Ministrul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga, spune ca meteorologii se asteapta la "seceta hidrologica" in primele doua luni ale verii si cere primarilor sa identifice zonele in care pot aparea probleme legate de alimentarea cu apa potabila a populatiei, transmite Mediafax.

"S-au facut niste estimari meteorologice, in prima parte a anului vom avea fenomene de ploi abundente in unele zone, cu posibilitati de producere a inundatiilor, si in a doua parte a anului se estimeaza fenomenul de seceta hidrologica. Vom face o analiza aprofundata a acestor date si apoi vom lua masurile concrete, astfel incat si din punctul de vedere al gestionarii secetei hidrologice si din punctul de vedere al gestionarii secetei pentru agricultura sa fim pregatiti", a afirmat ministrul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga, prezenta joi, la Ploiesti, la o intalnire cu primarii prahoveni, cu care a discutat despre prevenirea situatiilor de urgenta.

Ministrul a spus ca, potrivit estimarilor meteorologilor, este posibil ca fenomenul de "seceta hidrologica" sa apara in lunile iunie si iulie, iar in acest context le-a cerut primarilor sa identifice in localitatile pe care le conduc zonele in care au fost in trecut probleme legate de asigurarea cu apa potabila.

"Trebuie sa fim pregatiti si pe masura ce ne apropiem de lunile respective vom avea informatii mai clare de la meteorologie. Pentru aceasta am dispus prin Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta sa facem un inventar al zonelor deficitare in alimentarea cu apa a populatiei in astfel de situatii, am cerut sa avem pe ultimii cinci ani localitatile in care ne-am confruntat cu astfel de fenomene si prin Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta s-a carat cu cisterna apa, sa luam masuri preventive", a spus ministrul Lucia Ana Varga.

Ministrul pentru Ape, Paduri si Piscicultura a participat luni, la Ploiesti, la o sedinta a Comitetului judetean pentru Situatii de Urgenta in cadrul careia le-a prezentat primarilor manuale dupa care trebuie sa se ghideze in situatii de urgenta.