Luni, 11 martie, intra in vigoare ultimul termen-limita din procesul de eliminare treptata a testarii pe animale pentru produsele cosmetice in Europa astfel incat produsele cosmetice testate prin aceasta metoda nu mai pot fi comercializate in Uniunea Europeana (UE), informeaza Reprezentanta Comisiei Europene.

O comunicare adoptata de Comisia Europeana (CE) confirma angajamentul acesteia de a respecta termenul-limita stabilit de Consiliu si de Parlamentul European in 2003 si descrie modul in care intentioneaza sa sprijine mai departe cercetarea si inovarea in acest domeniu, promovand, in acelasi timp, bunastarea animalelor la nivel mondial, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, a declarat: "Faptul ca astazi intra in vigoare interdictia totala legata de comercializare reprezinta un semnal important cu privire la importanta pe care Europa o acorda bunastarii animalelor. Comisia se angajeaza sa sprijine in continuare dezvoltarea de metode alternative si sa incurajeze tarile terte sa adopte si ele abordarea europeana. Acest lucru reprezinta un prilej important pentru Europa de a da un exemplu de inovare responsabila in domeniul produselor cosmetice fara a face compromisuri cu privire la siguranta consumatorilor".

CE a examinat impacturile interdictiei de comercializare si considera ca exista motive imperioase pentru punerea in aplicare a acesteia. Acest lucru, arata Comisia, este in consens cu convingerea ferma a multor cetateni europeni: dezvoltarea produselor cosmetice nu justifica testarea pe animale, se arata in comunicatul de presa.

Potrivit CE, efortul de a gasi metode alternative va continua, deoarece inlocuirea integrala a testarii pe animale cu astfel de metode nu este inca posibila. Comunicarea publicata luni subliniaza contributia Comisiei la cercetarea in domeniul metodelor alternative si recunoasterea faptului ca aceste eforturi trebuie continuate. În perioada 2007 – 2011, Comisia a alocat aproximativ 238 de milioane EUR acestui tip de cercetare. Industria produselor cosmetice a contribuit și ea prin cofinanțarea cu 25 de milioane EUR a inițiativei de cercetare SEURAT (Safety Evaluation Ultimately Replacing Animal Testing - metode de evaluare a sigurantei in vederea inlocuirii testarii pe animale).

Rolul global si de avangarda al Europei in domeniul produselor cosmetice presupune contactarea partenerilor comerciali pentru a le explica si pentru a promova modelul european, precum si pentru a face eforturi in vederea acceptarii la nivel international a metodelor alternative. Comisia va integra acest aspect in agenda Uniunii privind schimburile comerciale si cooperarea internationala, se mai arata in comunicatul Comisiei.