Demonstratii pentru autonomia Tinutului Secuiesc au fost organizate duminica in Ungaria, dar si in orase importante din Europa - Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm si Zurich, si America - in apropiere de Casa Alba, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto si Ottawa, potrivit Mediafax.

In Ungaria, demonstratii au avut loc la Budapesta, Szolnok, Keszthely si Sarospatak.

Peste 1.000 de persoane de toate varstele au protestat in fata Ambasadei Romaniei de la Budapesta duminica dupa-amiaza. Steaguri ale Tinutului Secuiesc si Ungariei au fost fluturate de multime, iar numerosi protestatari au purtat "steagul lui Arpad", simbolul unei dinastii medievale ungare.

Numerosi demonstranti au venit imbracati in costume populare secuiesti. De asemenea, unii au purtat o tinuta amintind de Garda Zdrentarosilor, o grupare paramilitara creata in anii '20, iar altii au fost imbracati in tinuta de culoarea neagra a "Garzilor Patriei din Carpati".

Demonstratia din capitala ungara, organizata de catre Asociatia Pro Szeklerland (Tinutul Secuiesc), a inceput la ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei) si a fost programata sa coincida cu cele organizate in orase importante din Europa si America de Nord.

Mozes Arpad Gyorgy, presedintele asociatiei, a declarat ca demonstranti au sustinut cauza inclusiv la Los Angeles (California), in pofida faptului ca evenimentul a avut loc la ora locala 6.00 (15.00, ora Romaniei).

Demonstratii pentru autonomia Tinutului Secuiesc au fost organizate, de asemenea, la ambasade si consulate ale Romaniei din Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm si Zurich. In Statele Unite, proteste au fost planuite la New York, Cleveland si Los Angeles. Demonstratii au avut loc si in orasele canadiene Toronto si Ottawa.

Aproximativ 150 de persoane au demonstrat in Cleveland, la Biserica Saint Emeric, a declarat telefonic pentru MTI Lorant Csibi, organizatorul si redactorul-sef al postului Bocskai Radio din oras.

Aproximativ 70 de persoane au participat la un program, la Biserica Reformata San Fernando Valley, in care au subliniat problema autonomiei secuilor prin rugaciuni, versuri si muzica.

Aproximativ 20 de persoane au participat la un flashmob, cu steagul secuiesc, in apropiere de Casa Alba, la Washington.

La Viena, aproximativ 500 de persoane au participat la o demonstratie pentru autonomia secuilor.

La Helsinki, 35 de persoane au protestat in fata Ambasadei Romaniei.

Aproximativ 70 de persoane au demonstrat in fata ambasadei romanesti din Stockholm.

Aproape 25 de persoane s-au alaturat protestului organizat la Bruxelles.

"Scopul Consiliului National Secuiesc este sa obtina autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, ceea ce in secolul XXI inseamna acelasi lucru cu un statutul legal, liber si independent national din secolul al XIX-lea", afirma Consiliul pe site.

Ziua de 10 martie marcheaza comemorarea executiei la Targu Mures, in 1854, a trei secui care au incercat sa obtina autodeterminarea nationala.

Peste 5.000 de persoane din judete din Transilvania si din Ungaria s-au adunat, duminica, la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, pentru a participa la mitingul pentru autonomie organizat de Consiliul National Secuiesc (CNS). Liderul CNS, Izsak Balazs, a dat citire unei petitii care va fi inaintata Guvernului Romaniei, in care se arata ca cei prezenti protesteaza impotriva unei regionalizari care "lezeaza interesul si existenta poporului secuiesc".

Mitingul de la Targu Mures pentru autonomie s-a incheiat fara incidente, participantii intersectandu-se pe drumul catre Prefectura cu un grup care avea drapelul Romaniei, insa nu au existat schimburi de replici.