Deputatul UDMR Karoly Kerekes a declarat luni ca a aflat cu surprindere ca procurorul general interimar Daniel Morar a dispus redeschiderea tuturor dosarelor parlamentarilor care aveau rezolutii de neincepere a urmaririi penale, informeaza Agerpres.

"In aceasta cauza s-au inregistrat doua evenimente remarcabile. In 30 iulie 2012 a fost pusa rezolutie de neincepere a urmaririi penale de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procurorii, in 12 pagini, au argumentat lipsa elementelor constitutive ale conflictului de interese, dosarul fiind inchis. Am aflat cu surprindere ca dupa noua luni procurorul general Daniel Morar a dispus redeschiderea tuturor dosarelor parlamentarilor cu NUP. Nu exista nicio infractiune, niciun act normativ nu interzicea angajarea rudelor intr-o functie de maxima incredere si confidentialitate", a declarat deputatul UDMR Mures care a adaugat ca doar prin noul statut al parlamentarilor se interzice angajarea rudelor.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat luni ca senatorul PSD Sorin Constantin Lazar si deputatul UDMR Kerekes Karoly sunt urmariti penal pentru infractiunea de conflict de interese.

Kerekes Karoly este acuzat ca, in perioada 03.10.2006 - 18.05.2009, in calitate de deputat, in mod repetat, a propus si a avizat angajarea in cadrul biroului sau parlamentar a fiului sau si a perfectat 3 contracte civile de prestari servicii cu sotia sa, pentru activitati remunerate de Camera Deputatilor.

Agentia Nationala pentru Intergritate a sesizat in septembrie 2011 Parchetul Inaltei Curti de Casatie in cazul deputatului Karoly Kerekes.

Potrivit unui comunicat al ANI, beneficiul patrimonial obtinut in perioada 2004 - 2010 de catre fiul si sotia domnului Kerekes Karoly, Kerekes Szilard si Kerekes Ildiko Susana, a fost de 99.083 lei (aproximativ 23.000 Euro). Beneficiul patrimonial total, obtinut de rudele celor doi deputati in urma angajarii prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, a fost in cuantum de 134.144 lei (aproximativ 31.138 euro). (sursa: ANI)

"Este o profunda greseala din partea ANI pentru ca nu interzice nicio lege acest mod de angajare. Nu eu angajez, eu propun numai pentru angajare persoane. Eu imi aleg colaboratorii fiind vorba de o activitate politica. Daca exista o asemenea prevedere in lege eu nu faceam, dar din moment ce nu exista, esti liber sa o faci", a declarat Kerekes Karoly, la acel moment, citat de Agerpres.

Sorin Constantin Lazar este anchetat pentru ca, in calitate de senator, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca in baza caruia fiul sau a fost angajat in perioada 1.09.2010 - 01.10.2011 la biroul parlamentar de circumscriptie.