Universitatea "Bioterra" din Bucuresti va fi monitorizata timp de doi ani direct de catre Ministerul Educatiei. Autoritatea a publicat in Monitorul Oficial metodologia de monitorizare directa a universitatii, implicata in dosarul privind mita ceruta de profesori pentru a promova studentii. Metodologia prevede ca Universitatea are de acum inainte obligatia de a prezenta anual catre Minister un raport cu situatia detaliata a studentilor. In functie de rezultate, monitorizarea va fi incheiata sau vor fi aplicate masurile prevazute de lege.

Ministerul Educatiei Nationale a publicat in Monitorul Oficial joi, 14 martie, Ordinul nr. 3.235 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare directa a Universitatii "Bioterra" din Bucuresti. Acesta prevede faptul ca metodologia se aplica la universitate incepand cu data publicarii in Monitor, pe o perioada de doi ani.

Ce spune Metodologia de monitorizare directa a Universitatii "Bioterra" din Bucuresti:

Art. 1. - Universitatea "Bioterra" din Bucuresti, institutie de invatamant superior care face parte din sistemul national de invatamant conform Legii nr. 480/2002 privind infiintarea Universitatii "Bioterra" din Bucuresti, este monitorizata direct pe o perioada de 2 ani.

Art. 2. - (1) Monitorizarea directa se refera la intreaga activitate desfasurata de Universitatea "Bioterra" din Bucuresti si vizeaza asigurarea respectarii reglementarilor privind invatamantul superior, pentru intreaga activitate didactica, de cercetare stiintifica, de management academic, financiara si administrativa.

(2) Monitorizarea directa este efectuata de Ministerul Educatiei Nationale, care, prin structurile sale de specialitate, asigura comunicarea cu Universitatea "Bioterra" din Bucuresti.

(3) In procesul de monitorizare a activitatii, Ministerul Educatiei Nationale colaboreaza atat cu Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, cat si cu alte institutii de invatamant superior acreditate, precum si, dupa caz, cu alte organisme specializate ale statului.

Art. 3. - (1) Universitatea "Bioterra" din Bucuresti are obligatia de a prezenta, anual, pe perioada monitorizarii directe, un raport Ministerului Educatiei Nationale, pana cel tarziu la data de 1 octombrie, care sa contina cel putin urmatoarele informatii privind:

a) evidentele clare ale studentilor, pe specializari, ani de studii, forme de invatamant si locatii geografice. Evidenta acestora se refera si la registrele matricole, cataloage de examen, finalizarea studiilor, transferuri, exmatriculari, precum si la alte date de acest gen;

b) situatia referitoare la actele de studii, precum si modul in care s-a realizat gestionarea, completarea si eliberarea acestora in cadrul universitatii;

c) situatia referitoare la intocmirea dosarelor personale ale studentilor, inclusiv situatia contractelor de studii incheiate intre studenti si universitate;

e) situatia referitoare la completarea cataloagelor si la consemnarea notelor acordate studentilor de catre cadrele didactice;

f) situatia referitoare la documentele privind transferul studentilor;

g) situatia privind statele de functii ale institutiei de invatamant superior;

h) alte documente relevante pentru activitatea de monitorizare a universitatii.

(2) Comisia de monitorizare, desemnata prin ordin al ministrului educatiei nationale, in urma verificarilor efectuate si a analizarii rapoartelor prezentate de catre Universitatea "Bioterra" din Bucuresti, propune masurile necesare.

(3) In functie de rezultatele monitorizarii directe, fie monitorizarea va fi incheiata, fie vor fi aplicate masurile prevazute de lege.

Cazul mitei de la Universitatea Bioterra: Profesorul Adrian Dulugeac, trimis in judecata

Amintim ca pe 29 noiembrie 2012, seful de lucrari de la Universitatea Bioterra, Adrian Dulugeac, acuzat ca a primit bani sau bunuri de la studenti carora le-a dat subiectele la licenta sau pe care i-a ajutat sa obtina diplomele fara sa sustina examene, a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv de procurorii valceni, scrie Mediafax.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea au dispus trimiterea in judecata a lui Adrian Dulugeac, acesta fiind acuzat de luare de mita, trafic de influenta in forma continuata, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, dar si pentru comiterea a 13 infractiuni de fals.

Adrian Dulugeac, sef de lucrari si prodecan la Facultatea de Control si Expertiza a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra, a fost pus sub acuzare alaturi de Laura Harcan, sef de lucrari la Facultatea de Drept, in legatura cu divulgarea de subiecte de licenta, aceasta fiind acuzata de fals intelectual.

Potrivit procurorilor, profesorul Adrian Dulugeac, de la Universitatea Bioterra, a primit mita de la studenti bani, doua cife cu beton si servicii de reparare a instalatiilor electrice pentru a le da raspunsuri prin SMS la examene, a le obtine lucrari de licenta sau a le da note fara sa se prezinte la examene.

Adrian Dulugeac mai este acuzat ca, folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic, a cerut si a determinat alti profesori de la Universitatea Bioterra care au examinat candidati la proba orala a examenului de licenta sa le acorde note mai mari fata de cele corecte.

Astfel, la data de 11 septembrie, Adrian Dulugeac i-a cerut Laurei Harcan, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra, sa corecteze si sa noteze lucrarile scrise ale altor studenti de la examenele anuale ori semestriale restante, solicitandu-i acesteia sa treaca notele si in cataloage.

Procurorii l-au pus sub acuzare pe Dulugeac si pentru luare de mita, stabilind ca a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenti sau absolventi ai Universitatii Bioterra, in schimbul raspunsurilor corecte la subiectele de la proba scrisa a examenului de licenta sau al obtinerii unor lucrari de licenta. Totodata, Dulugeac a luat mita pentru notarea anuala a unor studenti fara ca acestia sa fie prezenti la examene, pentru inscrierea in fiecare an universitar, ori intocmirea unor situatii scolare nereale, in vederea absolvirii facultatii, inscrierii la examenul de licenta, promovarii acestuia si obtinerii diplomelor de licenta.

La scurt timp dupa scandalul privind divulgarea subiectelor de la licenta, patru persoane au fost prinse in flagrant, in Capitala, dupa ce l-ar fi santajat pe presedintele Universitatii Bioterra, Ion Nicolae, caruia i-ar fi cerut 150.000 de euro pentru a nu face publice informatii despre acesta considerate compromitatoare, declarau pentru Mediafax surse judiciare.

Ministrul de atunci al Educatiei, Ecaterina Andronescu, declara ca Universitatea Bioterra este creditata cu un "grad limitat de incredere", iar daca la o evaluare a Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) se va constata ca nu sunt indeplinite standardele necesare, institutia poate cobori la "neincredere", dupa care poate urma retragerea dreptului de functionare.

Universitatea Bioterra a fost implicata, in 2000, intr-un scandal legat de emiterea de diplome si certificate imprimate de Ministerul Educatiei, fara ca Bioterra sa aiba dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEEA) hotarand retragerea autorizatiei, pana la remedierea problemelor.

La sfarsitul anului 2000, CNEAA de la acea vreme a hotarat retragerea autorizatiei si a dreptului de functionare pentru toate specializarile Universitatii Bioterra Bucuresti, din cauza incalcarii grave a Legii acreditarii si a Legii invatamintului. Neregulile descoperite vizau organizarea ilegala, la Constanta si Arad, a unor filiale apartinind departamentului de psihopedagogie, prin concesionare catre unele fundatii, precum si emiterea de diplome si certificate imprimate de MEN, fara ca universitatea sa aiba dreptul pentru asemenea tipizate.

Citeste si: