pozitiv pentru domnul Nastase dupa atatea peripetii cu arestari de judecatori s.a.m.d. Nu comentez arestarile, dar faptul ca era totusi completul care-l judeca pe domnul Nastase ne-a facut sa facem o anumita legatura", a comentat deputatul PSD Viorel Hrebenciuc decizia de eliberare a lui Adrian Nastase din penitenciar, potrivit Mediafax.
  • Hrebenciuc a spus ca se bucura ca Adrian Nastase este liber si ca acesta si-a ispasit cele opt luni de pedeapsa, "chiar mai mult decat se presupunea initial ca va face" si a adaugat ca Nastase este "binevenit si in partid si peste tot". "Daca retin bine motivatia suna chiar asa: desi nu exista probe directe totusi pentru exemplu domnul Nastase a fost condamnat. Daca un judecator la Curtea suprema spune ca nu sunt probe directe ce sa va mai spun acum. Asta intr-un fel justifica ca Adrian Nastase era nevinovat", a adaugat Hrebenciuc.
  • Ioan Chelaru: "Eu cred ca starea naturala a unui om este cea de libertate si cred ca Adrian Nastase era ultimul pentru care puteam sa ne punem problema sa stea in detentie (...) Dupa opinia mea, s-a tergiversat cam mult punerea in libertate, avand in vedere indeplinirea criteriilor cerute de lege pentru punerea in libertate. Pana la urma este bine ca revine acasa, este bine ca revine in familie, ca revine la preocuparile dumnealui cotidiene", a declarat vicepresedintele PSD si chestorul Senatului, Ioan Chelaru.
  • "Sunt bucuros pentru ziua de astazi si pentru momentul pe care domnul Nastase il traieste. Raman la parerea pe care nu o sa mi-o schimbe nici o mie de instante, ca este o valoare deosebita, este un intelectual de o alta clasa, este un om politic deosebit cum nu are Romania prea multi. Ca a existat interes, ca jocurile politice ale anumitor oameni sau partide au contribuit mai mult sau mai putin la situatia domnului Nastase, e un lucru pe care il judeca oamenii si probabil si istoria", a mai spus Chelaru, potrivit Mediafax.
  • Titus Corlatean: "Salut aceasta decizie a justitiei independente si a judecatorilor independenti din Romania si aceasta decizie trebuie respectata de toata lumea. In plan personal, ma bucur pentru aceasta decizie, ma bucur pentru familia dlui Nastase si ma bucur pentru faptul ca, in ciuda multor discutii in spatiul public, multor teme politizate legate de functionarea justitiei, teme care de data aceasta nu mai sunt invocate de cei care se afla astazi in Opozitie, justitia s-a exprimat foarte clar pe aceasta tema. Salut si in plan personal aceasta decizie a justitiei romane", a spus ministrul de Externe, social-democtatul Titus Corlatean, potrivit Agerpres.
  • Intrebat daca se va intalni cu Adrian Nastase si ce ar dori sa-i transmita acestuia, Titus Corlatean a raspuns: "Dupa ce se va linisti, pentru ca e un moment important, pe care putem sa-l intelegem omeneste, evident ca voi dori sa vorbesc cu dumnealui. Sunt si teme de politica externa pe care as dori sa le discut, asa, la rece, pentru ca mizele Romaniei sunt iportante".
  • Monica Macovei: "Ar fi o rusine pentru Romania ca Adrian Nastase sa mai aiba vreun rol in politica si este o rusine ca tot timpul cat a fost detinut in inchisoare a dat sfaturi politice si a comentat ce se intampla in viata publica a Romaniei. Ca sa faci asta, trebuie sa fii credibil, trebuie sa fii curat", a spus Macovei, potrivit Agerpres.
  • Intrebata daca simte ca sfaturile pe care Adrian Nastase le-a dat din inchisoare au fost ascultate de conducerea tarii, democrat-liberala a afirmat ca pe fostul premier Nastase si pe actualul premier Victor Ponta ii leaga aceste lucruri, asa cum ii leaga si trecutul. "Ideea ca Nastase ii spune lui Ponta ce sa faca si ce sa nu faca, da, ii leaga, asa cum ii leaga trecutul, asa cum presupun ca ii leaga saptamana viitoare cand sunt sigura ca Ponta va da o dispozitie sa se faca standul plagiatorilor (la Targul de carte de la Paris, n.r.) si acolo va prezenta o carte de-a lui Nastase si se va duce de mana cu Nastase ca sa ne dea palma finala ca tara", a mai spus Monica Macovei.
  • Vasile Blaga: "Am vazut pozitiile principalilor conducatori ai PSD, care il asteapta in partid, inseamna ca (Adrian Nastase - n.r.) va avea un viitor luminos in PSD", a declarat Vasile Blaga pentru Mediafax, intrebat ce viitor politic crede ca va avea fostul premier eliberat, luni, din inchisoare.
  • In ceea ce priveste posibilitatea ca Adrian Nastase sa ocupe functii publice, liderul PSD a spus ca, din cunostintele sale, exista niste "restrictii legale" in acest sens pentru persoane aflate in situatia lui Adrian Nastase "si atunci toata lumea, inclusiv domnul Nastase, trebuie sa respecte legea". In ceea ce priveste decizia privind eliberarea din inchisoare a lui Adrian Nastase, Vasile Blaga a afirmat ca nu comenteaza decizii ale instantelor de judecata.