In structurile de Politie din foarte multe state ale UE problema coruptiei interne exista, dar nu se dezbate. Romania trebuie sa vada si partea plina a paharului in dosarul Schengen si anume rezultatele celor opt ani de pregatiri pentru aderare. Declaratiile au fost facute, la RFI, de ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David.

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat duminica la Pro TV ca tara sa nu cere ca Romania sa devina un paradis, insa coruptia din Romania are impact asupra frontierelor pe care ar trebui sa le protejeze in calitate de membru Schengen.

Cristian David spune ca nu vrea sa intre in polemici cu diplomatul german, dar precizeaza ca "sunt opt ani de munca continua, de eforturi institutionale si bugetare pentru pregatire si acum ar fi cazul sa ducem la bun sfarsit acest proiect, pentru ca pana la urma aceste chestiuni care vin ca recomandari, sfaturi si nuante critice nu sunt de natura a schimba substanta si forta proiectului. Sigur ca intotdeauna o sa existe un element care nu o sa aduca parametrii functionali la 100%, dar pana la urma daca am vedea intotdeauna ce lipseste, nu o sa putem vedea niciodata ceea ce s-a realizat. Eu cred ca s-a realizat foarte mult, enorm, din punct de vedere tehnic totul si din acest punct de vedere as prefera foarte mult sa incercam sa ne uitam si spre partea plina a paharului".

Coruptia altora

Cristian David declara ca sunt "foarte multe" tari ale UE care au coruptie in Politie: "Combaterea coruptiei cred ca putem usor observa ca de la o perioada la alta s-a imbunatatit ca rezultat. Trebuie sa fim un pic realisti si sa fim si un pic corecti noi fata de noi. Haideti sa ne uitam cum arata Romania la sfarsitul anilor '90, la inceputul anilor 2000 si cum arata in 2013. Intotdeauna este loc de mai bine. Sunt foarte multe state si eu am intalnit, nu am sa nominalizez, dar sa stiti ca la nivelul fortelor politienesti din foarte multe state din Uniunea Europeana, problema coruptiei interne exista. Ea nu se dezbate, poate ca nu are aceste accente publice, dar exista intotdeauna in structurile fortelor politienesti acest element al coruptiei, care trebuie combatut. Pana la urma, o facem in binele si interesul nostru, nu ca sa servim drept elev model in fata altora".

Continuarea pe www.rfi.ro.