Sindicatele din invatamant au de acum inainte atributii de monitorizare si evaluare a calitatii invatamantului. Prevederea face parte dintr-o ordonanta de urgenta de modificare a legii educatiei care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 13 martie. Conform acesteia, "persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant", pot fi degrevate partial de norma didactica. Sindicatele vor desemna lideri de sindicat pentru monitorizarea si evaluarea calitatii in invatamant, iar aceasta este o atributie noua a sindicatelor, a declarat pentru HotNews.ro presedintele FSLI, Simion Hancescu.

  • Aceeasi ordonanta scoate posibilitatea ca directorii sau sindicalistii sa fie degrevati total de post sau norma didactica, prevazuta initial in proiectul acestei ordonante.
  • Personalul degrevat partial de norma isi pastreaza salariul si celelalte sporuri si indemnizatii pentru functia in care este incadrat

OUG nr 14 in Monitorul Oficial

OUG nr 14 in Monitorul Oficial

Foto: Monitorul Oficial

Guvernul a publicat pe 13 martie in Monitorul Oficial OUG nr. 14/2013 privind modificarea si completarea Legii Educatiei. Aceasta ordonanta acorda noi prerogative sindicatelor, si anume de monitorizare si evaluare a calitatii in invatamant. Ordonanta prevede posibilitatea degrevarii partiale de norma didactica a liderilor sindicali care participa la aceasta activitate de monitorizare, ca element de noutate, pe langa posibilitatea degrevarii partiale a directorilor si inspectorilor scolari prevazuta si pana acum de Legea Educatiei.

Aceste prerogative vin dupa ce, la mijlocul anului trecut, sindicalistii au recastigat un drept pierdut pentru cateva luni: sa isi adune cotizatiile direct de pe statele de plata ale profesorilor membri de sindicat. Vezi aici mai multe detalii despre acest subiect

Care sunt prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 14 publicata in Monitorul Oficial:

- Articolul 263, alineatul (10) din Legea Educatiei se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(10) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrevat partial de norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant. De acelasi drept pot beneficia si persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Prin acelasi ordin se stabilesc atributiile persoanelor degrevate de norma didactica.

- La articolul 263, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (10 1), cu urmatorul cuprins:

(10 1) Personalul degrevat potrivit alin. (10) primeste drepturile salariale pentru functia in care este incadrat, precum si celelalte sporuri si indemnizatii prevazute de lege pentru activitatea desfasurata, dupa caz.

- La anexa, dupa punctul 58 se introduce un nou punct, punctul 59, cu urmatorul cuprins:

59. Degrevarea reprezinta scutirea partiala de efectuarea atributiilor prevazute la art. 262 pentru personalul didactic de conducere, de indrumare si de control, ca urmare a indeplinirii unor responsabilitati specifice functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant.

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI): Pana acum sindicatele nu aveau oficial atributii de monitorizare si evaluare a calitatii invatamantului

Simion Hancescu

Simion Hancescu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat ca pentru evaluarea si monitorizarea calitatii sistemului de invatamant vor fi desemnate persoane din randul liderilor de sindicat din scoli, aceasta reprezentand o noua atributie a sindicatelor.

Rep: Ce inseamna, pentru sindicate, prevederea din OUG nr. 14/2013 conform careia "persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant" - pot fi degrevate partial de norma didactica? Cine sunt aceste persoane?

Simion Hancescu: Sunt oameni care au fost formati in domeniile calitatii. Deci care au participat la cursuri de formare in domeniul calitatii in ultimii ani, cu atestat si cu tot ce trebuie.

Rep: Si care sunt membre de sindicat?

Simion Hancescu: Da, da.

Rep: Aceste persoane vor fi desemnate din randul liderilor de sindicat din scoli?

Simion Hancescu: Da, noi avem 1.200 de lideri de sindicat care au participat la cursuri de formare in domeniul calitatii. Dintre acestia vor fi alesi.

Rep: Pana acum sindicatele aveau atributii de monitorizare si evaluare a calitatii invatamantului?

Simion Hancescu: Nu. Asta e o chestiune relativ recenta. Noi ne-am implicat in treaba asta cu calitatea in ultimii doi ani, in cursuri de formare in domeniul asta.

