Sursa foto: Agerpres

Mitropolia Moldovei si Bucovinei sustine introducerea in Constitutie a numelui lui Dumnezeu si garantarea faptului ca religia se va preda in scoli. Decizia a fost luata in cadrul Sinodului mitropolitan si anuntata printr-un comunicat de presa. "Romania ramane un stat laic. Noi punem in discutie orice propunere se va face", a declarat presedintele Senatului, Crin Antonescu, care este si presedinte al Comisiei parlamentare pentru modificarea Constitutiei. Deputatul PSD Florin Iordache nu este de acord cu aceasta initiativa si spune ca "sunt foarte multi cetateni romani care sunt atei". Deputatul PSD Ciprian Nica este insa de parere ca "nu ar fi rau sa scriem in preambulul Constitutiei ca suntem popor crestin".

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a anuntat miercuri, 13 martie, printr-un comunicat de presa ca Sinodul mitropolitan a hotarat in sedinta din 5 martie "initierea unor actiuni de sensibilizare a oficialitatilor, in sensul introducerii sau revizuirii, in viitoarea Constitutie a Romaniei, a unor articole care sa faca referire la numele lui Dumnezeu sau care sa sublinieze rolul familiei in societate, importanta traditiei crestine a poporului roman, evidentierea rolului pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a avut si il are in istoria tarii, a necesitatii predarii religiei in scoala, precum si importanta sustinerii romanilor aflati in afara granitelor tarii", transmite Mediafax.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei s-a intrunit sub presedintia IPS Parinte Mitropolit Teofan, la sedinta participand si IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Corneliu, Episcopul Husilor, PS Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, informeaza sursa citata.

Crin Antonescu: Romania ramane un stat laic si asta o spun in calitate de crestin

Crin Antonescu, presedintele Senatului si presedinte al Comisiei parlamentare pentru modificarea Constitutiei, a declarat miercuri referitor la propunerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ca "Romania ramane un stat laic".

"Eu va pot spune o parere strict personala acum, desi nu sunt tentat sa o fac pentru ca e bine ca pozitiile noastre ca persoane, ca partide, sa fie sustinute la momentul potrivit. Din punctul meu de vedere, in acest moment, este o chestiune destul de discutabila si care necesita o dezbatere cu caracter juridic si politic. Ce va pot spune cu certitudine este ca Romania ramane un stat laic si asta o spun in calitate de crestin. Deci nu exista o contradictie sau o incompatibilitate intre ele. Noi punem in discutie orice propunere se va face", a afirmat Antonescu la finalul sedintei Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, citat de Agerpres.

Petre Roman: Atunci cand s-a incercat sa se elaboreze o Constitutie a Europei, aceste referiri pana la urma nu au fost acceptate

Deputatul PNL Petre Roman sustine ca "referirea la sursele legitimitatii noastre este corecta". "In acelasi timp, noi afirmam in Constitutie ca Romania este un stat laic. Atunci cand s-a incercat sa se elaboreze o Constitutie a Europei, aceste referiri pana la urma nu au fost acceptate. Prin urmare, cu toata deschiderea pentru aceasta propunere, va trebui sa gasim o formula care sa faca apel atat la sursele natiunii noastre in care fara indoiala ca exista credinta in Dumnezeu, cat si la ideea ca statul ca stat modern este unul laic. Vom vedea in ce masura lucrul acesta este posibil", a declarat Petre Roman inaintea sedintei Comisiei pentru modificarea Constitutiei (Agerpres).

Deputatul PSD Ciprian Nica: Nu ar fi rau sa scriem in preambulul Constitutiei ca suntem popor crestin

"Eu il cunosc pe IPS Teofan (mitropolitul Moldovei si Bucovinei - n.r.) si stiu trairea lui religioasa deosebita, care mie mi-a ajuns la inima, iar ca fapt generalizator al nostru, al romanilor, noi suntem un popor crestin ortodox prin excelenta si de catolici. Probabil, in preambulul Constitutiei sa scriem undeva ca suntem popor crestin nu este rau, pentru ca din pacate eu observ o ofensiva a altor secte religioase, care numai in credinta lui Dumnezeu nu te duc si noi poporul roman daca am rezistat de 2000 de ani sau poate de mai mult timp, de cand l-am avut pe domnul Iisus Hristos, numai cu credinta lui Dumnezeu am rezistat. Cred ca nu e rea ideea", a declarat social-democratul Ciprian Nica, potrivit Agerpres.

"Bineinteles ca as vota, depinde insa de forma pe care i-o dam, ca este Constitutia si trebuie sa gasesti o asemenea formula incat sa nu supere nici pe altii, nici sa para ca ne-am intors in alta epoca. Sa nu uitam ca suntem crestin-ortodocsi si credem in Dumnezeu si in Sfanta Treime", a continua acesta.

Florin Iordache (PSD) considera ca nu ar fi potrivit sa se treaca in Constitutie ca statul este crestin

Deputatul PSD Florin Iordache sustine ca ar fi nepotrivit ca in preambulul Constitutiei sa fie trecuta sintagma crestin si Dumnezeu, scrie Agerpres. "Pornim cumva cu stangul, sunt foarte multi cetateni romani care sunt atei si a trece de la inceput sintagma Dumnezeu, toti ceilalti care sunt de alte credinte sau atei ar fi obligati, potrivit viitoarei Constitutii, sa creada in Dumnezeu. Cei care nu cred in Dumnezeu sau cei care sunt musulmani, catolici sau cei care au o alta credinta ii punem pe toti sa creada in Dumnezeu?" , a spus Iordache inaintea intrunirii de miercuri a Comisiei pentru modificarea Constitutiei, la Palatul Parlamentului.

Precizam ca in Constitutia Romaniei nu apare nici o data cuvantul "laic", iar Constitutia reglementeaza invatamantul religios.

Constitutia Romaniei, Art. 32. - (7) "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".

Patriarhia anunta ca va prezenta pozitia oficiala a Bisericii privind revizuirea Constitutiei Romaniei

Joi, 14 martie, Patriarhia a publicat un comunicat in care anunta: "In legatura cu propunerile unor ierarhi ortodocsi romani privind revizuirea textului Constitutiei Romaniei, precizam (...) pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane este exprimata de Sfantul Sinod, Sinodul Permanent si Patriarhia Romana, fiind adusa la cunostinta opiniei publice prin Biroul de Presa al Patriarhiei Romane".

"Ca atare, ierarhii ortodocsi romani vor trimite propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei la Cancelaria Sfantului Sinod. Acestea vor fi studiate de Oficiul canonico-juridic al Patriarhiei Romane in consultare cu alti specialisti in domeniul relatiilor dintre Stat si Biserica in vederea formularii unui punct de vedere unitar si oficial al Bisericii Ortodoxe Romane", a informat Patriarhia.