Laptele de la alte doua centre de colectare ar contine aflatoxina peste limitele admise, insa produsul nu a ajuns in comert, in total existand suspiciuni privind laptele din sapte unitati, care urmeaza sa fie distrus, a declarat miercuri vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu, citat de Mediafax.

Acesta a spus ca, in urma testarilor, a mai fost gasita aflatoxina peste limitele admise in lapte de la doua centre de colectare, foarte mici, care distribuiau produsul la nivel zonal, si nu in marile lanturi de magazine.

Laptele a fost sechestrat si nu a ajuns la consum, a precizat Manastireanu.

Vicepresedintele ANSVSA a mai spus ca intreaga cantitate de lapte cu aflatoxina peste limitele admise, descoperita pana in prezent la trei ferme, doua centre de colectare si doi procesatori, de aproximativ 80 de tone, va fi distrusa.

El a adaugat ca aceasta cantitate reprezinta sub unu la suta din productia de lapte a Romaniei.

Joi, in jurul pranzului, va fi anuntat de catre ANSVSA rezultatul partial al anchetei privind laptele cu aflatoxina, iar la jumatatea saptamanii viitoare va fi facut public rezultatul final, a mai spus Manastireanu.

Ancheta vizand industria laptelui a fost demarata dupa ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxina in produsul crud la o ferma, pe 4 martie.

ANSVSA a anuntat, in 7 martie, ca a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui.

Luni, ANSVSA a anuntat ca probele de lapte de la trei ferme si doua unitati de prelucrare prezinta suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina, in urma efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

Cu ocazia controalelor, au fost verificate unitatile din sectorul laptelui si au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud si lapte pasteurizat, destinate comercializarii directe catre consumatorul final, precum si probe de lapte destinat procesarii ulterioare, in vederea obtinerii produselor lactate.

Toate probele au fost trimise in vederea efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor acreditate pentru determinarea continutului in Aflatoxina M1 din lapte, mai arata ANSVSA.

Totodata, ANSVSA preciza, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria care erau suspicionate a avea limite depasite pentru aflatoxina M1, ca determinarile de laborator realizate de catre Laboratorul National de Referinta au aratat ca laptele din loturile incriminate nu prezenta depasiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.

Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

Precizarile ANSVSA din 7 martie au fost facute dupa ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca o cantitate de lapte care contine aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria, si o alta aflata la un procesator din Romania au fost identificate si retrase de pe piata.

"Au inceput controalele in Romania. Pe masura ce facem aceste controale, descoperim noi si noi lucruri. Sunt cateva situatii de alerta, ultima vizeaza zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care contine aflatoxina. S-a identificat si un procesator din Romania cu lapte cu aflatoxina", spunea atunci Constantin.

El adauga ca nu exista niciun pericol, pentru ca laptele contaminat a fost retras de pe piata.

Constantin preciza ca una dintre cele doua cantitati de lapte a fost descoperita la un procesator, iar cealalta, cea importata din Ungaria, la un comerciant.