VIDEO UPDATE Mitingul pentru autonomie de la Targu Mures s-a incheiat fara incidente. Peste 5.000 de persoane au protestat "impotriva unei regionalizari care lezeaza interesul si existenta poporului secuiesc"

de I.R., V.M.     HotNews.ro
Duminică, 10 martie 2013, 11:05 Actualitate | Esenţial


Miting pentru autonomie la Targu Mures
Foto: Agerpres
Peste 5.000 de persoane din judete din Transilvania si din Ungaria s-au adunat, duminica, la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, pentru a participa la mitingul pentru autonomie organizat de Consiliul National Secuiesc (CNS). Liderul CNS, Izsak Balazs, a dat citire unei petitii care va fi inaintata Guvernului Romaniei, in care se arata ca cei prezenti protesteaza impotriva unei regionalizari care "lezeaza interesul si existenta poporului secuiesc".

UPDATE 20.30: Mitingul de la Targu Mures pentru autonomie s-a incheiat fara incidente, participantii intersectandu-se pe drumul catre Prefectura cu un grup care avea drapelul Romaniei, insa nu au existat schimburi de replici.

Cei aproximativ 5.000 de manifestanti care au participat la mitingul pentru autonomie au parcurs pe jos distanta dintre Monumentul Secuilor Martiri si Prefectura Mures, cantand si scandand "autonomie!", relateaza Mediafax.

Pe drum, ei s-au intersectat cu un grup format din circa 20 de persoane care aveau un tricolor, insa nu au existat schimburi de replici, astfel ca nu s-au inregistrat incidente.

Ajunsi la Prefectura, reprezentantii manifestantilor au predat petitia adoptata unui angajat al institutiei, iar liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a vrut sa-i lase acestuia si un steag secuiesc. Reprezentantul Prefecturii Mures insa a primit doar petitia, refuzand steagul.

Reprezentantii CNS au plecat apoi catre Palatul Culturii din Tirgu Mures, unde urmeaza sa fie acordate premiile "Gabor Aron".

UPDATE 19.00: Liderul CNS, Izsak Balazs, a dat citire duminica unei petitii care va fi inaintata Guvernului Romaniei, in care se arata ca cei prezenti protesteaza impotriva unei regionalizari care "lezeaza interesul si existenta poporului secuiesc".

"Tinutul Secuiesc sa devina regiune de sine statatoare, cerem garantarea prin lege a autonomiei Tinutului Secuiesc. Protestam impotriva unei regionalizari care lezeaza interesul si existenta poporului secuiesc. Autoritatile romane sa inceteze de indata lupta impotriva simbolurilor secuiesti, hartuirea maghiarilor si secuilor, protestam impotriva institutiilor statului de drept pentru ca hartuiesc si intimideaza cetatenii romani de nationalitate maghiara. Vrem libertate si egalitate deplina si reala pentru toti locuitorii Tinutului Secuiesc', se arata in document, citeaza Agerpres.

In plus, prin petitie se solicita Guvernului sa inceapa "de indata" tratative cu "reprezentantii Tinutului Secuiesc", care cer "autonomia pentru Tinutul Secuiesc si libertate pentru poporul secui".

Petitia urmeaza sa fie depusa la Prefectura Mures, pentru a fi inaintata Guvernului Romaniei.

UPDATE 19.30: Europarlamentarul Laszlo Tokes, s-a pronuntat, duminica, in cadrul mitingului pentru autonomie de la Targu Mures, impotriva existentei Tratatului de la Trianon, semnat in 4 iulie 1920, care stabilea frontierele Ungariei cu vecinii sai, inclusiv Romania.

"Nu trebuie sa mai existe Tratatul de a Trianon (...) Despre asta e ziua libertati secuilor, despre lupta pentru libertate, adevar si autonomie", a sustinut europarlamentarul roman, care a subliniat ca lupta pentru autonomie trebuie sa continue.

Tokes a sustinut ca autonomia este "preconditia vietii noastre comunitare" si ca aceasta li se "cuvine" ca "oricarei natiuni europene".

De la tribuna manifestarii, acesta i-a atacat dur pe premierul roman, Victor Ponta, caruia i-a imputat ca ar fi "reaprins flacara antimaghiara", pe fostul lider al UDMR, Marko Bela, pe care l-a etichetat ca fiind "tradator al natiunii", dar si pe liderul partidului Socialist Ungar, Attila Mesterhazy, care si-a dat mana cu primul ministru roman.

Un alt vorbitor, Marc Gafarot i Monjo, reprezentant al Partidului Unitatii si Convergentei din Catalonia, a sustinut ca se simte aproape de aspiratiile politice ale secuilor si i-a indemnat sa nu se lase, intrucat "Europa nu poate intoarce spatele culturii secuiesti sau catalane (...) indiferent cat suntem de mici, suntem parte a acestui continent", a subliniat Marc Gafarot i Monjo.

Pe parcursul manifestarii cei peste 5.000 de participanti au scandat lozinci pro-autonomiste.*

Printre participantii la miting se numara liderul CNS, Iszak Balazs, precum si europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, Mark Gafarot i Monjo din partea Partidului Unitatii si Convergentei din Catalonia, presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Pe langa liderii politic, la mitingul pentru autonomie de la Targu Mures participa si numerosi membri ai Organizatiei 64 de Comitate si ai Garzii Nationale Maghiare, din subordinea formatiunii de extrema dreapta din Ungaria, Jobbik.

In jurul orei 19.00, participantii la manifestarea de la Monumentul Secuilor Martiri se vor deplasa intr-un mars catre centrul municipiului, unde vor depune la Prefectura Mures o petitie prin care isi vor exprima dorinta de autonomie.

Manifestarea a inceput la ora 17.00 la Monumentul Secuilor Martiri - ridicat pe locul executiei secuilor care au complotat contra Imperiului Austro-Ungar, in 10 martie 1854 - unde vor avea loc o serie de alocutiuni sustinute de europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul Consiliului National Secuiesc, de Izsak Balazs, de un preot pensionar, Santha Imre din judetul Covasna, de presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, si de un delegat al Cataloniei si altii.

Dupa alocutiuni si depuneri de coroane de flori, participantii vor porni intr-un mars catre centrul municipiului Targu Mures.

Protestatarii vor ajunge in centrul orasului in jurul orei 19.00-19.30, iar in cladirea Prefecturii vor intra 10 persoane printre care si europarlamentarul Laszlo Tokes, care vor inmana ofiterului de serviciu un document care sa fie inaintat Guvernului.

Dupa ora 19.30, in Palatul Culturii din Targu Mures va avea loc o festivitate pentru decernarea premiilor "Gabor Aron", la care se va intra doar pe baza de invitatie, iar restul participantilor la miting vor pleca spre case.

Prefectul judetului, Corneliu Grosu, a precizat ca din informatiile pe care le detine nu vor fi "semnificative deplasari de personal" si ca majoritatea participantilor la miting vor pleca din Targu Mures la orele serii.

"Vor fi prezente mai multe formatiunii politice si non politice din tara si din strainatate, din Ungaria in special, din tara de la Covasna, Harghita si Mures, in special, probabil vor veni si din alte judete. Semnificative deplasari de personal nu vor fi (...) Se apreciaza, dupa spusele organizatorilor, pana in 2.500 de oameni, care vor preda prefectului un inscris in care se consemneaza existenta de facto a Tinutului Secuiesc, cu capitala la Targu Mures, pentru a fi transmis Guvernului. Am luat toate masurile ca sa preintampinam si sa evitam in totalitate orice evenimente care ar putea sa duca la manifestari neconforme cu ceea ce doresc organizatorii, cu linistea pe care si-o doresc locuitorii si, de ce nu, in conformitate cu autorizatia care a fost eliberata", a aratat prefectul judetului Mures.

Potrivit prefectului, nu va fi nevoie de suplimentarea numarului fortelor de ordine, intrucat "fiind un eveniment civic si civil ne asteptam sa se desfasoare cu discernamant, cu calm, cu responsabilitate".

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat ca marsul si mitingul programate duminica au scopul de a sprijini doleanta de autonomie a secuimii si noul proiect de lege pe care organizatia doreste sa il propuna Parlamentului.

La mitingul pentru autonomie de la Targu Mures si-a anuntat participarea si Noua Garda Maghiara, finantata de partidul de extrema dreapta din Ungaria Jobbik.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10608 vizualizari

 • -56 (96 voturi)    
  Ce cerem noi, maghiarii (Duminică, 10 martie 2013, 12:08)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Ce cerem noi, etnicii maghiari:
  1. Nu ne mai comparati cu turcii din Germania, cu arabii din Franta, nici chiar cu grecii, italienii, etc. din Romania! Noi nu am venit aici peste voi, cautand locuri mai bune pentru noi. Noi suntem aici de o mie de ani, iar cel putin in tinutul nostru secuiesc voi ati venit peste noi.
  2. Respectati angajamentul vostru rostit cu solemnitate la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, de reprezentantii vostri recunoscuti, in primul articol al Rezolutiei, care suna asa: "Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau".
  3. Nu va mai lasati spalati pe creier de guvernantii vostri care va induc idei sovine, de ura impotriva noastra. Noi vrem sa fim lasati in pace, sa traim asa cum dorim, in zona noastra, sa ne simtim ACASA la noi, dupa ce am fost rupti de la Patria mama. Nu incercati sa ne determinati sa va iubim, sa va consideram fratii nostri, ca rezultatul va fi contrar. Sa incercam sa convietuim, dar fiecare dupa dorinta si traditia sa. Voi cu modul vostru de trai, cu coruptia voastra endemica, cu ura voastra pentru tot ceea ce vine dinspre Occident, noi cu modul nostru de trai, cu demnitate si onoare, in spiritul Europei civilizate.
  • -36 (58 voturi)    
   Ce cer eu, Ilona Hevesey (Duminică, 10 martie 2013, 12:43)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Corectez titlul comentariului: Ce cer eu, Ilona Hevesey.
   • +22 (30 voturi)    
    Soha nem fogom elfelejteni (Luni, 11 martie 2013, 5:24)

    amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    Nu voi uita niciodata modul vostru de a trai, imi aduc aminte si acum cum l-ati aplicat in cazul Agache... acolo este demnitatea si onoarea voastra de care vorbesti. Singura mea fericire este ca nu mai locuiesc in zona pentru a "beneficia" de ele - copiii mei nu vor creste in atmosfera de teama continua de autonomie si de discriminare pe care am trait-o eu.
    Cat despre coruptie - priveste in jur la multele binefaceri pe care ti le-a adus cinstea RDMSZ-ului. Oricat de rai ar fi romanii, nimeni nu a fost mai duplicitar si mai despotic in zona in care a fost ales ca ei - conduceau totul ca pe propria mosie.
    Ramai in enclava ta saraca. Sper sa va dea autonomie si sa va suteze din UE, la fel cum le-au spus si catalanilor. Sa nu va mai dea niciun leu de la Bucuresti, sa va aduca Tokes petrol de la el din put(ul gandirii).
    • 0 (2 voturi)    
     exemplu gresit (Luni, 11 martie 2013, 21:36)

     glasss_cj [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

     tovarasul Agache a fost un militian detestat de toti, indiferent de etnie, un fel de "mic Ceausescu" din Tg. Secuiesc...ca a fost linsat in '89? sorry dar nu am altceva sa spun decat "foarte bine, si-a cautat-o culumanarea"! Acest animal a violat-o pe mutusa-mea si a aranjat ca unchiul meu sa fie batut crunt si dat afara de la locul de munca. Asa ca nu incercati sa faceti un martir din el!
     • -1 (1 vot)    
      serios? (Luni, 11 martie 2013, 22:36)

      amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui glasss_cj

      familia Agache a castigat procesul CEDO degeaba? Agache a fost ucis cu brutalitate fiindca era roman, iar felul in care i-au pus un sobolan in gura si ceea ce a urmat spune exact ce trebuie despre criminali...
      http://sim.law.uu.nl/sim/caselaw/Hof.nsf/1d4d0dd240bfee7ec12568490035df05/1cf252b37e9b7e01c1257654002e8a7a?OpenDocument
   • +14 (16 voturi)    
    a, si inca ceva (Luni, 11 martie 2013, 5:28)

    amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    gandeste-te la motivul pentru care secuii nu ciocnesc halbele bere - apoi gandeste-te la cat de maghiari sunt secuii.
  • +73 (87 voturi)    
   Sunt total bulversat! (Duminică, 10 martie 2013, 12:48)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Deci,eu secuiul,azi,10/03 ma duc si depun flori.
   La un monument al secuilor omorati de maghiari@austrieci.
   Frumos,inaltator.
   Dar tot eu secuiul,ma dau de drept maghiar.
   Adica pactizez cu cel care mi-a omorat strabunii.
   Sau cu cei care initial nu m-au recunoscut drept maghiar.
   Halucinant!
   Apoi am pretentii teritoriale si adminstrative.
   Intr-o alta tara decat Ungaria.
   • -51 (77 voturi)    
    si? (Duminică, 10 martie 2013, 13:10)

    arthurius [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

    Poporul roman a fost creat artificial in secolul XIX, ininte erau doar vlachi, care pot fi grupate in moldoveni, olteni, etc, iar moldovenii au luptat dealungul timpurilor impotriva oltenilor, si invers. Ca in anumite perioade ungurii si secuii s-au luptat in tabere diferite, e un fapt bine stiut, dar si ungurii au luptat impotriva ungurilor, (vezi revolutia din 1848), iar si romanii au luptat impotriva romanilor (vezi revolutia din 1989). Ce zici tu n-are niciun sens, doar vrei sa incingi spiritele...
    • +27 (31 voturi)    
     Love! (Duminică, 10 martie 2013, 13:37)

     Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     Asta o printez pe un A3 si o pun in rama!

