Restituirea in natura a proprietatilor nationalizate de regimul comunist va fi prioritara, a anuntat marti seara premierul Victor Ponta, precizand insa ca in cazul imobilelor folosite ca scoli, spitale sau institutii culturale ar putea fi inclusa obligatia pastrarii destinatiei actuale timp de 20 de ani.

"Se restituie in natura tot ce se poate", a spus seful executivului, dupa o discutie cu Crin Antonescu care a avut ca tema legea retrocedarilor.

Procesul de restituire in natura ar urma sa dureze doi ani, dupa care in al treilea an se va trece la "restituiri in echivalent pentru terenuri de la ADS (Administratia Domeniilor Statului) sau unde mai pot fi gasite", a explicat Ponta.

Potrivit proiectului de lege care va fi prezentat miercuri in guvern, se va propune cel mai probabil ca restituirile in bani sa se faca pe o perioada de 7 ani.

Restituirile care vor fi obtinute de persoanele care au cumparat drepturile litigioase de la fostii proprietari vor fi impozitate cu 85%, a spus Victor Ponta, care a adaugat ca nu se teme de o eventuala contestare in fata Curtii Constitutionale a acestei prevederi, intrucat este vorba de impozite si taxe.

In acest context, primul ministru l-a atacat dur pe predecesorul sau, Mihai Razvan Ungureanu, care a depus si el un proiect de lege privind legea retrocedarilor, despre care a spus ca "e scris de samsari".

"Acum un an zicea sa dam 15%, acum zice sa dam doar la samsari", a comentat Victor Ponta.

Proiectul de lege va fi trimis miercuri dupa-amiaza la CEDO, in conditiile in care termenul acordat Romaniei de Curtea Europeana expira pe 12 aprilie.

In plus, daca proiectul de lege este atacat la CCR, Romania s-ar putea trezi in situatia de a plati 8 miliarde de euro, iar acest lucru echivaleaza cu neplata pensiilor pana la sfarsitul acestui an.

"Sa spuna PDL, nu mai dam nicio pensie pana la sfarsitul anului, dam la samsarii lui MRU", a afirmat acesta.

Victor Ponta a spus ca problema retrocedarilor "este o problema a Romaniei de 70 de ani, in care toate partidele care au fost la guvernare au adoptat diverse acte normative, toata lumea a participat la acest efort de a tot retroceda" si ar fi normal ca ea sa fie "asumata cu buna credinta de toate fortele politice".

"Nu trebuie sa fie o solutie a USL, trebuie sa fie o responsabilitate colectiva" deoarece "daca guvernele PDL rezolvau anii trecuti nu mai trebuia sa-mi asum eu raspunderea", a adaugat seful executivului.