Sub titlul "Sunt un luptator. In timpul serviciului meu, capitularea nu este o optiune", site-ul stirilor TVR publica un interviu cu propriul director, Claudiu Lucaci. Materialul este un model perfect al asa-numitului "jurnalism pufos", acea specie in care reporterul nu pune probleme intervievatului, ci doar il mangaie tandru pe crestet.

Claudiu LucaciFoto: Agerpres

Dar acest interviu pufos se remarca chiar in interiorul categoriei sale prin auto-portretul pe care si-l creioneaza Claudiu Lucaci: barbatul care conduce stirile TVR, televiziunea nationala a Romaniei platita din bani publici.

Scurta biografie: Claudiu Lucaci a fost jurnalist la TVR, purtator de cuvant al guvernului Adrian Nastase, numit apoi de acesta consul la Los Angeles. A revenit din nou in sfera puterii politice cand a fost numit "director de comunicare la Ministerul Tineretului si Sportului, detasat de la TVR", in mandatul Monicai Iacob Ridzi.

Catalin Tolontan a scris atunci pe larg despre rolul jucat de Lucaci in scandalul publicitatii politice ilegale cumparata atunci de ministrul Monica Iacob Ridzi.

Puteti citi in continuare mai multe paragrafe din interviul acordat de actualul director al stirilor TVR, Claudiu Lucaci, site-ului de stiri al aceluiasi post TV. Subtitlurile ne apartin.

UN BARBAT CU MULTA INTELEPCIUNE

"Am avut ocazia sa cercetez aprofundat rezistenta umana la impostura si ipocrizie. Am acumulat cunoastere, experienta si multa intelepciune. Toate mi-ar fi fost mai utile in alte domenii decat in mass-media, unde nu se pune mare pret pe moralitate, calitate si competenta. Regretul meu este ca n-am fost lasat sa-mi dezvolt o cariera in diplomatie. Daca n-ar fi fost schimbarea de putere din 2005, astazi nu vorbeai cu mine ca director de stiri. Dar ce poti face cand omul politic se comporta ca un stapan?..."

UN BARBAT WORKAHOLIC

"Sunt atat de pragmatic, incat n-am timp sa visez... Cand am ajuns la Consulatul General din Los Angeles munceam zilnic pana la ora 20. Dupa o luna, s-a raspandit vorba prin comunitatea romanilor ca sunt workaholic. Toti romanii, inclusiv angajatii, erau obisnuiti de predecesorii mei ca la ora 16 se inchide biroul... intotdeauna stiu ce trebuie sa fac inainte sa accept un job. Am o abilitate verificata in timp: intuiesc cu precizie foarte mare ce urmeaza sa se intample si cum ajung intr-un anumit punct. Lucrez permanent pe scenarii si teorii ale alegerii rationale. Din experienta personala pot spune ca succesul se reduce la formarea unui flux pozitiv de energii din partea oamenilor care iti stau aproape."

UN BARBAT CARE NU E O SLUGA

"in 2005, am vrut sa emigrez din cauza sicanelor la care am fost supus de slugile politicienilor. Am decis sa raman si sa imi continui lupta. Pe care am castigat-o. Mai sunt si alte victorii personale. Insa satisfactia suprema va fi atunci cand voi putea trai departe de mercantilismul feroce al naturii umane. Peste cinci ani am dreptul legal sa cer pensionarea... Pana atunci, intentionez sa acumulez si sa construiesc..."

UN BARBAT PREA CORECT

"Acum cativa ani cineva mi-a spus ca toata lumea se fereste de mine pe motiv ca sunt periculos. Initial, am crezut ca este o figura de stil. Cu timpul, cautand un sens concret, am inteles ca pericolul vine din libertatea mintii mele. "Gandesti prea mult!" imi spun apropiatii. "Esti prea corect!" imi spun cei care profita de slabiciunile sistemului. "Esti prea incapatanat!" imi spun cei care fac zilnic compromisuri. Toate acestea ma caracterizeaza si vor ramane dupa mine."

UN BARBAT NASCUT JURNALIST. PARDON: UN BARBAT DIPLOMAT

"Jurnalist te nasti. Redactia este mediul in care te educi si evoluezi profesional. Bunicul meu a lucrat la “Universul” interbelic. Am simtit ca jurnalismul este chemarea mea in viata, inca de cand eram un pusti."

"Regret ca nu am continuat meseria de diplomat. Mi-am evaluat celelalte optiuni si toate imi par mai putin profitabile. As putea fi un bun politician, dar as ajunge sa ma urasc prea mult la batranete. As putea fi un bun jurnalist, dar as sfarsi singur, fara prieteni si cu multi dusmani. Daca tot este sa dispar, macar sa fie asa cum imi doresc."

UN BARBAT

"M-am regasit deseori in povestea lui Heinrich Harrer: "Sapte ani in Tibet". Am pierdut sapte ani din viata ca sa escaladez un munte si acum, dupa ce am ajuns aici, realizez ca nu traiesti doar ca sa supravietuiesti."

Pe langa interviul citat mai sus (publicat pe 15 martie 2013), un alt act jurnalistic al site-ului stirilor TVR este distribuirea pe Facebook a unui apel scris de Andrei Nastase, prin care acesta cere eliberarea din inchisoare a tatalui sau, Adrian Nastase: "Subsemnatul Andrei, fiul lui Adrian Nastase - tata, profesor, tata, politician, tata, jurist, tata, exemplu pentru fii sai, tata, sot, va adresez cu demnitate urmatoarea cerere: Ajunge!"

Stirile TVR likes Nastase

Stirile TVR likes Nastase

Foto: Hotnews

BONUS PENTRU FANE

Claudiu Lucaci, interviu pentru site-ul TVR: "in liceu ascultam Europa Libera si Radio Kuweit. Genul muzical preferat - R&B. Azi sunt la curent cu tot ce apare in cluburile din America in materie de muzica dance. Ca sa intelegi pasiunea mea pentru muzica, imagineaza-ti o biblioteca de CD-uri de valoarea unei limuzine. (blogul personal al lui Claudiu Lucaci sustine aceasta marturisire – n.r.)"

Puteti citi intregul interviu cu Claudiu Lucaci aici.