     :-)))
     • +1 (3 voturi)    
      Tabula rasa (Luni, 11 martie 2013, 7:43)

      mihaiviteazu [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

      E prea tare...e de pus in rama itr-adevar
      :-)))
      • +12 (12 voturi)    
       Nu e de ras (Luni, 11 martie 2013, 9:32)

       eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui mihaiviteazu

       Poate ca asa se preda istoria in Harghita si Covasna.
       • +3 (5 voturi)    
        cata dreptate ai (Luni, 11 martie 2013, 12:19)

        amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

        manualele de istorie in HarCov sunt aduse din Ungaria. A fost unul dintre motivele pentru care au luptat atat de mult pentru separarea scolilor. Cresc digerand propaganda si istorie trunchiata, asa ca nu este deloc de mirare cum gandesc
        • +1 (1 vot)    
         serios? (Luni, 11 martie 2013, 21:38)

         glasss_cj [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

         Am facut liceul la Tg. Secuiesc si am invatat din celebrul manual in care apare Andreea Esca, nici vora de manuale din Maghiaristan...mai termina si tu cu aberatiile te rog!
    • +43 (55 voturi)    
     Daca vine (Duminică, 10 martie 2013, 13:40)

     kofa [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     Turcia si va anexeaza Ungaria ce ziceti?Doar a fost pasalac(provincie) otomana vreme de 162 de ani si dupa provincie austriaca.
    • +43 (53 voturi)    
     Ce minciuna (Duminică, 10 martie 2013, 13:43)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     Ce minciuna ordinara...cum adica a fost creat "Poporul roman a fost creat artificial in secolul XIX"
     ??????

     Vorbim cu totii Rom^ana din mosi stramosi de la Traian incoace....

     Vorbeau toti Romana aceeasi limba de vreo 2000 de ani..."artificial"?

     Nu te doare mana sa scrii asa aberatii?
     • -23 (45 voturi)    
      Din pacate are dreptate... (Duminică, 10 martie 2013, 14:33)

      Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      Poporul/natiunea romana s-a creat in secolul XIX, prin unirea Moldovei cu Tara Romaneasca in 1859 prin alegerea ca domnitor in ambele principate a lui Alexandru Ioan Cuza, desi marile puteri s-au opus unirii. Apoi a urmat goana dupa Transilvania, desi Basarabia pierduta era mult mai mult pamant romanesc ca himera transilvana. Si sarbii si bosniacii sau croatii vorbesc in mare aceeasi limba dar asta nu i-a oprit sa se bata intre ei. Moldova si Tara Romaneasca de mai multe ori s-au batut intre ele. Romania e singura tara de prin zona care are in componenta o mare parte din populatie de alta etnie si care inca nu s-a destramat. Daca nu se vor lua masuri corecte pentru a satisface nevoile unei etnii, va veni si in Romania inevitabilul. Ioan Slavici intreba in 1914 liderii din Tara Romaneasca ce vor face cu ungurii dupa ce vor cuceri Transilvania? O sa ii oprimeasca cum au facut si ei atatea veacuri cu romanii? Norocul nostru pentru statul unitar, a venit de la comunisti. Nu mai sunt comunistii acum, asta ar trebui sa ne puna pe ganduri.
      • +45 (57 voturi)    
       Ungurii - oprimatii inchipuiti (Duminică, 10 martie 2013, 15:09)

       alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

       Crearea statelor nationale inclusiv a Romaniei, e un proces istoric modern
       b.Germanii au avut o multime de mici regate pana la Bismarck
       c. Italienii au avut pana la Garibaldi doar orase-state dar civilizatia lor in Europa e una din cele mai stralucitoare

       ....DAR Existenta poporului roman in Transilvania Muntenia si Moldova de 2000 de ani e un fapt istoric


       II. Ce prostii vorbesti: A avea o alta Etnie pe teritoriul tau in proportie de 6% "e un criterui de a destrama o tara" ?

       III. Ungurii snat "oprimatii inchipuiti" De ce?
       pentru ca:
       - sant reprezntati proportional in Parlamentul Romaniei asa cum li s-a promis la 1 DEC 1918 la Alba Iulia
       - in plus (fata de ce li s-a promis la 1 DEC 1918) au fost la guvernare prin UDMR, 20 din cei 23 de ani de democratie
       - sant reprezentati proportional in oricare din Consiliile Judetene orasenesti si Comunale (luati listele cu alesii maghiari din Harghita, Covasna, Mures etc...etc...) exact asa cum li s-a promis la 1 DEC 1918 la Alba Iulia
       - se pot instrui de la clasa I-a pana la Facultate inclusiv, in maghiara, prin Invatatori si Profesori Maghiari asa cum li s-a promis la 1 DEc 1918
       -au acces liber la Justitie , numarul judecatorilor , avocatilor si procurorilor maghiari e proportional (6%) cu ponderea lor ....In plus au dreptul automat de a se apara in justitie in limba lor proprie, limba maghiara, asa cum li s-a promis la 1 Dec 1918....
       - au libertatea de a se asocia liber in asociatii politice, economice sociale ale maghiarilor, asa cum, li s-a promis la 1 Dec 1918
       Deci ce-nseamna sa ai toate acestea si sa te plangi ca esti "oprimat"??
       Va spun eu: Rea Credinta.

       Deci Ce-i lipseste Chelului ? Va spun eu ce-i lipseste: Tichia de Margaritar...si Bunul Simt...
       • -13 (17 voturi)    
        Mda... (Duminică, 10 martie 2013, 19:44)

        Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

        Nu ai inteles nimic... Am scris si mai jos, cat de modern poate fi formarea Germaniei prin pierderea a mai mult de un sfert din teritoriu? Ce poate fi mai modern decat ruperea Basarabiei de la Moldova si integrarea ei in Uniunea Sovietica? Vorbesti de 6% din populatia Romaniei e de etnie maghiara, dar cate procente din cea Transilvaneana e de etnie maghiara? Te-ai gandit oare cumva ca cei 6% nu is raspanditi pe intreg teritoriul tarii ci traiesc in comunitati intr-un spatiu relativ restrans pe care vor sa si-l gospodareasca independent fara sa le zic un mitic cum sta treaba? Nu ca vreau sa le i-au apararea ungurilor (habar n-ai tu care-s problemele transilvanene), dar te uiti la Basarabia si la rusificarea romanilor de acolo si vezi cum scad procentele etnicilor romanesti acolo, si nu poti sa nu faci o analogie cu minoritatea maghiara din Transilvania.
       • -2 (14 voturi)    
        Iti spun eu (Duminică, 10 martie 2013, 22:55)

        banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

        ce lipseste sechuilor, Banii care se string din impozite si se duc in centru mai bine zis la Bucuresti si nu primesc nici zece la suta inapoi, te rog uitate la infrastructura din judetele Hargita si Covasna, si vorbeste dupa acea.....
        • +10 (16 voturi)    
         minciuna (Luni, 11 martie 2013, 8:20)

         hot news [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

         Harghita si Covasna primesc mai multi bani de bugetul de stat decat dau prin im pozite si taxe locale. "Miticii" din Bucuresti cum ne numiti voi, va finanteaza toate institutiile publice, salariile si toate investitiile. Inclusiv cele in limba maghiara.
         • -2 (4 voturi)    
          Aceasta (Luni, 11 martie 2013, 12:41)

          banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui hot news

          poveste sao spui nepotilor , poate adorm mai usor.
      • +37 (43 voturi)    
       :) o mare parte... (Duminică, 10 martie 2013, 15:10)

       Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

       Cat de mare parte?
       Deci si Germania este un stat artificial si Spania si Franta si Belgia si Olanda si mai ales si Italia.
       Deci toti sunt artificiali mai putin Ungaria care este naturela 100%.

       Mama, ce am mai putut sa rad!
       • +3 (31 voturi)    
        state artificiale (Duminică, 10 martie 2013, 16:20)

        Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

        Toate sunt state artificiale intr-adevar. Granitele au fost trasate politic in urma razboaielor. Pentru cunostinta ta Germania se intindea pana la Gdansk in Polonia de azi. Au facut si o unire cu Austria(Anschluss) la inceputul celui de al doilea razboi mondial. Despre Belgia ce vrei sa mai zicem? Ungaria e la fel artificial facuta. Nu mai conteaza granitele asta tu si cei ca tine nu inteleg. Voi inca ramaneti incadrati in mentalitatea evului mediu, unde vreti sa le dati in cap celor care nu sunt de acord cu voi.
        • +7 (11 voturi)    
         Ogoaiete ca-i mai intelept. (Duminică, 10 martie 2013, 19:21)

         tepes [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

         Artificiale sau nu sint state,cu oameni pasnici si nu veni tu cu creionul chimic sa trasezi granite,poate pe undeva in asia mica sa incerci.Tu incerci sa judeci un popor,dar cine esti tu sa faci asta.Nu judeca pe altul sa nu fi tu judecat .
         • 0 (0 voturi)    
          Creion (Miercuri, 13 martie 2013, 17:05)

          Hermy [utilizator] i-a raspuns lui tepes

          interesant, totusi asa au fost trasate granitele in WW I, II...cu creionul pe harta
      • +5 (7 voturi)    
       sau invers (Luni, 11 martie 2013, 7:46)

       IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

       Se pare ca din poporul roman se trag celelalte popoare "latine". Vezi si sumedenie de cuvinte din aceste limbi, care au similaritate in limba romana dar nu au intre ele. Si asta o spun multi cercetatori...
     • -14 (18 voturi)    
      raspuns (Luni, 11 martie 2013, 0:31)

      sebidulea [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      nu aveti nici o legatura cu traian, nici cu dacii curajosi care au fost asimilati si aproape desfiintati de romani. este poate cea mai mare minciuna din istoria popoarelor europei de astazi. confundati -voit- blachii cu vlahii! doar prin secolul al XII-lea ati aparut la sud de carpati cu oile voastre de undeva de pe teritoriul albaniei de astazi, apropo, albanezii sunt rudele voastre cele mai apropiate... vi s-a permis sa intrati pentru ca dupa dezastrul lasat de tatari n-a mai ramas cine sa munceasca pamanturile. legatura cu romanii si dacii s-a inventat, asa numitan continuitate de 2000 de ani (o gluma proasta) s-a inventat doar in secolul al XVIII-lea pentru a da o identitate acestui popor miraculos. mai cititi si alta istorie, nu doar cea scrisa de sergiu nicolaescu si elena ceausescu. tara asta intradevar ati primit-o cadou, si pana azi va bateti joc de ea! din cauza trecutului mincinos pe care v-ati inventat-o nu aveti nici prezent si nu veti avea nici viitor!! nu mi-e mila de voi, sa muriti toti de foame ///
      p.s. intrebati-l pe puiu hasoti de ce nu este de acord cu cercetarile genetice asupra ramasitelor voievozilor vostri. pana cand mai puteti trai in minciuna?
      • +11 (13 voturi)    
       s-a terminat rudotelu? (Luni, 11 martie 2013, 8:30)

       hot news [utilizator] i-a raspuns lui sebidulea

       ma ofer sa-ti mai cumpar eu ceva rudotel ca si asa sunteti finantati de bugetul de stat. teoria 'desfintarii' dacilor de catre romani apartine 'istoricilor' hortisti. in realitate exista o continuitate istorica a poporului roman si inaintasilor lui pe aceste meleaguri de peste 5000 de ani(cultura Cucuteni este cea mai veche din Europa). Avem izvoare arheologice si scrise care atesta aceste lucruri fara putinta de tagada. Dar cum ar putea sa fie altfel? Pai noi am avut DOUA imperii infiintate pe aceste teritorii. Cum am 'disparut'? Asimilarea de catre romani(s-a mai produs pe undeva prin lume asa ceva???) tot nu putea sa duca la disparitia populatiei unui IMPERIU care cuprindea: Bulgaria, TOATA fosta Iugoslavie(Belgradul este o straveche cetate dacica), TOATA Ungaria, Parte din Germania si Polonia(pana la muntii Padurea Neagra la izvoarele Dunarii), mare parte din Ucraina si toata republica moldova. Unde au disparut toti locuitorii celui mai vast imperiu de dupa cel Roman??? In mintea bolnava a hortistilor. Pana si maria tereza a recunoscut ca romanii sunt majoritari in Transilvania, da ce sa-i faci. Imperiul roman a avut nevoie de peste 100 de ani sa cucereasca imperiul dacic. Primele cuceriri au fost in Germania de astazi si apoi pe rand, Iugoslavia,Bulgaria, partial Ungaria. Asa ca nu mai uita sa-ti iei rudotelu....
       • 0 (4 voturi)    
        n-ai cu cine (Luni, 11 martie 2013, 17:00)

        keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui hot news

        sa discuti ! orice argument ai aduce : stiintific, istoric, de bun simt, de paruiala :)) ,ei o tin pe-a lor (cine zicea de spalare pe creier??? eh, acolo unde e creier, dar daca nu e creier cum se mai numeste ??) : autonomieeeeeeeeeeeee, Attilaaaaaaaaaaaa, ungaria mareeeeeeeeeeeeeeee,
        si alte cretinatati de-astea !
        Nu se poate dialoga cu ei si gata !
        De aceea cred ca nu mai trebuie sa le acordam nici un fel de atentie, sa nu ne mai coboram la nivelul lor si sa ramanem surzi la orice fel de cerere ar mai avea.
        Este de bun simt sa ai posibilitatea sa-ti pastrezi limba, obiceiurile, ba chiar sa ai scoli in limba ta materna, dar sa ai asa pretentii iredentiste ce contravin oricaror precepte dupa care se conduce lumea acum - asta aduce a imbecilism anacronic !!!
        Sa ataci continuu spunand ca eu nu sint la mine acasa conform viziunii tale de cand erai tu molecula - asta este si insultator, si abject, si de joasa speta si dovedeste micimania de care sunteti in stare.
        Pai cum sa mai discutam cu astfel de....indivizi dubiosi ?
    • +28 (36 voturi)    
     Cine urla mai tare are dreptate sau cum? (Duminică, 10 martie 2013, 14:17)

