Vremea se mentina calda in urmatoarele cateva zile in toate zonele tarii insa incepand cu data de 15-16 martie, se va produce o scadere importanta a valorilor termice, astfel ca sfarsitul de saptamana va fi rece. Din data de 18-19 martie vremea se va incalzi treptat in majoritatea regiunilor, iar temperaturile vor fi in jurul mediilor climatologice, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 11 - 24 martie, in fiecare regiune a tarii. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, informeaza Mediafax.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

In intervalul 11-14 martie, temperaturile diurne se vor mentine la medii de 13...14 grade, iar minimele vor fi in medie de 4...6 grade. Data de 15 martie va aduce o racire semnificativa a vremii, astfel ca sfarsitul de saptamana va fi caracterizat de valori medii ale temperaturilor maxime de 1...4 grade, iar minimele vor deveni negative si se vor situa intr-un ecart mediu de -2...-5 grade. In saptamana 18-24 martie vremea va fi in incalzire usoara si treptata, valorile urmand a se situa in jurul normelor climatologice, cu valori medii ziua intre 9 si 13 grade si noaptea usor pozitive.

Probabilitatea pentru precipitatii se mentine relativ ridicata in mare parte a intervalului, acestea urmand a fi temporar moderate cantitativ. Vor predomina ploile, iar in 15 si 16 martie vor fi precipitatii mixte.

CRISANA

In intervalul 11-14 martie mediile temperaturilor se vor situa peste valorile climatologic normale. Temperaturile diurne se vor mentine la medii de 10...13 grade, iar valorile minime vor fi in medie de 2...5 grade. Apoi vremea se va raci simtitor, iar la sfarsitul saptamanii vor fi valori medii ale temperaturilor maxime de 1...3 grade si minime negative. In saptamana 18-24 martie vremea va fi in incalzire usoara si treptata, valorile urmand a se situa in jurul normelor climatologice, respectiv medii ziua intre 9 si 13 grade si temperaturi usor pozitive noaptea.

Probabilitatea pentru precipitatii se mentine relativ ridicata. Vor predomina ploile, iar in intervalul 15-16 martie vor fi precipitatii mixte.

TRANSILVANIA

In intervalul 11-14 martie valorile medii ale temperaturii aerului (respectiv 9...13 grade ziua si 1...5 grade noaptea) se vor mentine mai ridicate decat normele climatologice. Din data 15 martie se va produce o scadere importanta a valorilor termice, astfel ca sfarsitul de saptamana va fi caracterizat de valori medii ale temperaturilor mai mici decat cele obisnuite pentru mijlocul lunii martie, cu maxime de 2...5 grade si minime de -8...-4 grade.

Din data de 18 martie vremea se va incalzi usor si treptat, valorile urmand a se situa in jurul normelor climatologice, cu temperaturi medii ziua intre 5 si 11 grade si noaptea in jurul a 0 grade. Vor fi precipitatii in majoritatea zilelor si vor predomina ploile, iar in intervalul 15-17 martie vor fi precipitatii mixte.

MARAMURES

In intervalul 11-14 martie vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit in a doua decada a lunii martie, cu valori medii ale temperaturii aerului de 11...13 grade ziua si 2...4 grade noaptea. Apoi se va produce o scadere importanta a valorilor termice, astfel ca la sfarsit de saptamana regimul termic mediu se va situa sub cel normal climatologic, cu temperaturi ziua in medie de 2...5 grade, iar noaptea de -7...-4 grade. Din data de 18 martie vremea se va incalzi treptat, iar temperaturile vor fi in jurul mediilor climatologice.

Probabilitatea pentru ploaie se mentine relativ ridicata in majoritatea zilelor intervalului, fiind de asteptat si precipitatii mixte intre 15 si 17 martie.

MOLDOVA

In perioada 11- 15 martie regimul termic va fi caracterizat de valori normale sau peste cele normale pentru prima jumatate a lunii martie, ziua in medie intre 6 si 13 grade, iar noaptea intre 0 si 4 grade. Intre 16 si 18 martie va fi o vreme mai rece decat ar fi normal, mai ales pe timpul noptilor cand se vor inregistra minime negative in toata regiunea. Din data de 19 martie temperaturile vor creste usor, pana la valori apropiate de mediile climatologice.

Va ploua slab si moderat, iar in nordul regiunii vor fi si precipitatii mixte.

DOBROGEA

Regimul termic al intervalului 11-15 martie va fi caracterizat de valori cu mult peste cele inregistrate in mod obisnuit in aceasta perioada din an. Sunt de asteptat temperaturi maxime in medie intre 12 si 17 grade si minime intre 4 si 8 grade. O racire semnificativa a vremii se va produce in data de 16 martie, astfel ca intervalul 16-19 martie va fi caracterizat de o vreme mai rece decat normal, cu medii ale maximelor de 5...8 grade si minime ce pot deveni usor negative.

O crestere de temperatura se va produce dupa data de 20 martie, astfel incat regimul termic sa devina apropiat de cel mediu climatologic. Va ploua mai ales in prima jumatate a intervalului .

MUNTENIA

In intervalul 11-15 martie vremea se va mentine mult mai calda decat ar fi normal, astfel ca se vor inregistra valori medii ziua intre 13 si 17 grade, iar noaptea intre 3 si 6 grade. Intre 16 -18 martie insa va fi mult mai rece, cu temperaturi maxime in medie de 6...9 grade si minime negative. Dupa data de 19 martie vremea se va incalzi usor si se asteapta temperaturi in jurul normelor climatologice (medii ale maximelor in jurul a 12 grade).

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, predominant sub forma de ploaie, se mentine ridicata.

OLTENIA

In intervalul 11-15 martie vremea va fi in continuare mult mai calda decat ar fi normal in aceasta perioada din an, astfel ca se vor inregistra valori medii ziua intre 13 si 17 grade, iar noaptea intre 3 si 6 grade. Intre 16 si 18 martie insa va fi mult mai rece, cu temperaturi maxime in medie de 6...9 grade si minime negative. Dupa data de 19 martie vremea se va incalzi usor si se asteapta temperaturi in jurul normelor climatologice.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, predominant sub forma de ploaie, se mentine relativ ridicata in majoritatea zilelor intervalului.

LA MUNTE

La inceputul si la sfarsitul intervalului de referinta, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada, cu maxime in jurul a 4 grade si minime negative. Intre 15 si 18 martie va fi o vreme rece, cu temperaturi negative chiar si pe parcursul zilei si minime ce vor cobori sub -10 grade.

Precipitatiile vor fi mixte si se vor semnala mai ales in prima jumatate a intervalului.