Peste 5.000 de persoane din judete din Transilvania si din Ungaria s-au adunat, duminica, la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, pentru a participa la mitingul pentru autonomie organizat de Consiliul National Secuiesc (CNS). Liderul CNS, Izsak Balazs, a dat citire unei petitii care va fi inaintata Guvernului Romaniei, in care se arata ca cei prezenti protesteaza impotriva unei regionalizari care "lezeaza interesul si existenta poporului secuiesc".

Miting pentru autonomie la Targu MuresFoto: Agerpres

UPDATE 20.30: Mitingul de la Targu Mures pentru autonomie s-a incheiat fara incidente, participantii intersectandu-se pe drumul catre Prefectura cu un grup care avea drapelul Romaniei, insa nu au existat schimburi de replici.

Cei aproximativ 5.000 de manifestanti care au participat la mitingul pentru autonomie au parcurs pe jos distanta dintre Monumentul Secuilor Martiri si Prefectura Mures, cantand si scandand "autonomie!", relateaza Mediafax.

Pe drum, ei s-au intersectat cu un grup format din circa 20 de persoane care aveau un tricolor, insa nu au existat schimburi de replici, astfel ca nu s-au inregistrat incidente.

Ajunsi la Prefectura, reprezentantii manifestantilor au predat petitia adoptata unui angajat al institutiei, iar liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a vrut sa-i lase acestuia si un steag secuiesc. Reprezentantul Prefecturii Mures insa a primit doar petitia, refuzand steagul.

Reprezentantii CNS au plecat apoi catre Palatul Culturii din Tirgu Mures, unde urmeaza sa fie acordate premiile "Gabor Aron".

UPDATE 19.00: Liderul CNS, Izsak Balazs, a dat citire duminica unei petitii care va fi inaintata Guvernului Romaniei, in care se arata ca cei prezenti protesteaza impotriva unei regionalizari care "lezeaza interesul si existenta poporului secuiesc".

"Tinutul Secuiesc sa devina regiune de sine statatoare, cerem garantarea prin lege a autonomiei Tinutului Secuiesc. Protestam impotriva unei regionalizari care lezeaza interesul si existenta poporului secuiesc. Autoritatile romane sa inceteze de indata lupta impotriva simbolurilor secuiesti, hartuirea maghiarilor si secuilor, protestam impotriva institutiilor statului de drept pentru ca hartuiesc si intimideaza cetatenii romani de nationalitate maghiara. Vrem libertate si egalitate deplina si reala pentru toti locuitorii Tinutului Secuiesc', se arata in document, citeaza Agerpres.

In plus, prin petitie se solicita Guvernului sa inceapa "de indata" tratative cu "reprezentantii Tinutului Secuiesc", care cer "autonomia pentru Tinutul Secuiesc si libertate pentru poporul secui".

Petitia urmeaza sa fie depusa la Prefectura Mures, pentru a fi inaintata Guvernului Romaniei.

UPDATE 19.30: Europarlamentarul Laszlo Tokes, s-a pronuntat, duminica, in cadrul mitingului pentru autonomie de la Targu Mures, impotriva existentei Tratatului de la Trianon, semnat in 4 iulie 1920, care stabilea frontierele Ungariei cu vecinii sai, inclusiv Romania.

"Nu trebuie sa mai existe Tratatul de a Trianon (...) Despre asta e ziua libertati secuilor, despre lupta pentru libertate, adevar si autonomie", a sustinut europarlamentarul roman, care a subliniat ca lupta pentru autonomie trebuie sa continue.

Tokes a sustinut ca autonomia este "preconditia vietii noastre comunitare" si ca aceasta li se "cuvine" ca "oricarei natiuni europene".

De la tribuna manifestarii, acesta i-a atacat dur pe premierul roman, Victor Ponta, caruia i-a imputat ca ar fi "reaprins flacara antimaghiara", pe fostul lider al UDMR, Marko Bela, pe care l-a etichetat ca fiind "tradator al natiunii", dar si pe liderul partidului Socialist Ungar, Attila Mesterhazy, care si-a dat mana cu primul ministru roman.

Un alt vorbitor, Marc Gafarot i Monjo, reprezentant al Partidului Unitatii si Convergentei din Catalonia, a sustinut ca se simte aproape de aspiratiile politice ale secuilor si i-a indemnat sa nu se lase, intrucat "Europa nu poate intoarce spatele culturii secuiesti sau catalane (...) indiferent cat suntem de mici, suntem parte a acestui continent", a subliniat Marc Gafarot i Monjo.

Pe parcursul manifestarii cei peste 5.000 de participanti au scandat lozinci pro-autonomiste.

*

Printre participantii la miting se numara liderul CNS, Iszak Balazs, precum si europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, Mark Gafarot i Monjo din partea Partidului Unitatii si Convergentei din Catalonia, presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Pe langa liderii politic, la mitingul pentru autonomie de la Targu Mures participa si numerosi membri ai Organizatiei 64 de Comitate si ai Garzii Nationale Maghiare, din subordinea formatiunii de extrema dreapta din Ungaria, Jobbik.

In jurul orei 19.00, participantii la manifestarea de la Monumentul Secuilor Martiri se vor deplasa intr-un mars catre centrul municipiului, unde vor depune la Prefectura Mures o petitie prin care isi vor exprima dorinta de autonomie.

Manifestarea a inceput la ora 17.00 la Monumentul Secuilor Martiri - ridicat pe locul executiei secuilor care au complotat contra Imperiului Austro-Ungar, in 10 martie 1854 - unde vor avea loc o serie de alocutiuni sustinute de europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul Consiliului National Secuiesc, de Izsak Balazs, de un preot pensionar, Santha Imre din judetul Covasna, de presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, si de un delegat al Cataloniei si altii.

Dupa alocutiuni si depuneri de coroane de flori, participantii vor porni intr-un mars catre centrul municipiului Targu Mures.

Protestatarii vor ajunge in centrul orasului in jurul orei 19.00-19.30, iar in cladirea Prefecturii vor intra 10 persoane printre care si europarlamentarul Laszlo Tokes, care vor inmana ofiterului de serviciu un document care sa fie inaintat Guvernului.

Dupa ora 19.30, in Palatul Culturii din Targu Mures va avea loc o festivitate pentru decernarea premiilor "Gabor Aron", la care se va intra doar pe baza de invitatie, iar restul participantilor la miting vor pleca spre case.

Prefectul judetului, Corneliu Grosu, a precizat ca din informatiile pe care le detine nu vor fi "semnificative deplasari de personal" si ca majoritatea participantilor la miting vor pleca din Targu Mures la orele serii.

"Vor fi prezente mai multe formatiunii politice si non politice din tara si din strainatate, din Ungaria in special, din tara de la Covasna, Harghita si Mures, in special, probabil vor veni si din alte judete. Semnificative deplasari de personal nu vor fi (...) Se apreciaza, dupa spusele organizatorilor, pana in 2.500 de oameni, care vor preda prefectului un inscris in care se consemneaza existenta de facto a Tinutului Secuiesc, cu capitala la Targu Mures, pentru a fi transmis Guvernului. Am luat toate masurile ca sa preintampinam si sa evitam in totalitate orice evenimente care ar putea sa duca la manifestari neconforme cu ceea ce doresc organizatorii, cu linistea pe care si-o doresc locuitorii si, de ce nu, in conformitate cu autorizatia care a fost eliberata", a aratat prefectul judetului Mures.

Potrivit prefectului, nu va fi nevoie de suplimentarea numarului fortelor de ordine, intrucat "fiind un eveniment civic si civil ne asteptam sa se desfasoare cu discernamant, cu calm, cu responsabilitate".

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat ca marsul si mitingul programate duminica au scopul de a sprijini doleanta de autonomie a secuimii si noul proiect de lege pe care organizatia doreste sa il propuna Parlamentului.

La mitingul pentru autonomie de la Targu Mures si-a anuntat participarea si Noua Garda Maghiara, finantata de partidul de extrema dreapta din Ungaria Jobbik.