     CameliaPop [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     Eu sa zic sa o lasati mai moale cu istoria, chiar nu este un domeniu la care va pricepeti.
     Daca tipati, mintiti si insultati mai tare nu inseamna ca aveti dreptate....
    • +20 (22 voturi)    
     se pare (Duminică, 10 martie 2013, 15:45)

     keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     ca si tu agiti spiritele prin ceea ce afirmi !
     Te intreb si pe tine ceea ce am intrebat-o pe Ilona Hevesey : ce vreti voi, sincer si fara ocolisuri politice ?
     • -5 (13 voturi)    
      vlah nu blach (Luni, 11 martie 2013, 0:36)

      sebidulea [utilizator] i-a raspuns lui keiser_soze

      intradevar la a inventa si falsifica istoria nu ne pricepem, spre deosebire de voi
      • +3 (3 voturi)    
       hmmmm (Luni, 11 martie 2013, 13:13)

       keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui sebidulea

       eu zic ca trebuie sa lamuresti chestiunile astea cu austriecii !
  • +17 (23 voturi)    
   Gesta Hungarorum despre Gelou Dux Blachorum (1/2) (Duminică, 10 martie 2013, 12:54)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Of the land of Transylvania [Ultrasilvana]
   67
   And while they tarried there some while, Tuhutum, father of Horca, as he was a
   shrewd man, when he learned from the inhabitants of the goodness of the land of
   Transylvania, where Gelou, a certain Vlach [quidam Blacus], held sway, strove
   through the grace of Duke Árpád, his lord, to acquire the land of Transylvania for
   himself and his posterity. This was later so done, for the posterity of Tuhutum up to
   the time of the holy King Stephen held the land of Transylvania and would have held
   it longer, had the younger Gyla with his two sons, Biuia and Bucna, wished to be
   Christians and not always opposed the holy king, as will be said in the following.   25. Of the skilfulness of Tuhutum
   The aforesaid Tuhutum, a most skilful man, sent a certain shrewd man, father of
   Opaforcos Ogmand, to spy out for him the quality and fertility of the land of
   Transylvania and what its inhabitants were like, so that he might, if he could, go to
   war with them, for Tuhutum wished thereby to acquire a name and land for himself.
   As our minstrels [ioculatores] say: They take all the places for themselves and get a
   good name.
   69 What more? When the father of Ogmand, Tuhutum’s scout, circling like
   a wolf, viewed, as much as the human gaze may, the goodness and fertility of the land
   and its inhabitants, he loved it more than can be said and returned most swiftly to his
   lord. When he arrived, he spoke much to his lord of the goodness of that land: that
   that land was washed by the best rivers, whose names and merits he listed, that in
   their sands they gathered gold and that the gold of that land was the best, and that they
   mined there salt and salt crystals [sal et saligenia], and that the inhabitants of that land
   were the basest of the whole world, because they were Vlachs [Blasii] and Slavs,
   because they had nothing else for arms than bows and arrows and because their duke,
   Geleou [sic], was inconstant and did not have around him good warriors who dare
  • +14 (20 voturi)    
   Despre Gelou - Dux Blachorum (2/2) (Duminică, 10 martie 2013, 12:55)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   How they went against Gelu [sic]
   Then Tuhutum, having heard of the goodness of that land, sent his envoys to Duke
   Árpád to ask his permission to go beyond the woods [ultra silvas] to fight Duke
   Gelou. Duke Árpád, having taken counsel, commended Tuhutum’s wish and he gave
   him permission to go beyond the woods to fight Duke Gelou. When Tuhutum heard
   this from an envoy, he readied himself with his warriors and, having left his
   companions there, went forth eastwards beyond the woods against Gelou, duke of the
   Vlachs. Gelou, duke of Transylvania, hearing of his arrival, gathered his army and
   rode speedily towards him in order to stop him at the Meszes Gates, but Tuhutum,
   crossing the wood in one day, arrived at the Almás [Almas] river. Then both armies
   came upon each other, with the river lying between them. Duke Gelou planned to stop
   them there with his archers.

   Of the death of Gelu
   Next morning, before daybreak, Tuhutum divided his army in two and he sent one
   part a little way upstream so that, having crossed the river, they might attack while
   Gelou’s warriors were still unawares. This was done. And because they had an easy
   crossing, both forces arrived on the field at the same time and they fought fiercely, but
   the warriors of Duke Gelou were defeated and many of them slain and more captured.
   When Gelou, their duke, saw this, he fled for his life along with a few men. As he was
   in flight, hastening to his castle beside the Szamos river, Tuhutum’s warriors, boldly
   pursuing Duke Gelou, slew him beside the Kapus river [fluvium Copus]. Then the
   inhabitants of the land, seeing the death of their lord, giving the right hand of their
   own free will chose to themselves as lord Tuhutum, father of Horca, and in that place
   which is called Esculeu, they confirmed their pledge with an oath and from that day
   the place is called Esculeu, because they swore there.
   71
   Tuhutum possessed that land
   peacefully and happily from that day, but his posterity possessed it only up to the
   times
   • +3 (3 voturi)    
    How they went against Gelu [sic] (Duminică, 10 martie 2013, 20:45)

    was [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    to stop him at the Meszes Gates [sic - portile calcaroase]

    in one day, arrived at the Almás [Almas] river [sic - cu mere]

    hastening to his castle beside the Szamos river [sic]

    slew him beside the Kapus river [fluvium Copus] [sic - cu poarta]
  • +39 (47 voturi)    
   Interesant. Acum... (Duminică, 10 martie 2013, 13:01)

   Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   ce intrebari avem noi, rumanii:

   1. Care sant diferentele, sau afinitatile, istorico-etno-lingvistice, daca exista, intre maghiari, unguri si secui?

   2. "Manifestarea va incepe la ora 17.00 la Monumentul Secuilor Martiri - ridicat pe locul executiei secuilor care au complotat contra Imperiului Austro-Ungar, in 10 martie 1854" - este citat din articol.
   Intrebarea pe care nu pot sa nu mi-o reprim: daca secuii au complotat impotriva imperiului austro-ungar(a se remarca literela mici folosite) ce cauta laszlo tokes(litere mici, din nou) la miting? S-au dezis cumva ungurii de imperiu si de "binefacerile" sale? Daca da, cand?

   3. Nu va mai lastati spalati pe creier, cum ca ati fost rupti de la patria mama, care o fi fost aia, ca se rasuceste Dozsa in pamant.

   4. Sigur nu va iubesc si in nici un caz nu santeti fratii mei. Va tolerez, aproape orice dupa cum bine se poate vedea, pentru ca am inteles sa ader la niste principii ale Europei civilizate.
   • +1 (23 voturi)    
    un articol plin de greseli.... (Duminică, 10 martie 2013, 15:29)

    glasss_cj [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

    Am ramas uimit cate greseli contine acest "articol"... Sa le luam pe rand. Adineaori am ascultat un interviu cu unul din organizatori care vorbea de cel putin 10 000 de participanti. Apoi.
    1. De unde provin exact secuii nu se stie exact, cert este ca majoritatea cronicarilor din sec. 11-13 ii considera urmasii hunilor sau avarilor care la intrarea ungurilor i-au intampinat pe acestia ca "frati" si cu care vorbeau aceeasi limba. Ergo secuii nu au fost "maghiarizati cu forta" in evul mediu, mai ales ca asa ceva oricum ar fi nonsens, nationalismul si conceptul de "natiune" asa cum o intelegem acum nu a existat pana secolul 19.
    2. Imperiul Austro-Ungar NU A EXISTAT in 1854, pana 1867 putem vorbi doar de Imperiul Habsburgic sau pus si simplu "Austria Mare", un stat condus exclusiv de austrieci prin asistenta aparatului administrativ compus in mare parte (cel putin in cazul Transilvaniei si a Ungariei) din cehi si moravi. Ergo secuii nu au complotit impotriva ungurilor pentru ca acestia au fost exclusi de la putere intre 1849-1867.
    3. Ai dreptate, patria secuilor nu este Ungaria ci Transilvania. Exact de aceea se doreste autonomie aici si nu in ceva cartier din Budapesta. Nu inteleg ce treaba ar avea Dozsa cu treaba asta, el fiind 100% secui care a luptat initial impotriva turcilor apoi suparat de aroganta aristocratiei exact acum 499 de ani cu asistenta bisericii a inceput sa organizeze o cruciada care apoi s-a transformat in rascoala taraneasca.
    4. "daca voi nu ma iubiti, eu va iubesc pre voi si voi merge ori cu voia, ori fara voia voastra"...
    • +6 (16 voturi)    
     Gelou, duke of the Vlachs. Gelou, duke of Transylv (Duminică, 10 martie 2013, 16:20)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui glasss_cj

     Ia spune-ne si cum ati navalit in Ardeal , cum ati planuit sa ne furati pamantul si bogatiile, si ne-ati atacat, jefuit si l-ati ucis pe Gelu Ducele nostru...

     1.
     When he arrived, he spoke much to his lord of the goodness of that land: that
     that land was washed by the best rivers, whose names and merits he listed, that in
     their sands they gathered gold and that the gold of that land was the best, and that they
     mined there salt and salt crystals [sal et saligenia], and that the inhabitants of that land
     were the basest of the whole world, because they were Vlachs [Blasii] and Slavs,

     2. then Tuhutum heard
     this from an envoy, he readied himself with his warriors and, having left his
     companions there, went forth eastwards beyond the woods against Gelou, duke of the
     Vlachs. Gelou, duke of Transylvania

     3. As he was
     in flight, hastening to his castle beside the Szamos river, Tuhutum’s warriors, boldly
     pursuing Duke Gelou, slew him beside the Kapus river [fluvium Copus].
     • -5 (9 voturi)    
      am impresia... (Duminică, 10 martie 2013, 18:20)

      glasss_cj [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      ca tu esti cel care traieste in trecut deoarece vorbesti de evenimente petrecute acum 1000 de ani
      • +11 (13 voturi)    
       trebuie sa va amintim de ele (Luni, 11 martie 2013, 4:22)

       alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui glasss_cj

       Trebuie sa va amintim de ele ori de cate ori scrieti minciuni ca:
       "Noi nu am venit aici peste voi, cautand locuri mai bune pentru noi. Noi suntem aici de o mie de ani, iar cel putin in tinutul nostru secuiesc voi ati venit peste noi."
       Minciuni pe care le scrieti din pacate si in manualele voastra de scoala
       Daca ar trebui sa-i dau dreptate Ilonei, ar trebui sa-mi imaginez cum secuii sau maghiarii (ca nu-i totuna) ajunsi la Baraolt
       si "negasind pe nimeni imprejur" (ca s-o parafrazez pe Ilona) "s-au gandit sa dea Muntilor:numele de Muntii Carpati")
       Cum ar fi reusit Ilona 'singura la Baraolt', sa ghiceasca exact numele Dac al acelor Munti si sa-i numeasca iarasi Carpati? asa cum se numeau ei, SI la 500 inaintea erei noastre (numele fiind atestat de Herodot 'Karphathes Oros' in jurul anului 500 BC adica cu vreo 1500 inainte de aparitia Ilonei "in singurate" la Baraolt...
       Deci Ilona a intalnit pe cineva acolo, cineva mult mai vechi pe acele meleaguri, care i-a spus Ilonei pe la 9xx, ca Muntii se cheama Carpat,i , iar Ilona a invatat de la ei cum se numesc acei Munti....
       De ce Ilonei ii place sa zica altceva peste 1100 de ani?
       Altii ca ilona, spun ca ei poate au aflat numele de la niste Slavi (caci e musai sa nu fi invatat ceva de la Romani)
       Numai ca si aici sant probleme de logica: Karpatia 'Stancosii' si Karpa 'stanca' nu sant cuvinte Slave ...ci cum am spus cuvinte Dace caci le atesta Herodot si pentru ca 'karpa' in Albaneza inseamna stanca (albanezii=daci moesieni neromanizati)
       deci
       Karpatia 'Stancosii' si Karpa 'stanca' nu sant cuvinte Slave ...ci Dace...
       iar Slavii la randul lor au ajuns pe acolo
       cu multe sute de ani dupa Traian....iar a imaginea o intalnire intre Unguri si Goti etc...e imposibil caci nu mai erau Goti in Ardeal la 9xx....
       Singurii de la care Ilona putea invata cum se numesc acei Munti , cand a ajuns "singura" la Baraolt erau Dacii-Romanizati din zona.....adica NOI
       Ilona a invatat de la noi la 9xx cuvantul Carpati
       • 0 (0 voturi)    
        Nume (Miercuri, 13 martie 2013, 17:08)

        Hermy [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

        Si totusi multe nume sunt tradusi din maghiara pentru ca nu au sens in romana ci sunt luate asa cum se aude si sunt romanizate...
    • +9 (17 voturi)    
     Afirmatii care nasc intrebari: (Duminică, 10 martie 2013, 16:52)

     Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui glasss_cj

     1. Documente care sa ateste faptul ca ungurii si secuii vorbeau aceeasi limba in secolul 11?

     2. Conceptul de "natiune" nu a existat pana in sec. XIX, este adevarat. Dar "constiinta nationala"? Stimatul meu, daca voi nu, germanii nu, aia nu, altii nu, asta inseamna ca si "rumonii" nu, nu-i asa? Logica de fier... Respectuos va atrag atentia asupra existentei unui Vitalian sau Galeriu...

     3. Patria secuilor este Transilvania, fara discutie. Dar asta nu inseamna ca va iubesc. In schimb mi-e un dor nebun de Dozsa, care a murit si pentru rumanii aia amarati, mi-e dor de secuii Viteazului sau de secuii de la Podul inalt. Astia de astazi? Cu tot respectul: epigoni.

     Si o ultima intrebare: spuneti ca Dozsa a fost suparat pe aroganta aristocratiei. Care anume aristocratie, ca nu reiese din comentariul Dvs?
     • +1 (9 voturi)    
      sa va raspund (Duminică, 10 martie 2013, 18:40)

      glasss_cj [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

      1. rasfoiti putin Simon de Keza, de exemplu: "Remanserant quoque de Hunis virorum tria millia ex praelio Crimildino erepti per fugae interfugium, qui timentes occidentis nationes in campo Chigle vsque Arpad permanserunt, qui se ibi non Hunos, sed Zaculos vocauerunt. Isti enim Zaculi Hunorum sunt residui, qui dum Hungaros in Pannoniam iterato cognouerunt remeasse, redeuntibus in Rutheniae finibus // occurrerunt, insimulque Pannonia conquestrata, partem in ea sunt adepti" sau Cronica Pictata de la Viena (asta din urma o cunosc toti istoricii romani mai ales pentru ca e principalul izvor despre batalia de la Posada).
      2. nu a existat nicio constiinta "nationala" in evul mediu ci doar una sociala de genul "privilegiati" si "iobagi" respectiv una religioasa "catolic", "calvin", "lutheran","ortodox". Pana secolul 19 conceptul de "natiune" se referea doar la anumite paturi sociale. Unio Trium Nationum se refera doar la privilegiati, nu la intreaga populatie.
      3. Dozsa nu a murit pentru secui sau romani sau hotentoti ci pentru tarani (vezi punctul 2). Tot asa secuii nu au luptat pentru Mihai pentru ca ar fi avut ochi frumosi ci pentru ca le-a promis AUTONOMIE, ceva ce au avut si pana atunci si care a fost retrasa de principii din familia Bathory (ulterior restabilit de catre urmatorii principi).
      4. Aristocratia de obicei nu are "nationalitate", cel putin in vremea lui Dozsa nu avea. Cateva exemple: Dragffy, Kendeffy (de origine romana), Draskovic, Fragepan, Zrinyi (croata), Thurzo, Guthi, Csaky (slovaca), Haller, Guthkelend (germana). Aceste familii niciodata nu se defineau ca apartinand acestor grupuri etnice ci ca fiind privilegiati, catolici si inalti functionari ai coroanei. In acest caz a coroanei maghiare. Ma gandesc ca asta asteptati sa scriu (vasazica "coroana maghiara")
    • +7 (11 voturi)    
     GRESELI, MINCIUNI, ... (Duminică, 10 martie 2013, 20:09)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui glasss_cj

     specifice unei natii migratoare.dar sa le luam pe rand, cum iti place sa vb:
     1. organizatorii, se umfla in pene, cand dau interviuri, ca sa nu-i consideram organizatori prosti.
     2. originea secuilor, e bine cunoscuta, sunt o comunitate de limba turco-iraniana, locuitori ai stepei nord-caucaziene.....acolo este patria secuilor, nu, Transilvania.
     3.secuii urmasi ai hunilor, o noua mare minciuna, hunii erau un popor de rasa galbena, cel mult mongolii de azi se pot considera urmasii lor.
     4. ref. la intampinarea ungurilor ca fartati,treb sa precizez ca minti, pt. ca prop. voastre cronici spun ca regii unguri, dupa invadarea transilvaniei, i-au adus pe secui, in zona actuala,ca formatiuni militare de granita.
     5. notiunea de"natiune"sigur ca nu exista, dar indivizii care vb. l. maghiara si imbratisau rel. catolica, aveau niste privilegii., asta-i de fapt esenta problemei.
     • +1 (1 vot)    
      hmmm (Luni, 11 martie 2013, 21:50)

      glasss_cj [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

      ca ma faci mincinos nu ma deranjeaza, e dreptul tau caci doar Romanistan e democratie, fiecare are dreptul sa aiba o parere, mai mult sau mai putin inteligeta. Dar sa iti raspund, asa ca fapt divers.
      1. Putin imi pasa de organizaori, uita-te la niste poze si se vede clar nu au fost cel putin 10000 acolo.
      2. daca tu zici ca originea secuilor e bine cunoscuta esti mai destept decat Iorga sau profesori renumiti de la Oxford, toata lumea e de acord ca sunt mai multe teorii. Cert este ca de candse stie de ei, vorbeau ungureste, nu turca sau farsi.
      3. Unde m scris ca secuii au stat in 896 in secuimea actuala? E fapt istoric ca stateau in vestul si sudul Transilvaniei (vezi denumiri de genul Sacuieni si Saschiz) si ca au fost mutati pe teritoriul actual de regele Andrei al II-lea. Pentru ca acolo era nevoie de ei, sa apere granita.
      4. faptul ca cineva vorbea maghiara si era catolic de exemplu in sec. 15 nu ii dadea niciun privilegiu, tot "taran imputit" era considerat, bun numai de muls. In evul mediu nu a existat nicio discriminare in acest sens, pur si simplu pentru ca nu era important!
  • +36 (44 voturi)    
   Ai navalit si ati jefuit Ardealul dupa 898 (Duminică, 10 martie 2013, 13:01)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   "Noi nu am venit aici peste voi, cautand locuri mai bune pentru noi."

   Ilona draga, n-ati venit voi din Asia la 898, ati navaliat in ardeal "ca sa furati padurile, aurul peste si sarea de la Gelu Ducele Vlahilor, stramosul nostru" care domnea acolo?

   Exact asa ati facut, scrie in propria voastra Cronica GHesta Hungarorum, pe care ati scris-o chair voi.

   Lumea intreaga asa stie ca ati emigrat din Asia
   plecand din sudul muntilor Urali...voi n-ati aflat?

   Cat priveste "Civilizatia voastra de care vorbesti" voi ati aparut pe cai "pe-aici" si ati omorat prin Europa in stanga si-n dreapta din Germania si Franta de azi pana In Transilvania si Balcani...vezi insemnarile Germanilor, Francilor, Bizantinilor despre voi

   Ce ati facut atunci, nu inseamna "civilizatie" ci "invazie, incursiuni si jafuri" asa ati aparut prin Ardeal, una propria voastra Cronica Gesta Hungarorum zice "ca ati vazut ca Gelou Dux Blachorum [Gelu, ducele Roma^nilor stramosul nostru] avea pamanturi bogate in sare, aur si peste si voi v-ati gandit ce bine ar fi sa le pradati si sa le luati de-a japca" ....Drept urmare ati si invadat Ardealul si l-ati omorat pe Gelou stramosul nostru si ne-ati deposedat prin forta de bunurile si pamanturile noastre.....Asta scrie propriul vostru Cronicar ca ati facut.....Cititi-va propria Cronica sa vedeti ca exact asa s-au intamplat lucrurile: deci nu ati venit civilizat aici, ci voi ati navalit in Europa ca sa jefuiti si ati speriat lumea cu jafurile si crimele facute atunci din Germania si Franta pana in Transilvania si Balcani
   • -30 (38 voturi)    
    rusine (Duminică, 10 martie 2013, 13:46)

    arthurius [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    Ce spui tu e foarte trist in conditiile ca sunteti aici de 2000 de ani dar n-ati reusit sa va faurati o patrie pana in ijlocul secolului XIX, iar si atunci cu un rege importat, iar ungurii astia salbatici navaliti din asia au avut o fara cu infrastructura, economie, functionala dupa nici 50 de ani dupa ce s-au asezat. Daca mai adaugam ca ungurii nu s-au simtit jenati de denumirea lor ca popor, cum s-au simtit jenati vlachii, si s-au reinventat ca romani, daca tinem cont de faptul ca ungurii au avut dealungul secolelor un abecedar propriu (asta insemnand ca puteau sa scrie si sa citeasca si acum 1100 ani), iar romanii nici pana in secolul XX nu au putut sa decida daca vor sa foloseasca chirilica sau alfabetul latin, daca tinem cont ca primele scoli pentru romani erau contruite de unguri, chiar primele carti erau tiparite de unguri, chiar ar trebui sa iti fie rusine. Ati dovedit de la Trianon incoace ca nu aveti habar cum se guverneaza un teritoriu furat, si ne-a cam ajuns...
    • +24 (26 voturi)    
     furat? (Duminică, 10 martie 2013, 14:13)

     Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     furat de la cine, cap de creta??
    • +23 (33 voturi)    
     Cum nu am reusit? (Duminică, 10 martie 2013, 14:26)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     I.
     1. Burebista - stramosul nostru avea o patrie mare pe teritoriul Romaniei de azi si dincolo de el
     2. Decebal - stramosul nostru avea o patrie mare cu capitala in Inima Ardealului
     4. Dacii au fost ocupati de Romani si s-au Romanizat (dar numele Dace ale Raurilor si Muntilor s-au pastrat de la ei pana azi: Crisia, Marisia, (Pa)titsia, Alutus, Argesia,Tibisia respectiv Carpatia (karpa in albaneza inseamna 'stanca' (albanezii=daco-moesieni neromanizati)) dovada a continuitatii noastre...

     3. Gelu - pe care l-ati omorat voi - stapanea intreg Ardealul (asat scrieti chiar voi)
     4. Menu Morut - ai caror stramosi erau Romani (caci tineau de Imparatul Roman de Rasarit si pentru ca chiar asta spune Menu Morut in Gesta ca "stramosii lui au stapanit acea Tara inainte de navalirea lui Attila si ca sant inruditi cu regele Constantinopolului" (huni care n-=u nici o legatura istorica cu voi)
     4. Basarab - stapanea Muntenia si l-a batut mar pe regele ungur cand acesta a invadat si Muntenia in scop de jaf si cucerire
     etc...etc...

     II. Apoi Unirea intr-un Stat National e un concept Modern.,..
     a.Grecii au avut o multime de orase -stat si au creat cea mai mare civilizatie Antica
     b.Germanii au avut o multime de mici regate pana la Bismarck
     c. Italienii au avut pana la Garibaldi doar orase-state dar civilizatia lor in Europa e una din cele mai stralucitoare

     III. Voi nu stiati citi si scrie acum 1100
     Anonymous nu era Ungur , a fost adus la curtea regelui sa va scrie cronica tocmai pentru ca voi nu stiati citi si scrie....
     Apoi, Anonymous scria in Latina, Limba Stramosilor nostrii....caci in limba voastra era imposibil sa scrie..
     (Rom^ana este evolutia istorica a Latinei in aceasta parte a a lumii, daca n-ai aflat)

     IV. Cum adica "un teritoriu furat"?
     Voi insisi scrieti cum ati trimis iscoade in ardeal sa vada ce e de furat pe-acolo, cum ati navalit si l-ati omorat pe Gelu [quidam blacum= un anume Vlah] care era Duce al Transilvaniei peste Rom^anii de acolo...[Gelouy- Dux Blachorum]
     • 0 (0 voturi)    
      Mix (Miercuri, 13 martie 2013, 17:13)

      Hermy [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      totusi multe personalitat romani erau de alte origini si din comentariul tau reiese cand te referi la albanezi, moesia, etc, ca toate popoarele care traiau in Balcan erau daci ergo romani....
    • +23 (27 voturi)    
     Habar n-ai de istorie... (Duminică, 10 martie 2013, 14:47)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     1. nu ne-am schimbat numele din Vlah in Rom^an

     Vlah/Blach este denumirea data de Triburile Germanice vorbitorilor de Limba Latina din intreg Imperiul Roman ...
     Welsh-ii (cei din Tara Galilor au aceeasi denumire) ..vezi si cum le ziceti voi si altii la Italieni....etc...

     De la Germanici denumirea a fost preluata de Slavi, Greci (->Blach) etc....si mult mai tarziu de voi cand ati aparut pe-aici....

