Curtea Constitutionala (CCR) a decis marti ca este constitutional articolul de lege referitor la dreptul judecatorilor constitutionali la pensia de serviciu, egala cu 80% din indemnizatia bruta lunara, transmite Mediafax.

Curtea a luat in discutie, marti, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.71 alin.(2) din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, ridicata direct de Avocatul Poporului.

"Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca dispozitiile art.71 alin.(2) teza intai din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care fac obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului, sunt constitutionale in masura in care se aplica judecatorilor Curtii Constitutionale care au exercitat aceasta functie, indiferent de data pensionarii", a informat CCR.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 71 alin. (2) privind Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CC, potrivit carora "judecatorii Curtii Constitutionale, la data pensionarii sau recalcularii pensiilor anterior stabilite, beneficiaza de pensie de serviciu egala cu 80 la suta din indemnizatia lor bruta lunara". Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale si se impoziteaza potrivit legii.

Potrivit Avocatului Poporului, aceste dispozitii s-ar aplica in mod discriminatoriu, incalcandu-se in acest fel prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutie.