Comisia Europeana (CE) urmareste indeaproape ceea ce se petrece in chestiunea integrarii romilor si monitorizeaza aplicarea strategiilor nationale de catre statele membre, fapt care va fi reflectat in raportul anual al CE din aprilie-mai, a declarat luni Mina Andreeva, purtatoarea de cuvant a vicepresedintelui CE Viviane Reding, responsabila pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, transmite Agerpres.

Intrebata care este reactia Comisiei Europene fata de declaratiile de joi ale ministrului francez de interne, Manuel Valls, care a afirmat ca romii "nu vor sa se integreze" in Franta, Mina Andreeva a raspuns in conferinta de presa cotidiana a CE ca executivul comunitar "urmareste indeaproape ceea ce se petrece in chestiunea integrarii romilor", fara a comenta punctual situatia din Franta.

"Comisia urmareste ceea ce fac statele membre in strategia lor nationala privind integrarea romilor. Ne vom publica raportul anual undeva in aprilie-mai si acesta va analiza ce s-a facut la nivel national din ceea ce s-a promis in strategia nationala privind integrarea romilor. Daca vreodata exista vreo problema privind libera circulatie a cetatenilor europeni, nu ezitam sa intervenim", a spus purtatoarea de cuvant a comisarului Reding.

Ea a refuzat sa faca vreo declaratie referitoare la afirmatiile lui Manuel Valls privind romii din Franta.

"Suntem aici pentru a ne asigura ca regulile UE se aplica (...). Nu suntem comentatorii comentatorilor. Comisia ia pozitie in cazul unui discurs de incitare la ura, daca exista astfel de indicii", a spus Andreeva.

Purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie a reiterat faptul ca CE asteapta eforturi in ceea ce priveste integrarea atat la de la statele de provenienta, cat si de la cele de destinatie.

"Comisarul (Viviane) Reding a subliniat ca acest lucru este un demers dublu. Sunt eforturi cerute din partea statelor care au o populatie roma mare si sunt eforturi cerute de la statele de destinatie ale cetatenilor de origine roma. Toate statele membre trebuie sa faca eforturi in ceea ce priveste integrarea populatiei rome si de aceea a fost atat de important sa avem strategii de integrare ale romilor in toate cele 27 de state membre. De aceea, urmarim sa aflam ceea ce s-a implementat si ce nu", a mai afirmat Mina Andreeva.

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a declarat intr-un interviu publicat joi de Le Figaro, ca romii "nu vor sa se integreze" in Franta.

Experienta satelor de insertie "nu poate viza decat o minoritate deoarece, vai, ocupantii taberelor nu vor sa se integreze in tara noastra, din motive culturale sau pentru ca sunt in mainile retelelor versate in cersetorie sau prostitutie", a mai spus ministrul, care intentioneaza sa continue demolarile taberelor de romi.

"Astazi, estimam ca circa 20.000 de barbati, femei si copii originari in mare parte din Romania si Bulgaria ocupa ilegal peste 400 de tabere in tara noastra, dintre care doua treimi se afla in Ile-de-France", a afirmat Valls.

Asociatia "Vocea romilor" din Franta a calificat drept "apel la discriminare" declaratiile ministrului francez de interne. Organizatia intentioneaza sa-si consulte membrii si sa ceara sprijinul avocatilor in vederea depunerii unei plangeri impotriva ministrului Valls pentru incitare la ura rasiala . "Vom face o interpelare si la Uniunea Europeana" in legatura cu o posibila incalcare a legislatiei europene, a mai spus un reprezentant al asociatiei.