     2. Noi Rom^anii ne spunem dintotdeauna "RUM^AN" (Rom^an e o scriere/vorbire moderna din sec XIX)

     "RUM^AN" provine din Latinul "ROMANUS"
     "O/neaccentuat" trecut la "U"
     si
     "A/accentuat-in-fata-lui-N trecut la "^A"

     sant Transformarile fonetice care se aplica doar Fondului Dac si Latin al Limbii Rom^ane
     ( Cuvinte Latine: ^inger, p^aine, c^aine,
     Cuvinte Dace: br^andz~a, br^andus,~a, m^anz)
     Dar in Cuvinte Slave "a-in-fata-lui-n" ram^ane "a" : hrana

     deci vechimea lui RUM^AN ne duce cu 2000 de ani inapoi....cand se pronunta ROMANUS

     Noi ne-am numit dintotdeauna "ROMANUS" si nu ne-am schimbat numele niciodata, ca sa intelegi bine etimologia acestui nume


     III. si voua va spune "Magyar" si "Hungar"
     voi va ziceti doar "Magyar" iar "Hungar" e o denumre primita cand ati navalit prin Europa....
    • +14 (20 voturi)    
     voi santeti mai civilizati? (Duminică, 10 martie 2013, 15:33)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui arthurius

     Voi cu seaua si caii navalind si jefuind prin Europa din Asia, santeti mai civilizati ca noi, Dacii-Romanizati din Imperiul Roman, care n-am jefuit si atacat pe nimeni de 2000 de ani ?

     Dupa care Criterii ?

     DE cand:
     1. "Jaful, Navalirea si Praduirea de Teritorii,

     (vezi aici jafurile si navalirile voatre prin Europa la venirea din Asia:
     http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Kalandozasok.jpg

     2. Hotia si Ocuparea de Teritorii care apartineau altuia
     (vezi atacarea si ocuparea Transilvaniei de catre Tuhutum ==> Transilvania unde stapanea Gelu ducele nostru al Vlahilor) ,

     (ai traducerea in engleza, daca nu te descurci in Latina),

     3. Crima (vezi uciderea lui Gelu - Ducele nostru al Rom^anilor)"

     De cand toate aceste Fapte
     sunt semne ale Civilizatiei?
  • +28 (36 voturi)    
   ce cerem noi, daco-romanii,.... (Duminică, 10 martie 2013, 13:04)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   locuitori ai daciei felix, din vremuri imemorabile(mii de ani), inca din perioada cand voi acolo in sud- estul european (stepa nord caucaziana)ca orice natie de limba turco-iraniana, culegatori de poame prin copaci,va solicitam sa nu mai fiti OBRAZNICI, cu noi, cerem sa nu mai cersiti mereu ( chiar daca va inruditi ci tiganii) drepturi teritoriale, pt. pamanturile luate cu japca de la romani.
   daca nu va convine cum traiti aici, frontierele sunt libere, puteti migra din noi, nu va opreste nimeni.
   adioooossssssssss.
   • -16 (26 voturi)    
    Ce as putea sa va raspund? (Duminică, 10 martie 2013, 15:55)

    Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    Constat doar ca vi s-a spalat creierul intr-atat incat nici numele nu mai stiti cum sa vi-l scrieti.
    Din pacate, nu sunteti singurul de aici cu creierul saplat, spalat!
    Eu doream schimburi de idei la un nivel civilizat!
    Totusi, un lucru e bine sa-l aflati de la mine: drepturile istorice nu mai prezinta nicio importanta dupa Primul Razboi Mondial (Doctrina Wilson), importanta are numai vointa popoarelor/ populatiilor. Oricum, daca ar fi sa discutam de drepturile istorice asupra Transilvaniei, ati ramane fara argumente.
    • +17 (25 voturi)    
     Argumentul e propria voastra Cronica (Duminică, 10 martie 2013, 16:09)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     1. Argumentul Istoric Este Propria voastra Cronica
     Gesta Hungarorum
     ----------------------------------------------------
     Ilona draga, tu stii sa citesti....?
     ----------------------------------------------------
     Ia cronica Voastra, Gesta Hungarorum, repet, ia Cronica Voastra Gesta Hungarorum si
     citeste cum:

     1. ati planuit sa furati si sa jefuiti Ardealul

     2. cum l-ati Ucis pe Gelu, un anume Vlah [quidam Blacum] , care era Ducele nostru al Romanilor [Gelu Dux Blacorum]

     3. cum ne-ati deposedat si jefuit pe noi Romanii (Vlahii) din Ardeal de pamanturile stramosesti

     Ilona, Cum se numesc cei care:
     a. Ucid pe Conducatorul altui Popor (-> Gelu, Ducele Vlahilor)
     b. pentru a-i deposa pe locuitori (Vlahi) ai acelei Tari (Transilvania) de Pamantul si Bogatiile lor?

     Ai Cronica voastra in Engleza despre ce ati facut : CIteste-o si poveste Copiilor tai despre faptele voastre din trecut despre care ati scris chiar voi....
     \
    • +14 (22 voturi)    
     Gelou, duke of the Vlachs. Gelou, duke of Transylv (Duminică, 10 martie 2013, 16:15)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     Din pacate Ilona tu esti cea afectata dpdv rational,
     daca nici macar nu esti in stare sa-ti citesti propria Cronica in care scrie negru pe alb cum ati navalit in Ardeal, si cum l-ati omorat pe Gelu - ducele Vlahilor, Stramosul Nostru

     ===============================
     "When Tuhutum heard
     this from an envoy, he readied himself with his warriors and, having left his
     companions there, went forth eastwards beyond the woods against Gelou, duke of the
     Vlachs. Gelou, duke of Transylvania"
     ===============================
     • -10 (12 voturi)    
      Pai vezi ca nu stii? (Duminică, 10 martie 2013, 18:51)

      Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      Nu stii sa raspunzi la intrebarile mele. D-aia esti in nebuloasa. Pentru ca nu porti un dialog civilizat, te las in ignoranta si vei sustine in continuare afirmatii fara fundament stiintific. Nu-ti mai raspund!
      • +6 (6 voturi)    
       >>>>>>>>>>>> (Luni, 11 martie 2013, 9:09)

       Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

       =))))
       omu' ti-a dat bibliografie, sa citesti de pe buzele alor tai ca, daca iti spunea el, direct, ziceai ca minte.

       nu te duce cerebelu', este?
    • +13 (15 voturi)    
     Draga Ilona (Duminică, 10 martie 2013, 18:43)

     old man [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     Daca este asa, atunci:
     - de Horthy ai auzit?
     - de majoritarii dintr-o tara ai auzit?
     - despre drepturile poporului roman (majoritar) ai auzit?

     Toate acestea dupa Primul Razboi Mondial.

     Hai sa supunem la vot in Romania cererile domniei tale - sa vedem.
     (Minoritarii au deja mai multe drepturi decat majoritarii).
    • +12 (16 voturi)    
     insist (Duminică, 10 martie 2013, 19:05)

     keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     si te mai intreb odata : ce anume doriti voi ???
    • +8 (10 voturi)    
     ce ai putea sa raspunzi (Duminică, 10 martie 2013, 19:30)

     contrarius [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     Ai putea, in numele unui "popor civilizat" a carui purtator de cuvant se pare ca esti sau te recomanzi, sa multumesti Romaniei si romanilor ca v-au acceptat, ca au uitat, ca v-au dat mai mult decat si-au dat lor, ca v-au tinut la guvernare mai bine de 18 ani, ca s-au lasat umiliti si jigniti de voi, in tara lor si nu v-au invitat mai mult sau mai putin politicos sa va duceti in Ungaria sau unde vedeti cu ochii, unde va va primi un popor pe planeta asta sa faceti mofturile pe care le faceti aici.
     Va acceptam, va recunoastem meritele,hai sa ne intelegem, sa depasim aceste episoade politicianiste si sa ne uitam ce se intampla cu Europa, ca situatia seamana ca doua picaturi de apa cu situatia din anii 1930. Fereasca-ne Dumnezeu derepetarea istoriei aceleia.
  • +27 (29 voturi)    
   autonomie ? (Duminică, 10 martie 2013, 13:33)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Din toata aceasta revarsare de ura si de acuzatii abjecte, n-am inteles un singur lucru : ce vreti de fapt ?Romanii din zona nu au uitat cum i-ati tratat nu pe vremea lui Horthy ci mai recent, pe vremea Regiunii Autonome Maghiare. Si nu mai vor sa traiasca asa ceva !
   Secuii reprezinta sub 50% din etnicii maghiari din Romania. Ce faceti cu cei din afara spatiului secuiesc ? Oare nu vor avea de suferit daca voi va tineti de magarii ?
  • +11 (29 voturi)    
   Maghiarii (Duminică, 10 martie 2013, 14:19)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Iti respect dorinta, ca ardelean roman tind spre acelasi tel. Eu m-am saturat de regimul fanariot de la sud, sud-est de Carpati. Daca demersul vostru e un pas spre autonomia economica locala(nu ma intereseaza autonomie teritoriala) eu il sustin. As dori putin sa te corectez atunci cand spui ca sa nu incercam sa va determinam sa ne iubiti, noi romanii ardeleni nu vrem asta, vrem doar sa ne respectam reciproc si sa incercam impreuna (separat istoria a dovedit in nenumarate randuri ca nu se poate) sa ne desprindem de modelul balcanic si sa ne uitam mai mult spre apus. Daca in schimb, voi cei din secuime cereti autonomie teritoriala, eu nu pot fi de acord si voi fi primul care va blama acest demers. Secuimea e in aceeasi masura si a romanilor ardeleni pe cat e si a secuilor. Impreuna da, separat nu. In 1916 Transilvania era un stat multietnic mult mai dezvoltat dpdv politic/cultural ca ceea ce exista astazi, puteam fi o Elvetie in Estul Europei, dar din pacate voi maghiarii (nu ma refer la secui aici) ati distrus acest lucru prin simplul fapt ca v-ati considerat mai egali ca celelalte natii (romani,germani,slovaci,sarbi). In Europa unita de azi nu mai e loc de autonomii teritoriale, dar e loc de comunitati puternice (ca si a voastra, ca noi romanii suntem mai dezbinati ca oricand) care sa se administreze economic independent de un centru.
   • -14 (26 voturi)    
    Te salut cu respect, stimate Qwertz! (Duminică, 10 martie 2013, 16:14)

    Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    Era sa zic "imi scot palaria in fata ta", dar nu port palarie. Cu unul ca tine pot purta dialog. Cum spui si tu, "Impreuna"! Dar impreuna cu cei ca tine, nu cu cei cu creierele spalate de trustul lui Felix, nu cu cei care se lasa manipulati de guvernantii care practica sovinismul ca politica de stat. Si, bineinteles, nu cu coruptii.
    Pentru tine, fac precizarea ca nu doresc autonomie teritoriala in sensul dat de sovinisti, ci exact autonomia promisa in urma cu 94 de ani: "Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau".
    • +3 (3 voturi)    
     @Ilona (Luni, 11 martie 2013, 10:00)

     eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     Ilona , te rog sa faci o lista scurta cu lucrurile pe care voi secui ati dorit sa le faceti in Tinutul secuiesc si nu ati fost lasati.
     Te rog sa imi spui care este procentul localitatilor din tinutul secuiesc in care secuii nu se va instruiesc, administreaza si judeca in limba proprie.
     De asemenea te rog sa imi spui daca ti-se pare firesc ca cetatenii unei tari sa se opuna cu inversunare invatari limbii statului respectiv macar la nivelul de baza al comunicarii.
   • +4 (10 voturi)    
    Administrarea economica.... (Duminică, 10 martie 2013, 19:45)

    cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    E perfecta dar lipseste in cazul de fata.
    Pt ca se uita,draga ardelene si tu tanti secuica ca trebuiesc stransi bani.
    Din impozite,taxe,etc.ca sa se poata trai(nu vorbesc aici de chershtoy si pasjkany) decent de toata populatia.
    Contributia Har-Cov e aproape zero.
    Ardealul?Hm...Doar Brasov si Cluj.
    Restul...de la regateni.
    Pe care ardelene qwartz...ei te-au facut un om liber,demn,cu limba ta proprie, nu yobaghyuiuuu sau cum erai alintat cu bita pe plantatia grofului.
    Idem tanti secuica.
  • +13 (17 voturi)    
   sincer (Duminică, 10 martie 2013, 15:43)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   nu am inteles EXACT ce vrei tu, poti explica mai clar ?
   ce anume vreti voi ?
   vorbesc la modul cel mai serios ca depaseste puterea mea de intelegere !
   spune-mi daca gresesc cand afirm ca eu, la mine in tara, as fi obligat, cumva, sa invat limba maghiara doar ca sa pot comunica inteligibil cu alti compatrioti de-ai mei ?
   intra asta in starea de normalitate ?
  • +5 (7 voturi)    
   destepti (Duminică, 10 martie 2013, 19:27)

   ia cucu [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Se pare ca uitam ca pe planeta exista 7 miliarde de oameni care incearca sa ajunga inaintea noastra. Un mediu extrem de concurential pe langa care porcariile astea palesc ca insemnatate.   Destepti mai suntem toti. Nu avem decat de pierdut de pe urma unor probleme etnice in Transilvania. Nesiguranta si instabilitatea alunga investitorii si impiedica dezvoltarea. Cand nu o sa mai aveti joburi si nu o sa mai aveti ce manca, pe cine veti da vina?? Pe Unguri, pe Romani, pe Germani, Tigani si ce alte natii mai traiesc acolo.

   Prostia si demagogia politicienilor ne-au facut, ne fac si ne vor face rau.

   Preocuparea fiintei umane este aceea de a traii, nu de a muri pentru niste culori si principii abstracte. Cu atat mai mult cat Europa trebuie sa ne uneasca pe toti.