Rep: Putem spune ca acum aceasta ordonanta le-a dat sindicatelor oficial aceste atributii?

Simion Hancescu: Da, exact. Pentru ca vrem si suntem interesati de reforma in invatamant si vrem sa ne implicam mult mai activ, pentru ca sunt multe probleme.

Rep: Cum vor evalua persoanele desemnate de dvs. calitatea sistemului de invatamant?

Simion Hancescu: Sunt gandite niste fise de la baza materiala, de la resursa umana, exact dupa cum lucreaza ARACIP, exista niste normative.

Rep: Aceste persoane vor intra si la clasa?

Simion Hancescu: Nu. Va fi o evaluare fara ca aceste persoane sa intre efectiv, acesta este atributul inspectorilor, al directorilor.

Rep: Ei ii vor evalua si pe profesori?

Simion Hancescu: Nu, este vorba despre o evaluare a bazei materiale, a resurselor umane, a rezultatelor elevilor, si astea se iau din documente.

Rep: Cand estimati ca vor incepe aceste evaluari?

Simion Hancescu: Cat de repede. Daca ordonanta e data, noi intr-o luna de zile putem sa demaram treaba asta.

Rep: Ce se intampla cu rezultatele acestor evaluari?

Simion Hancescu: Totul va fi raportat la inspectoratele scolare, deci in fiecare judet vom avea un om probabil care se va ocupa de treaba si la inspectoratele scolare se vor raporta.

Rep: Degrevarile sunt facute atunci cand se realizeaza monitorizarea sau dupa?

Simion Hancescu: Asta se va da prin ordin de ministru si o sa stabilim cu ministrul Educatiei, prin ordin de ministru, persoanele pe fiecare federatie in parte, pe fiecare judet o sa fie nominalizati.

Rep: Cate persoane vor fi implicate in aceasta monitorizare?

Simion Hancescu: E vorba despre 100 de persoane la nivelul intregii tari, ceva de genul asta, cam unul sau doi pe judet, depinde de judetele mari.

Rep: Pe ce criterii vor fi desemnate aceste persoane?

Simion Hancescu: Asta ramane de stabilit in perioada urmatoare.

Rep: Rezultatele cum se vor cuantifica, in ce se vor transforma?

Simion Hancescu: In niste observatii, concluzii pe care noi le vom inainta si suntem convinsi ca ele vor ajunge la Ministerul Educatiei.

Cum arata Proiectul acestei Ordonante de Urgenta in urma cu o saptamana

Amintim ca pe 4 martie Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro proiectul acestei ordonante de urgenta. In proiect se prevedea insa posibilitatea degrevarii totale, si nu doar de norma didactica, ci si de post. Aceasta prevedere avea in vedere directorii de gradinite, care conform legii educatiei sunt angajati pe post si nu pe norma. La articolul 247 din Legea Educatiei, la punctul b) se arata ca educatorii se normeaza "cate un post pentru fiecare grupa de copii".

Proiectul de OUG asa cum arata in urma cu o saptamana:

1. La articolul 263 , alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(10) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrevat, total sau partial, de post/norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant. De acelasi drepturi pot beneficia si persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale."

2. Dupa punctul 58 la Anexa, se introduce un nou punct, punctul 59, cu urmatorul cuprins:

"59. Degrevarea reprezinta scutirea efectuarii atributiei de predare, total/partial, din norma didactica, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de indrumare si de control, ca urmare a indeplinirii unor responsabilitati specifice functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant. Pe perioada degrevarii se pastreaza drepturile salariale."

Legea Educatiei asa cum este acum in vigoare:

  • Art. 263, alin. (10): Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrevat partial de norma didactica de predare, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

Precizam insa ca posibilitatea degrevarii totale de post sau norma didactica a directorilor, inspectorilor si sindicalistilor este prevazuta in proiectul de lege pentru aprobarea OUG 92/2012, asa cum a fost el votat de plenul Camerei Deputatilor pe 5 martie. Proiectul de lege are nevoie de votul Senatului, camera decizionala in acest caz, pentru a intra in vigoare.