Premierul Victor Ponta a declarat luni, intrebat ce le spune presedintilor de consilii judetene nemultumiti de circulara trimisa de ministrul Liviu Voinea, ca trebuie platite arieratele facute cu acoperire bugetara, precizand ca cele care nu aveau acoperire bugetara nu trebuie platite. "Vom face toate eforturile care tin de Guvern. Banii respectivi nu sunt banii autoritatilor locale, ci e vorba de bani care se imprumuta din Trezorerie special pentru achitarea arieratelor", a declarat premierul. Intrebat daca sefii de CJ care nu vor plati arieratele, nu vor putea folosi bani pentru alte proiecte, Ponta a raspuns: "nu, sunt lucruri total diferite."

"Trebuie sa platim arierate, cele care au fost facute cu acoperire bugetara, cele care aveau prevedere bugetara. Cele care nu aveau prevedere bugetara, pe acelea nu le platim. E in avantajul presedintilor de consilii judetene si a primarilor pentru ca acolo sunt datorii foarte multe stranse, e in avantajul firmelor care au lucrat in mod corect si care trebuie sa isi primeasca banii pentru ca au angajati si au de platit taxe la stat", a declarat Ponta.

"Vom face toate eforturile care tin de Guvern. Banii respectivi nu sunt banii autoritatilor locale, ci e vorba de bani care se imprumuta din Trezorerie special pentru achitarea arieratelor. Este o mostenire pentru lucrarile facute in 2009, 2010, 2011, 2012 cand mergea un ministru, o doamna ministru, si spune 'dati drumul la lucrari, ca o sa va dam noi bani' si nu i-a mai dat niciodata", a adaugat premierul.

Seful Executivului a subliniat, in acest context, ca din punctul sau de vedere proiectul Magistralei V Universitate-Drumul Taberei este foarte important si va fi finalizat desi cei care au aprobat lansarea lucrarilor "nu au fost interesati si cine o sa dea banii". "O sa facem si metroul, o sa platim si arierate, poate mai tac din gura cei care au facut datoriile", a declarat ponta.

"Cred ca trebuie facut metroul, Magistrala V pentru Drumul Taberei este un lucru extrem de important, dar cand l-au semnat, 1,2 miliarde, adica exact pretul, va dau un exemplu, Comarnic-Brasov e 1,2 miliarde, cand l-au semnat, Boc si cu cine l-a semnat, nu mai stiu cine era la Transporturi, nu au fost interesati si cine o sa dea banii. In 2011 au dat 12 milioane de lei, din 1,2 miliarde. Noi anul trecut am dat deja 80 de milioane de euro, anul acesta asiguram iarasi toate sumele necesare pentru continuarea lucrarilor si o sa facem si in anii care urmeaza", a afirmat premierul

Intrebat daca cine nu va plati arieratele, nu va putea folosi bani pentru alte proiecte, Ponta a raspuns: "nu, sunt lucruri total diferite. Imprumutul din Trezorerie, Trezoreria este banca statului si imprumuturile de acolo se fac cu o dobanda favorabila dar o dobanda totusi acceptabila la nivelul pietei si trebuie restituite intr-un termen pentru ca altfel intra pe deficit."

"Eu am mai auzit ca vin presedintii (de consilii judetene - n.red.) la Bucuresti sa ne ceara socoteala. N-a venit niciun presedinte", a adaugat Ponta.

La observatia jurnalistilor ca presedintii de consilii judetene vor veni miercuri, Ponta a completat: "pentru ca de o luna si jumatate m-au intrebat pe mine cand am si eu timp in program. Au sedinta Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, in urma retragerii dl Dragnea trebuie sa aleaga un nou presedinte. Ei de acum o luna si jumatate si-au pus sedinta. Joi o sa merg si eu la deschidere. Povestea ca de saptamana trecuta s-au hotarat sa vina e o gogoasa a celor de la Gandul."

Intrebat cum explica faptul ca Dragnea vorbea de nemultumiri in teritoriu, Ponta a raspuns: "o sa il cert foarte tare."

Gandul.info scria joi ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a transmis o circulara autoritatilor locale prin care cere plata cu prioritate a arieratelor catre buget. Potrivit sursei citate, initiativa i-a nemultumit pe presedintii consiliilor judetene. Liviu Voinea afirmase miercuri seara, pentru Gandul, ca nivelul arieratelor a crescut la 1,18 miliarde de lei in ianuarie, cu aproximativ cu 40% mai mult decat evaluarea facuta pentru luna decembrie 2012.

Sefii de Consilii Judetene si primari ai PSD s-au plans premierului Ponta, la sedinta de luni a conducerii social-democratilor, afirmand ca, daca vor plati toate arieratele, nu vor mai putea sustine alte proiecte locale.