   Prostia atinge din nou limite istorice.
  • +9 (11 voturi)    
   532 secui (Duminică, 10 martie 2013, 21:23)

   senator [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   La referendumul din 1992 s-au declarat secui 831 persoane, iar în 2002 s-au declarat 532 persoane. Cu părere de rău pentru voi (pe care, personal, vă stimam pentru alte calităţi) tendinţa este clară. Pe de altă parte, aveţi câteva defecte care vă vor duce la pieire: lipsa demnităţii şi ipocrizia. Când vreţi să scoateţi în evidenţă elementul secuiesc vă declaraţi ca atare, dar recensământul vă taie orice elan. Când aveţi alte interese, vă declaraţi maghiari uitând mizeriile pe care aceştia vi le-au făcut (inclusiv maghiarizarea forţată). Sunteţi condamnaţi să purtaţi stigmatul de târfe politice şi etnice.
   Spui că sunteţi aici de 1000 ani şi că noi am venit peste voi în condiţiile în care este dovedită existenţa noastră aici de peste 2000 ani. Nici n-ar trebui să mai trec la următoarea ta aberaţie pentru că asta este suficientă.
  • +9 (11 voturi)    
   .....dar rezolutia incepe cu asta : (Luni, 11 martie 2013, 0:36)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.
  • +9 (11 voturi)    
   si ca sa nu ne pierdem in detalii (Luni, 11 martie 2013, 0:39)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   sa stabilim :
   1. in ce tara sunteti voi ?
   2. actul care defineste drepturile si obligatiile cetatenilor din aceasta tara este Constitutia Romaniei si nu declaratia de la Alba Iulia !!!
   3. in ce tara doresti sa traiesti ?
   4. esti in stare sa respecti Constitutia Romaniei ?
   • 0 (0 voturi)    
    Declaratia (Miercuri, 13 martie 2013, 17:16)

    Hermy [utilizator] i-a raspuns lui keiser_soze

    Declaratia a promis anumite drepturi...
  • +3 (3 voturi)    
   Şi noi vrem să nu mai discriminaţi minoritarii (Luni, 11 martie 2013, 10:19)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Şi noi vrem să nu mai discriminaţi minoritarii din Har_Cov, pentru că asta faceţi.
   Şi nu vă mai confundaţi cu secuii.
   Din anul 1977, la recensaminte, secuii figureaza din nou ca naţionalitate de sine statatoare. La recensamantul din 1992 s-au declarat secui 831 de persoane. La cel din 2002, doar 150! Secuii nu sunt maghiari (fino-ugrici). Ei sunt o populaţie turanica, care a fost asimilata cultural de maghiari. În vechea Transilvanie a existat un Ţinut al secuilor, dar din 1867, dupa instaurarea monarhiei dualiste austro-ungare, a fost desfiinţat chiar de administraţia maghiara. Din 2006 maghiarii (tocmai ei!) vorbesc din nou de un Ţinut al secuilor, pe care îl revendica în numele unui popor a carui tragedie, pierderea identitaţii naţionale, au provocat-o.
  • +4 (4 voturi)    
   sunteți 5000 cu toții, hai că mor de râs (Luni, 11 martie 2013, 12:19)

   visio [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   și la un meci de lig 4 românească sunt ma mulți spectatori; stai un pic, sunteți 5000 din ungaria+românia sau 5000 cu cetățenie dublă? caraghișilor...
  • +4 (4 voturi)    
   Am crescut cu priteni maghiari, (Luni, 11 martie 2013, 14:18)

   gudron [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Cei mai buni prieteni ai mei sunt maghiari. Mi-au dat adopost si mancare cand eram rupt in cur. Am impartit ciorba si tigarile impreuna. Am muncit impreuna. Prima mea iubita este de etnie maghiara. O multime din colegii mei de munca sunt maghiari. Lucram, bem, ne distram impreuna. Stii ce incerc de fapt sa spun aici draga Ilona? Ca suntem cu totii oamenii si traim in acelasi loc. In schimb tu imi lasi impresia ca nu ai inca o personalitate bine definita si de aceea nici un set de valori clare. Poate doar ce ai copiat de alti bezmetici speriati. Iar acum ca sa fim foarte coerenti, incearca sa-mi spui ce vrei tu personal (nu etnia secuiasca) si nu ai deja. Si apropos, ce varsta ai? 16-18 ani? Szia!
  • +1 (1 vot)    
   NU UITA ! (Luni, 11 martie 2013, 16:44)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   atunci cind va veti cere iertare si o veti primi de la acesti oameni - numai atunci o sa putem discuta .

   http://www.youtube.com/watch?v=HDHMaJi6H6E
   • 0 (0 voturi)    
    resentimente (Miercuri, 13 martie 2013, 17:18)

    Hermy [utilizator] i-a raspuns lui keiser_soze

    exista pe ambele parti
  • +1 (1 vot)    
   Aproape fără comentarii. (Luni, 11 martie 2013, 19:59)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Vă exprimați destul de corect în limba română, fapt pentru care vă apreciez.
   Mă bucură și faptul că știți despre ceea ce au scris ROMÂNII în în Declarația de la Alba Iulia, Trebuie să remarcați că Românii nu au procedat precum strămoșii dumneavoastră în anul 1437, când i-au exclus pe români ( Unio trium nationum).
   Cat despre faptul ca n-ati găsit pe nimeni la venirea voastră în Transilvania, citiți Gesta Hungarorum, care spune ca la sosirea ungurilor in zona ( in jurul anului 895, cred), au gasit ROMANI ( vlahi, olahi, etc.)
   Transilvania, chiar când a fost sub dominatia Ungariei( nicidecum o mie de ani) , a fost mai mult un Voievodat independent.avand voievodul ei, armata si organizare proprie, hotarîrile fiind luate de Dieta de la Cluj.
   Mai mult, între 1526-1628, cred, Ungaria a fost PAȘALÂC TURCESC, în timp ce Transilvania, a avut alt regim.
   După 1628, Ungaria a fost anexată de Imperiul Habsburgic.
   Intre 1867-1918 Transilvania a fost , e drept, încorporată Ungariei.
   Dacă vorbim de guvernanți, să nu uităm că ați fost la guvernare pănă acum 8-9 luni.
   Dacă aș vrea să îmi amintesc de lucruri urâte, m-aș gândi la Ip, la Trăznea, la Moisei, la Târgu Mureș, la Gheorghieni, etc.
   PS
   Eu, chiar doresc să trăim în pace, așa că vă rog să nu mă faceți spălat pe creier, corupt, antioccidental și lipsit de onoare.
 • +21 (27 voturi)    
  lasa aberatiile (Duminică, 10 martie 2013, 12:35)

  kelye [utilizator]

  Ce ar fi ca fiecare sa isi aleaga momentul istoric cel mai convenabil ? Care patria mama ? Austro-ungaria ? Pai cum ar fi ca acum sa vina austriecii si sa zica 'da, ungaria a fost separata de patria mama'

  Sa fie autonomie, noua regiune sa fie stat nou in cadrul europei, sa trebuiasca sa aderati singuri iar pana atunci vize si pasapoarte la iesirea din regiune.
  Sa vezi cum va ies din cap aberatiile astea.

  In timp ce tarile dezvoltate incearca sa elimine notiunile astea voi vreti intoarcerea cu 4-500 de ani in urma la cnezate si voievodate ?
  • +5 (7 voturi)    
   ei, pai (Duminică, 10 martie 2013, 19:42)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui kelye

   hai sa le facem pe plac, de dragul de a discuta discutii
   http://en.wikipedia.org/wiki/File:Central_and_Eastern_Europe_mid_4th_century_BC.png


   eu tot nu inteleg : articolul se refera la secui, in comentarii vorbim de maghiar, unguri, ma rog, cum vor ei sa-si spuna (si-asa au spus de noi ca nu stim cine suntem !) , asadar cine (secuii sau ungurii) ce cere (agitam spiritele pentru ca suntem incapabili - noi, ungurii, secuii - de dialog ?)
 • -18 (28 voturi)    
  Modelul european vs. modelul balcanic (Duminică, 10 martie 2013, 12:47)

  V.R. [utilizator]

  Catalanii au autonomie in Catalunya, bascii au autonomie in Tara Bascilor, francezii au autonomie in Valle d'Aosta, austriecii au autonomie in Tirolul de Sud; exemplele pot continua.

  Nu inteleg de ce multi dintre romanii pe peste Carpati nu accepta aceste modele de convietuire etnica, preferand in schimb situatii precum Spania lui Franco (cand bascilor, catalanilor li s-a interzis pana si sa vorbeasca in limbile lor materne - astfel a luat nastere organizatia terorista ETA) sau Iugoslavia lui Milosevic (care iarasi s-a visat stat "national-unitar", cu consecintele bine stiute).

  In cazul Spaniei, figura providentiala a lui Juan Carlos a salvat tara de la destramare; Serbia insa a ajuns astazi un stat ciuntit. Doriti cumva aceeasi soarta pentru Romania?
  • +26 (34 voturi)    
   SUA nu are autonomie pe criterii etnice (Duminică, 10 martie 2013, 13:08)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   1. SUA nu are autonomie pe criterii etnice
   2. Franta nu are autonomie pe criterii etnice
   3. Germania nu are autonomie pe criterii etnice
   4. Ungaria nu are autonomie pe criterii etnice

   In plus mai Veresztoy Raduly *sau cum te-o chema) in Romania trebuie sa respecti Legea din Romania , in SUA legea din SUA, s.a.m.d.

   Iar Legea din Romania spune clar:
   "Constitutia Romaniei - ARTICOLUL 1
   Statul român
   (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil."

   ==============================
   Iar Intr-un "Stat National Unitar" nu pot exista "autonomii pe criterii etncie"
   ==============================
   in plus Articolul 153 din Constitutie interzice modificarea Articolului I
   "ARTICOLUL 152
   (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii."

   Invata sa respecti legea din Tara in care Traiesti....daca vrei sa fi respectat
  • +21 (25 voturi)    
   Sa continuam exemplele... (Duminică, 10 martie 2013, 13:28)

   Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   Francii au autonomie in Franta? Dar galii? Bretonii? Normanzii? Cand au avut loc ultimele mitinguri pentru autonomie ale Alsaciei si Lorenei? Cred ca i-ar ridica Hollande in furci, cu tot cu autonomia lor... Sau Franta nu poate fi considerata un etalon din acest punct de vedere?
  • +12 (20 voturi)    
   atentie , V.R....viitor terorist, (Duminică, 10 martie 2013, 13:39)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   daca nu-ti place unde traiesti, poti migra oriunde in lumea asta, inclusiv in zona de unde au plecat stramosii tai cu cc. 700 /800 de ani in urma.
  • +11 (15 voturi)    
   poate (Duminică, 10 martie 2013, 15:56)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   din cauza afirmatiilor cum ca nu e paman t romanesc ?????
   eu zic ca de-aia nu sint de acord vreo 17-18 milioane de romani cu autonomia pe care o cereti ! si asa cum spunea Qwertz e ok autonomia economica dar NU teritoriala.
   dupa cum vezi, noi, romanii, suntem mai transparenti in ceea ce gandim vis-a-vis de aberatiile pe care vreti sa ni le impuneti !
 • +28 (34 voturi)    
  "Toleranta" maghiara razbate prin toti porii.. (Duminică, 10 martie 2013, 12:59)

  CameliaPop [utilizator]

  Doamna Ilona,

  Nu prea simt in mesajul dumneavoastra spiritul acela de toleranta si deschidere, adica acele valori europene de care faceti atata parada si considerati ca numai natiunea maghiara, nu si cea romana, aspira si tinde catre dezvoltarea lor pe teritoriul Romaniei.

  Uitati-va bine in ograda proprie cand vorbiti de sovinism si intoleranta, pt. ca sincer mi se pare ca traiti pe alta planeta.

