Presedintele Traian Basescu l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe presedintelui Bancii Europene de Investitii (BEI), Werner Hoyer, caruia i-a spus ca exista o contradictie intre faptul ca Romania reuseste sa absoarba banii pentru investitii de la BEI, dar nu si fondurile europene, potrivit Agerpres.

"Din pacate, anul acesta avem mai putine resurse pentru a cofinanta proiectele. Sper ca, imediat ce fondurile UE alocate pentru diferite proiecte vor ajunge in Bucuresti, se vor putea crea conditiile fiscale necesare in a doua parte a anului pentru a porni proiectele", a declarat Basescu, in debutul intrevederii cu presedintele BEI.

La randul sau, Werner Hoyer a afirmat ca, dupa multe vizite facute la Bucuresti in ultimii ani, este "extrem de incurajatoare" situatia actuala, mentionand ca BEI este gata sa faca mai multe pentru Romania. El a adaugat ca intelege "restrangerile bugetare" pe care le-a avut tara noastra.

"Este nevoie de creativitate pentru a beneficia de resursele care sunt", a spus Werner Hoyer, completand ca BEI doreste colaborarea cu autoritatile de la Bucuresti pentru a exista o si mai buna asistenta, din acest punct de vedere, pentru tara noastra.

In context, Traian Basescu a vorbit despre existenta unei contradictii in faptul ca Romania reuseste sa absoarba banii de la BEI, dar nu si fondurile europene.

"De multe ori am ridicat intrebarea cum de suntem capabili sa absorbim banii de la Banca Europeana de Investitii, dar nu suntem capabili sa absorbim banii europeni. Aici este o contradictie, pentru ca, mai mult sau mai putin, standardele sunt unele similare", a declarat presedintele.

Werner Hoyer a replicat ca investitiile din bani proveniti de la BEI si absorbtia fondurilor europene merg, de multe ori, "mana in mana". "Cred ca trebuie sa fim siguri ca nu pierdem bani, pentru ca, in cele din urma, ar fi rusinos ca fondurile care, teoretic, sunt la dispozitia tarii dvs sa nu fie absorbite", a precizat el.

Presedintele Basescu i-a mai spus oficialului BEI ca vizita sa la Bucuresti vine la momentul potrivit, iar acesta a replicat ca sunt multe lucruri de facut in Romania.

Werner Hoyer a fost insotit la intalnirea cu presedintele Basescu de vicepresedintele BEI, Mihai Tanasescu.

La inceputul intrevederii, presedintele a glumit, intrebandu-l pe Hoyer: "Mihai Tanasescu este vicepresedintele dvs sau al nostru?".