Absorbtia fondurilor comunitare va fi blocata pe o durata de 1,5-2 ani, in varianta in care se vor crea mai mult de opt regiuni de dezvoltare, a declarat, joi, fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, prezent la o dezbatere organizata de Societatea Academica Romana pe marginea raportului "Cum relansam Romania".

"Daca ne inchipuim ca regionalizarea e solutia miraculoasa a problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca, ne inselam amarnic. Dimpotriva, regionalizarea are extrem de multe capcane. Daca noi vom merge pe perioada 2014-2020, deci vom hotari anul acesta ca mergem pe mai mult de opt regiuni, practic va insemna ca minim un an jumate, doi ani de zile noi vom fi blocati pe absorbtia fondurilor comunitare. (...) Daca noi luam decizia astazi sau maine sau poimaine, in decursul acestui an si spunem ca venim cu zece regiuni, nu cu opt regiuni, asta inseamna numai din punct de vedere statistic o munca enorma de cel putin un an jumate-doi ani de zile, va insemna practic un blocaj la nivelul organizarii si negocierii cu Comisia Europeana", a spus fostul ministru, potrivit Agerpres.

Leonard Orban a apreciat ca este foarte important sa se sublinieze acest lucru, deoarece in contextul in care discutia se axeaza asupra capitalelor de regiuni, factorii de decizie trebuie sa fie constienti ca printr-o modificare a actualei organizari cu opt regiuni de dezvoltare economica se blocheaza absorbtia fondurilor comunitare.

In opinia acestuia, Romania are o problema de imagine "formidabila" la nivelul Comisiei Europene.

"Acesta este motivul pentru care in relatia cu noi ei sunt mult mai exigenti decat in relatia, de exemplu, cu Polonia. Si ceea ce lor li se accepta noua nu ni se accepta. De ce? Pentru ca acea incredere care a existat la inceput nu mai exista si pana sa o recladim va trece foarte mult timp", a mai precizat fostul ministru.