  Sunt foarte demne idealurile dvs. nationale, nimeni nu va condamna pt. asta, dar felul in care vreti sa vi le impuneti si propaganda anti-romaneasca facuta pe toate fronturile nu va vor ajuta niciodata sa convingeti romanii ca pana la urma nu doriti altceva decat sa traiti in pace cu toata lumea. Insultele si ura nu vor deschide nici mintea, asa cum pretindeti, si nici inima cuiva.
  Faptul ca o organizatie extremista precum Garda Maghiara participa la acest meeting, spune multe despre ce se intampla acolo.
  Nu suntem prietenii dvs., dar cu siguranta nici dvs. ai nostri.
  Autonomia sa v-o finantati, banuiesc ca sunteti constienta ca va trebui ca toate taxele catre tinutul dvs. sa se opreasca, de asemenea, ne putem lipsi si noi de cele venite acolo.
  Va doresc o fortareata placuta in inima Romaniei, demna de secolul 21 si succes la construirea gardului in jurul dvs. pt. nobila rezervatie la care aspirati!
  • -13 (17 voturi)    
   Dvs. suntei mandra de conationalii dvs.? (Duminică, 10 martie 2013, 16:45)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui CameliaPop

   Doamna Camelia, va intreb asa: Dvs. sunteti mandra de conationalii dvs.? De cei care canta cantecul acela stupid, ca "noi, aicea, suntem pe veci stapani"? Ei dece ne insulta?
   Observ ca dvs. nu aveti creierul spalat, dar sunteti multumita de rezultatul profesionistilor manipularii de la trustul lui Felix? Cum sa traiesc langa asemenea produse ale manipularii? Nu sunt alaturi de "Garda Maghiara", dar si ei au dreptul la libera exprimare, ca orice cetatean UE.
   • +10 (12 voturi)    
    Cantecul acela... (Duminică, 10 martie 2013, 18:09)

    CameliaPop [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    Cred ca stiu despre ce cantec vorbiti. Am inteles ca se canta pe la TV de ziua nationala si probabil cand se bea o palinca in plus. Nu as pune pe acelasi plan un cantec "stupid" (nu cunosc cine si cand a compus cantecul, asta ar putea avea totusi o mare relevanta) cu...Garda Maghiara! Adica ei au dreptul sa existe si sa se manifeste, extremisti fiind, iar un cantec e devastator pt. urechile maghiarilor...va rog.
    Eu stiu ca maghiarii au obtinut cam toate drepturile care le-au fost luate pe vremea lui Ceausescu. Nu cunosc pe nimeni care sa se mai impotriveasca ideei de scoala in lb. maghiara, de dreptul de a fi instruit si a avea servicii publice in lb. maghiara, in zonele cu populatie maghiara numeroasa.
    Nu stiu despre ce spalare pe creier vorbiti, dar felul in care dvs. insiva vedeti istoria, ma face sa cred ca ati fost foarte mult influentata de o anumita doctrina....istoria e un pic mai altfel decat o vad romanii sau maghiarii, iar inversunarea pe care o vad in a sustine adevarul! adica adevarul unora sau altora, ma fac sa fiu foarte rezervata in ceea priveste normalizarea relatiilor noastre milenare...Nu vad nicio deschidere reala, a niciunuia! spre ceva normal, firesc, plin de respect fata de celalalt. Nu dragoste, nu prietenie, macar respect.
    Si sunt convinsa ca odata obtinuta autonomia va fi vai si amar de soarta romanilor din zona asta, pt. ca romanii si maghiarii seamana foarte mult, mult mai mult decat vor admite vreodata: doua capre raioase cu coada tot pe sus.
    Salutari
   • +9 (11 voturi)    
    organizatiile fasciste in EU (Duminică, 10 martie 2013, 18:54)

    sb75 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    Organizatiile fasciste nu au drept de libera exprimare in UE.
    Nici indivizii care incita la ura rasiala.
    Germania tocmai declanseaza procedura de interzicere a partidului fascist NPD (partid cu reprezentanti alesi in parlamentele regionale).
    Sper ca raspunsul sa va satisfaca standardele de "civilizatie".
   • +6 (8 voturi)    
    Pe veci stapani (Duminică, 10 martie 2013, 23:43)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    De ce asta e o insulta? Pentru cine si de ce e o insulta? Asta nu am prea inteles-o.
    • +4 (4 voturi)    
     O insulta pt cei cu mintea scurta (Luni, 11 martie 2013, 10:22)

     eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

     O persoana nascuta pe teritoriul Romaniei este implicit cetatean roman chit ca ii place chit ca nu-i place.
     Apoi poate spune ca este cetatean roman de etnie maghiara, secuiasca, germana, rusa, roma, etc.
     Vor nu vor si secui sunt cetateni romani asa ca melodia respectiva nu are de ce sa-i afecteze mai ales ca si romanii si secuii nu iau nimic cu ei pe lumea cealalta.
     Daca ar consitentiza asta si ar fi mai deschisi la minte nu ar mai fi atata zarva pe tema asta.
     Se pare ca politicienii lor sunt la fel de buni ca si ai nostri in a da vina pe alti pentru nerealizarile lor iar simpatizantii lor mai ingusti la minte la fel de usor de manipulat.
 • +5 (9 voturi)    
  idem, ibidem... (Duminică, 10 martie 2013, 13:56)

  mereuinminus [utilizator]

  tot la fel, tot în martie, tot în acelaşi oraş, acum 13 ani... sub egida, festivalului "ghioceii, vestitorii primăverii" o organizaţie obştească locală a luat iniţiativa de a organiza o sărbătoare municipalo-câmpenească, cu invitarea unor cunoscute vedete de peste hotare, pentru a... trece timpul... ar fi cazul ca ungurii s-o lase mai uşor cu Mureşul, însă pentru Harghita şi Covasna, eu, să fiu în pielea lor, aş fi făcut deja mult mai multe faţă de corupţia administraţiilor feudale locale şi centrale, udemeriste şi guvernamentale... la aşa teritoriu, fostă ţară, numită încă România, cu o aşa populaţie, fost popor, numit încă român, numai iniţiativa locală mai poate aduce o ordine economică minimă care să dea o şansă tuturor celor ce-şi iau lumea-n cap şi fug să scoată o pâine amară pe unde-i duce disperarea, nemaiţinând cont de naţionalitate sau alte considerente...
 • +13 (25 voturi)    
  Jafurile maghiarilor la venirea lor din Urali (Duminică, 10 martie 2013, 14:10)

  alex1234 [utilizator]

  Jafurile Maghiarilor prin Europa la venirea lor din Urali

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Kalandozasok.jpg

  Sa vada si Ilona ce "civilizati si pasnici" erau Ungurii...si prin cate locuri din Europa au navalit si jefuit...omorand mii si mii de oameni


  La astea trebuie adaugate Jafurile din Ardeal si Banat
  asa cum sant descrise chiar de catre ei in Gesta Hungarorum....

  Tin sa amintesc "pasnicilor maghiari", ca Nu exista Incursiuni de Jaf si Cuceriri ale Romanilor prin Europa....in ultimii 2000 de ani.....

  Poate intelege si Ilona si familia si prietenii ei, ce drame au cauzat prin Europa la venirea lor din Asia....
  • -10 (18 voturi)    
   Draga Alex1234 ! (Duminică, 10 martie 2013, 16:51)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Am trecut in diagonala peste postarile tale cu citate din Gesta Hungarorum.Tota lauda pentru acribia ta!
   Te intreb insa doar atat: stii cand a fost scrisa Gesta Hungarorum si pe ce baza documentara?
   Daca stii raspunsul, nu va mai fi cazul sa-ti spun eu. In plus, vezi ca am mai raspuns cuiva mai sus, cum e cu "drepturile istorice" in prezent.
   • +9 (11 voturi)    
    iti raspund eu... (Duminică, 10 martie 2013, 19:20)

    keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    Gesta Hungarorum may also refer to Gesta Hunnorum et Hungarorum, written by Simon of Kéza.

    si mai am o intrebare : la presupusele teritorii ce azi fac parte din alte tari, de ce nu aveti pretentii ??? de ce doar Transilvania ??? repet, nu inteleg determinarea voastra si nu inteleg de ce doar la suprafata faceti legatura cu 1918, insa cand sunteti pusi sa detaliati acest subiect se afla ca, de fapt, voi doriti sa va restaurati granitele de pe vremea cand erati doar un trib !!
    Serios, care popor normal la cap mai face asa ceva in ziua de azi ???
    I-ai vazut tu pe turci sa-si revendice teritoriile de cand erau Imperiul Otoman ?
    Dar pe italieni ?
    Ca sa nu mai pomenesc de austrieci, cu care nu sunteti in relatii deloc bune - si nu din cauza lor !
    eu cred ca nu aveti alta ocupatie !
    Mai bine va apucati de filatelie
   • +9 (11 voturi)    
    Nu se cunosc Cronici Istorice Complet Inventate (Duminică, 10 martie 2013, 19:59)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    1. Gesta Hungarorum a fost scrisa la 200-250 de ani de la invazia voastra in Europa....
    Ca timp al Scrierii este foarte foarte apropiata de Evenimentul Istoric, deci din acest punct de vedere este Foarte Credibila.
    Din acest motiv este mult mai credibila decat propaganda Budapestana (sau a altora daca vrei) de dupa 1100 de ani... care are tot interesul politic de a nega invazia Ardealului acum 1100 ani.

    Ex:
    Evangheliile au fost scrise in sec IV,
    Tacitus scria despre evenimente petrecute cu 100-200 -300 de ani in urma si nimeni nu a pus la indoiala acele evenimente ......
    Miron Costin scrie de Stefan cel Mare la 200-250 de ani mai tarziu si toata lumea il crede....

    2. In plus, Gesta Hungarorum a fost scrisa pe baza "unor Cronici Mai vechi" asta scrie insusi Anonymous in Gesta (pe care eu am avut bunul simt sa-l citesc in intregime)

    4. Din motive pur politice maghiare si puerile ("cand am venit noi nu era nimeni in Ardeal" dar cu toate acestea Ungurii numesc Muntii tot Carpati asa cum le spuneau si Dacii pe vremea lui Herodot)
    Ungaria de azi considera propria lor Cronica "ca o pura inventie"

    3. In istorie insa: Nu se cunosc Cronici Istorice care sa fie pure Inventii....REPET pentru tine Ilona :
    Nu se cunosc Cronici Istorice care sa fie pure Inventii....
    Pana si epopei poetice (deci nu cronici) ca Iliada si Odisea transmit un Adevar Istoric : "Grecii s-au batut cu Troienii la Troia si au distrus Troia"
    Pana si carti religioase ca "Biblia" au transmis adevaruri istorice "izgonirea evreilor din Egipt" petrecuta cu mai mult de o mie de ani de la scrierea Bibliei a fost un eveniment istoric real

    4. Cu atat mai putin poate fi considerata o Cronica Istorica din Secolul XII , "o pura inventie", mai ales o cronica scrisa cu intentia de a reda evenimentele istorice ale Ungariei acelor vremi,

    5. Se cunosc Cronici Istorice care sa contina inexactitati (ani, detalii etc..) Dar Nu se cunosc Cronici Istorice care sa fie Complet Inventate...
   • +9 (11 voturi)    
    Dreptul istoric nu se prescrie cand declara unu (Duminică, 10 martie 2013, 20:32)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    Ilona,
    I. Dreptul istoric nu se prescrie cand declara unul sau altul fie el si Presedinte....
    (am raspuns doar pentru ca l-ai invocat:
    "Noi nu am venit aici peste voi, cautand locuri mai bune pentru noi." - chiar asta ati facut Ilona ati plecat din Asia, cautand "locuri mai bune pentru voi", si "ati navalit peste noi aici in Ardeal, din nefericire pentru noi")

    Daca dreptul istoric s-ar prescrie nu vad de ce nu i-am putea ruga pe Nemti sa faca loc Palestienilor la ei in tara

    sau Kurzilor sa-si faca un stat in Franta

    II. Pe langa argumentul istoric exista si argumentul majoritatii istorice:
    Transilvania este larg majoritar Romaneasca si nu de la 1918 ci din totdeauna.....de la primul recensamant oficial pana in zilele noastre.....cauta recensamintele Austriece si vezi proportia Romanilor
    (caci de cele maghiare de dinainte de 1526 n-am auzit sa se fi facut sau nu s-au pastrat....)

    III. Al treilea argument este cel al realitatii istorice:

    Transilvania a apartinut Ungariei:
    - de la 9xx (=uciderea lui Gelu) la 1526 ...Dar In tot acest timp ea a fost un Principat Autonom deci nu a fost inclusa niciodata in Ungaria)
    - de la 1967 la 1918 cand a fost parte a Ungariei care la randul ei era parte a Austro-Ungariei.

    Ungaria anului 1917 (parte federativa a Austro-Ungariei), era un stat in care Ungurii erau sub 50%...restul adica Majoritatea erau Romani, Slovaci, Sarbi, Germani, Ruteni, Croati etc...

    Un astfel de Stat putea fi mentinut o vreme doar prin forta Armelor....Statul ungar de la 1917 era deci un Stat Artificial (si nu o spun cu rautate)...artificial spun, caci nu poti mentine un stat in care tu n-ai majoritatea....ca populatie...pana si URSS-ul s-a dezmembrat tot din cauza asta.. Desigur un eveniment istoric pregatit sau nepregatit de unii declanseaza acest lucru....dar acel eveniment a gasit toate premisele necesare:
    O Ungarie Mare artificiala, artificiala deoarece populatia maghiara era mai putin de 50%...din total
 • +17 (27 voturi)    
  voi si noi (Duminică, 10 martie 2013, 14:17)

  ala_ [utilizator]

  individul secui, ce spera, ma intreb? Bani? Sa vorbeasca limba lui? Sa nu plateasca taxe?
  - Bani...nu va obtine decat daca munceste. Nimeni nu-i da degeaba
  - Limba, deja o foloseste nestingherit
  - Taxe? Pai oricine ar administra zona, tot trebuie platite taxe. Si nu cred ca platesc mai multe taxe decat primesc inapoi...

  Asadar, voi v.s. noi este o prostie care tine doar de orgoliu. Putem la fel de bine sa ne certam pe tema steaua v.s. dinamo, orange v.s. vodafone sau vanilie v.s. ciocolata.

