Parteneriatul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind scutul antiracheta de la Deveselu merge inainte, a declarat ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, sambata pentru Agerpres.

''Nu stiu de unde s-a inteles, am vazut unele dezbateri in presa, ca programul si parteneriatul intre Romania si Statele Unite privind Deveselu vor suferi modificari. Parteneriatul nostru pe programul scutului antiracheta merge in continuare'', a precizat ministrul.

Dusa a subliniat ca atunci cand un stat membru NATO isi schimba unele optiuni sau strategii, consulta intotdeauna partenerii, lucru facut de catre Pentagon, vineri.

Ministrul Dusa a aratat ca secretarul de stat al Apararii, Chuck Hagel, a facut precizari, vineri, referitoare la regandirea strategiei SUA in domeniul scutului antiracheta avand in vedere situatia creata in Coreea si amplasarea pe coastele Americii a unui numar mai mare de interceptori.

''De asemenea, (Chuck Hagel - n.red.) a facut precizarea ca programul in Europa si mai ales programul legat de Romania si Polonia va continua conform planificarii initiale si ca elementele scutului antiracheta vor deveni operationale, asa cum s-a stabilit de fapt in documentele de parteneriat pe care le avem cu Statele Unite - incep anul acesta si se finalizeaza in anul 2015, faza a doua. Si sigur, legat de Polonia, faza a treia, ei sunt intr-o alta etapa de amplasare a interceptorilor, cu finalizare si devenind operational in anul 2018'', a adaugat Dusa.

SUA modifica programul de aparare anti-racheta si renunta la faza a 4-a, care prespunea amplasarea unor interceptori anti-racheta de tip avansat, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe si in transcriptul unei conferinta de presa a Pentagonului. Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, a declarat pentru HotNews.ro ca "Decizia SUA nu afecteaza in nici un fel desfasurarea si calendarul instalarii sistemului antiracheta de la Deveselu". Reamintim ca implicarea Romaniei in sistemul de aparare antiracheta va avea loc in Faza a II-a.