Senatorul Sorin Constantin Lazar (PSD) si deputatul Kerekes Karoly (UDMR) sunt urmariti penal pentru infractiunea de conflict de interese, anunta Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sorin Constantin Lazar este anchetat deoarece, in calitate de senator, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca in baza caruia fiul sau a fost angajat in perioada 1.09.2010 - 01.10.2011 la biroul parlamentar de circumscriptie.

Kerekes Karoly este acuzat ca, in perioada 03.10.2006 - 18.05.2009, in calitate de deputat, in mod repetat, a propus si a avizat angajarea in cadrul biroului sau parlamentar a fiului sau si a perfectat 3 contracte civile de prestari servicii cu sotia sa, pentru activitati remunerate de Camera Deputatilor.

In 22 noiembrie 2012, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii senatorului PSD Sorin Constantin Lazar pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese.

Inspectorii de integritate au afirmat cca senatorul Sorin Lazar a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Mihai Eduard Lazar, in perioada 1.09.2010 - 01.10.2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 24 Iasi, incalcand, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Beneficiul patrimonial obtinut de catre fiul senatorului PSD a fost de 6.434 lei.

Agentia Nationala pentru Intergritate a sesizat in septembrie 2011 Parchetul Inaltei Curti de Casatie in cazul deputatului Károly Kerekes.

Potrivit unui comunicat al ANI, beneficiul patrimonial obţinut în perioada 2004 - 2010 de către fiul și soția domnului Kerekes Károly, Kerekes Szilard și Kerekes Ildiko Susana, a fost de 99.083 lei (aproximativ 23.000 Euro). Beneficiul patrimonial total, obţinut de rudele celor doi deputaţi în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, a fost în cuantum de 134.144 lei (aproximativ 31.138 euro). (sursa: ANI)

"Este o profunda greşeala din partea ANI pentru ca nu interzice nicio lege acest mod de angajare. Nu eu angajez, eu propun numai pentru angajare persoane. Eu imi aleg colaboratorii fiind vorba de o activitate politica. Daca exista o asemenea prevedere in lege eu nu faceam, dar din moment ce nu exista, esti liber sa o faci", a declarat Kerekes Karoly, la acel moment, citat de Agerpres.