  Daca isi imagineaza cineva ca Tg Mures, cu populatie majoritar romana (plus ca multi sunt tigani, indiferent daca spun ca sunt tigani romani sau tigani unguri), ar putea deveni vreodata parte dintr-o zona autonoma condusa de unguri, ba chiar capitala, atunci persoana aia de fapt propune epurarile etnice ale romanilor din zona aia. Adica dislocarea fortata sau eliminarea...Cam la fel ca in Kosovo.
  Cam asta fac ungurii "pasnici". Merg pe drumul spre Kosovo. Noi va asteptam in europa deja, si voi va ambitionati cu prostii nationaliste retrograde si demne de secolele din evul intunecat.
 • +14 (18 voturi)    
  ...'tara arde'.... (Duminică, 10 martie 2013, 15:36)

  ALTAN [utilizator]

  ...si politicienii maghiari lipsiti(ca si cei romani) de viziune economica, care sa duca la cresterea bunastarii populatiei,atit maghiare cit si romana, 'se piaptana'...se tin de mitinguri care nu mai inflacareaza pe nimeni...oameniii astia sunt anacronici,,,,
 • +13 (19 voturi)    
  ma gandesc (Duminică, 10 martie 2013, 16:02)

  keiser_soze [utilizator]

  ca o solutie ar fi ca in cele 2-3 judete care cer autonomie pe criterii etnice sa-i ajutam prin a duce in acele judete alte minoritati conlocuitoare ! si ma gandesc exact la acea minoritate care ne fac de ras mai peste tot ! nu-mi vine altceva in minte dupa toata otrava citita aici si postata cu atata ura si obraznicie de catre cei carora nu le place in Romania !
 • +15 (21 voturi)    
  :) (Duminică, 10 martie 2013, 16:06)

  I [utilizator]

  astia tot vor ceva dar li rusine sa spuna :)) Mai baieti, nu fiti prosti. Nu din cauza romanilor sunteti voi saraci.
 • +12 (18 voturi)    
  Hahaha (Duminică, 10 martie 2013, 17:34)

  miguelito [utilizator]

  2500? Astia sint toti secuii? Pai satul bunica-mii are mai multi locuitori.
 • +3 (5 voturi)    
  tg-mures (Duminică, 10 martie 2013, 18:50)

  aracic [utilizator]

  pai cum sa vina aia peste mine si sa imi spuna, citez " care vor preda prefectului un inscris in care se consemneaza existenta de facto a Tinutului Secuiesc, cu capitala la Targu Mures" ?!!?? ce?
  no way frate ungur, traim in pace, dar asta nu va fi. Faceti-va voi tinut si ce vreti acol in HR SI CV dar lasati tg-mures in pace ,ok? daca vreti sa fie bine...
 • +10 (12 voturi)    
  Limpede ca lumina zilei (Duminică, 10 martie 2013, 20:14)

  Qxx [utilizator]

  Că ungurii vor autonomie teritorială și rupere de România nu poate nega nimeni. Acuma (și) de noi depinde dacă asta se va întampla sau nu.
  Fraților - vreți Ardealul? Haideți să-l luați.

  Eu m-am cam săturat de lamentările permanente cu drepturi și alte de astea.
  Eu nu zic că nu trebuie să aibă școli în limba lor sau drept la reprezentare politică dar astea le au deja și încă pe deasupra.

  Se plâng de România? Arătați-mi un singur ungur/unguroaică discriminat etnic (la angajare, școală, administrație locală).

  În altă ordine de idei, mi se pare amuzant că la mijlocul lui martie an de an merg călări îmbrăcați în uniforme de eopcă de parcă-s rupți din filmele istorice. Dar îi înțeleg, că atâta mai au în urma lungului șir de erori politice și eșecuri militare.
  De altfel ei sărbătoresc o înfrângere ca zi a lor. Fără cuvinte.
 • +10 (12 voturi)    
  LUI popa tokes... (Duminică, 10 martie 2013, 20:43)

  schroedinger [utilizator]

  I-as retrage cetatenia romana si l-as invita sa cante la alte mese! Este foarte simplu!
 • -7 (11 voturi)    
  Ilona Hevesey (Duminică, 10 martie 2013, 20:51)

  un [utilizator]

  Daca imi permiteti am sa scriu 2 fraze in maghiara, sa priceapa doamna Ilona.
  Nem szokásom egy nőt sértegetni, de maga egy kretén.Annyira kretén hogy messzire bűzlik az irredentista demagógia, a fórumokra képzett, előre betanult hülye szöveg és még csak abban sem vagyok biztos hogy maga magyar.
  Multumesc.

  Nu am sa comentez nimic in afara faptului ca in Romania majoritatea cetatenilor traiesc de pe o zi pe alta.Nu ies in strada pentru drepturi ci pentru niste chestii care sunt importante, dar nu sunt vitale.
  Totusi de mult nu am vazut 5000-10000 de oameni care cer ceva.
  Asta e problema eterna a romanilor,Nu sunteti o natiune.Nu stiti sa va aparati cultura, civilizatia, drepturile, nimic... .
  In schimb maghiarii au stiu intotdeauna sa fie uniti si stiu ce vor, indiferent daca va place sau nu.
  Sustin autonomia teritoriala, culturala, economica a Tinutului Secuiesc.
  Indiferent de ce a fost, sper in ce va fi.
  • +13 (13 voturi)    
   Ilona Hevesey nu reprezinta nici 2% din maghiari (Luni, 11 martie 2013, 6:00)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui un

   Oameni buni, la miting nu au fost nici reprezentantii UDMR, asa ca va dati seama ce extremisti au fost pe acolo. La miting Marko Bela a fost numit tradatorul maghiarilor!!! Asemenea manifestari sunt si in alte tari si nici nu sunt bagati in seama. Ei nu ne reprezinta etnia, din contra ne fac comunitatea de rusine si creaza tensiuni inoportune. Cu cati am vorbit ieri si azi, toti s-au dezis de asa zisul miting. Intr-adevar sunt probleme cu infrastructura din secuime, se intorc foarte putini bani, dar nu asa se rezolva problemele, prin extremism si separatism.Din pacate sunt cativa agitatori, sper sa se calmeze situatia dupa 15 martie, cand aceste actiuni, cred eu, se vor repete din pacate. Dupa aceea va mai fi asa un val pana se adopta legea regionalizarii, dar apoi sigur se vor calma spiritele.
  • +3 (3 voturi)    
   tu poti sa sustii (Luni, 11 martie 2013, 13:01)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui un

   ce vrei matale, inclusiv ca pamantul e plat, dar pentru autonomie NOI o sa cerem REFERENDUM !
   ce zici de asta ?
   Asadar, dragi romani care sunteti aici si comentati, faceti-va o datorie de onoare si ridicati in fiecare balcon, curte, steagul romanesc, asa, ca sa-i umilim si sa aratam ca aici e Romania si nu Dreamland sau Talamboland, in diferent de ce spun unguro-secui-struto-camila !
   Recunosc, nu am inteles nici acum ce treaba au secuii cu cererile ungurilor !!!! Sau ce legatura ar fi intre aceste doua etnii !
 • +7 (7 voturi)    
  5000? (Duminică, 10 martie 2013, 21:05)

  fane_grija [utilizator]

  Pai in cazul asta eu zic sa-i invitam la o petrecere romaneasca. Mai bem, mai mancam, mai dezbatem despre cine suntem, asa ca intre conationali. :) Poate mai eliminam din frustrari.
 • +7 (7 voturi)    
  Tara arde, baba se piaptana (Duminică, 10 martie 2013, 21:10)

  bigbrother [utilizator]

  Cam asa si cu demostratia asta.

  Trecand peste modul tendentios in care a fost prezentata situatia din zona, ca si cum in acest moment traiesc in lagare, ramane un simplu fapt: sunt lucruri MULT mai importante de facut in tara asta. Si le-am putea face impreuna daca n-am sta sa plecam urechea la toti indivizii starniti de diversi trepadusi ca sa urle. Istoria nu isi are rostul aici, ce a fost a fost, nu mai are importanta. Sa lasam trecutul si sa mergem IMPREUNA catre un viitor mai bun, pentru noi si pentru copiii nostri. Am putea trai toti bine in aceasta tara daca n-am lasa diversi demagogi sa ne invenineze mintile.

  Sper sa fie ultima oara cand aud de acest subiect, a inceput sa devina o gluma proasta.
 • +3 (5 voturi)    
  problema este... (Luni, 11 martie 2013, 9:04)

  luci30 [utilizator]

  ca de sute de ani vi s-a inoculat o ,,otrava,,in ADN pe care nu reusiti sa o anihilati cu toata asa-zisa voastra deschidere europeana.Nu sunteti nici civilizati-negind evidentele istorice,nu numai romanesti ci si pe cele ale cancelariilor straine-nu sunteti nici catolici-ultimii doi papi promovind toleranta si pacea-mai sunteti si naivi ca sa nu zic prosti crezind ca din taxele voastre nu sunt platiti si politicienii vostri care de dragul ,,originalitati,,vor sustine oricind si oriunde ca negrul este alb bazindu-se exact pe ce aveti din plin-orgoliu si prostie||
 • +4 (4 voturi)    
  Autonomie= (Luni, 11 martie 2013, 10:03)

  FaraCoruptie [utilizator]

  Auto-izolare.

  Daca asta vreti, asta veti avea.
  Romanii vor intra cu pasaport in acest tinut, iar ei vor iesi cu pasaport afara din tinut.
 • 0 (0 voturi)    
  Istoria, (Luni, 11 martie 2013, 11:35)

  popestii [utilizator]

  Bat-o vina! Aceleasi evenimente servesc diferite ideologii in functie de necesitatiile politice-sociale de moment. A spus-o un mare istoric roman. Aceasta stiinta trebuie tratata exact ca o stiinta cu rigoare si echidistanta nu ca poezia romantica, cu patos si impulsivitate
  Eu nu pot decat sa va rog, dragi concetateni, sa cautati o lista cu istoricii romani, pentru inceput, care s-au ocupat cu evenimentele din acest teritoriu, istoricii care au cat de cat recunostiinta univeristatilor de aiurea si cititi-i pur si simplu. Pe cei antebelici, interbelici, postbelici si post'89. Cititi cat mai mult, si cat mai variat si va veti dumiri. Lectura placuta si inchideti televizoarele!
  • 0 (0 voturi)    
   NU UITA ! (Luni, 11 martie 2013, 16:43)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui popestii

   http://www.youtube.com/watch?v=HDHMaJi6H6E
 • -2 (4 voturi)    
  ce vor secuii ? (Luni, 11 martie 2013, 12:09)

  introvertit [utilizator]

  De multe ori , atunci cand vad comentariile noastre , adica ale romanilor , fata de cererile secuilor sau ungurilor , ma gandesc ca am ramas cu o teama grozava ca vom pierde ceva . Parca , daca ei ar avea mai multe drepturi , noi le-am pierde pe ale noastre . Culmea e ca , cele mai virulente discursuri impotriva cererilor secuilor si magiarilor sunt ale unora care, habar nu au despre ce vorbesc . Si mai e ceva . Aproape toti cei care sunt foarte combativi , sunt adeptii unor " teorii stintifice buriciste " asupra istoriei natonale . Conform acestei teorii , noi suntem centrul din care a plecat istoria Europei si chiar a intregii lumi. Dupa parerea mea , acest lucru dovedeste nesiguranta , complexe de inferioritate si lipsa unor realizari notabile in plan national , fara ajutor extern . Natunile puternice se afirma prin realizari si isi valideaza istoria in prezent , nu in indoielnice si neconfirmate maretii trecute .
  • +2 (2 voturi)    
   eu zic (Luni, 11 martie 2013, 13:11)

   keiser_soze [utilizator] i-a raspuns lui introvertit

   sa ramai asa, intróvertit !
   cred ca ne-au ajuns 500 de ani de lupte cu turcii (paradoxal, cu ei ne intelegem mai bine decat cu ungurii - de ce oare ??? ), ne-au ajuns 50 de ani de putere sovietica....acum, in loc sa gasesti intelegere la o alta natie care a suferit de pe urma comunismului si a sovieticilor, care este minoritate in tara ta, in loc sa se aseze ca oamenii normali la discutii, ei bine, nu !
   trebuie sa vina si sa revendice teritorii pe care le-a stapanit Attila !!! Serios ?????
   Pai, in acest caz, nu poti obtine decat contrariul, nu crezi ???
   Am inteles ca tratatul de la Trianon din 1920 le sta si acum in gat, dar ajunge ! Sa poarte discutiile astea cu Austria, nu cu Romania !
   Cand cineva cauta cearta si te tot impunge zilnic, si tot arunca intepaturi, zi de zi, timp indelungat, oricat ai fi de civilizat si stapan pe tine, tot ajungi sa-i spui vreo doua, sa te tina minte !
   In concluzie, se apropie 15 martie - sus drapelele romanesti !
 • 0 (0 voturi)    
  Jos tradatorii (Marţi, 12 martie 2013, 21:35)

  catuza [utilizator]

  Asistam la o realitate crunta Harghita si Covasna sunt de "facto" o Ungarie in miniatura,intradevar procentul lor a fost dintotdeauna net superior romanilor,au stiut sa faca o epurare etnica bine gandita , au asimilat sasi si evreii prima data, iar pe romani incet ,incet dar cu accelerari in perioada 1848 1849,1867- 1918,1940 -1946si mai grav din 1989 pana in prezent cu ajutorul tradatorilor de neam de la Bucuresti.Ce ne mai mira, pe viitor oricum o sa se rupa de noi.primul pas vor regiunea lor de dezvoltare= tinut Secuiesc,Fosta RAM, Regiune Autonoma Maghiara din 1952-1968, politica pasilor marunti.,o politica subversiva , iar lovitura finala cu ajutorul americanilor dupa model Kosovo,daca politicienii romani nu iau atitudine o sa fie doar un pas prin confirmarea 'de jure 'a acestei realitati.
  P.s. C a roman in aceste judete nu ai nicio sansa sa speri sa mai traiesti alaturi de ei,pt. ca esti exclus,nu ai acces la educatie corespunzatoare ,la locuri de munca,toate proprietatile sunt intabulate de maghiari de acolo si din Ungaria,ei au cumparat acest pamant;


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by