Ministrul roman al justitiei, Mona Pivniceru, a discutat vineri, la Bruxelles, cu comisarul european pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, despre stabilirea unui sistem de referinte comun cu Comisia Europeana (CE) care sa permita o mai buna monitorizare a modului in care sunt indeplinite conditionalitatile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), relateaza Agerpres. "I-am spus doamnei comisar ca de la an la an rapoartele adauga noi elemente de conditionalitate, iar statul roman nu are posibilitatea sa anticipeze existenta acestora si prin urmare sa le realizeze (...) acest mecanism, neavand o metodologie practica de aplicare, neavand indicatori, neavand un referential comun al statului roman cu Comisia, nu putem anticipa, nu putem urmari niciodata maniera in care se realizeaza conditionalitatile, pentru ca ele sunt tinte in miscare", a declarat Pivniceru.

Mona Pivniceru a afirmat ca a discutat cu Viviane Reding despre operationalizarea MCV, in sensul ca cele patru conditionalitati sa fie incluse intr-o metodologie care sa fie stabilita cu Comisia, pentru a vedea in ce masura s-au realizat acestea si care sunt indicatorii concreti pe care statul roman trebuie sa-i urmareasca.

"I-am spus doamnei comisar ca de la an la an rapoartele adauga noi elemente de conditionalitate, iar statul roman nu are posibilitatea sa anticipeze existenta acestora si prin urmare sa le realizeze. De exemplu, conditionalitatea initiala viza implementarea Codurilor de Procedura Penala si Civila. In timp, de la raport la raport s-au adaugat Codul Civil si Codul Penal. Alt exemplu, conditionalitatea privitoare la crearea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), era conditionalitatea numarul trei. Ea a fost imediat creata si s-ar presupune, intr-o buna logica, ca aceasta a fost realizata, prin urmare trebuia eliminata. Ori de la raport la raport s-a adaugat monitorizarea competentelor ANI si extinderea lor, un istoric de caz", a declarat ministrul justitiei la Bruxelles, precizand ca urmarirea istoricului de caz face ca aceasta conditionalitate sa fie perpetua.

De asemenea, a adaugat Mona Pivniceru, in ultimul raport s-a adaugat si largirea competentei ANI in materia verificarilor ex-ante ale achizitiilor publice. "Asta inseamna ca am uitat de unde am plecat, de la conditionalitatea initiala, care circumscria doar obligatia crearii acestei institutii, si am ajuns la o evolutie a urmariri dezvoltarii ei in timp. Prin urmare, acest mecanism, neavand o metodologie practica de aplicare, neavand indicatori, neavand un referential comun al statului roman cu Comisia, nu putem anticipa, nu putem urmari niciodata maniera in care se realizeaza conditionalitatile, pentru ca ele sunt tinte in miscare", a apreciat ministrul.

Ea a mentionat ca Viviane Reding va informa Comisia Europeana despre solicitarile in acest sens ale statului roman si ca, luna viitoare, impreuna cu executivul comunitar se va stabili 'care sunt conditionalitatile la care mai trebuie sa ne mai circumscriem, in conditiile in care apreciem ca unele dintre ele sau mare parte sunt realizate, sa vedem masura in care adaosurile din raporturi se pot plia pe conditionalitatile initiale sau le consideram ca nu exista si sa vedem de acum inainte - cu aceasta metodologie cu un referential comun - care mai sunt pasii de urmat'.

Mona Pivniceru a mai relatat ca Viviane Reding i-a prezentat "tabloul valorilor europene democratice pe care ar trebui sa le urmareasca modificarile de substanta ale legislatiei primare a Romaniei, in special Constitutia".

Intrebata daca raportul din decembrie din cadrul MCV ar putea fi ultimul, Mona Pivniceru a spus ca monitorizarea CE nu se poate incheia, din cauza faptului ca nu s-a indeplinit una dintre conditionalitatile initiale.

"In decembrie nu are cum sa fie ultimul MCV, din simplu motiv ca una din conditionalitatile initiale, implementarea Codului de Produra Penala si verificarea modalitatii in care se implementeaza Codul de Procedura Civila nu se pot incheia in decembrie, din simplul motiv ca nici macar nu s-a adoptat legea de punere in aplicare a acestui cod. Una este adoptarea si alta este verificarea implementarii, ceea ce inseamna ca trebuie sa se scurga un interval de timp pentru a vedea cum opereaza codul, daca dispozitiile sunt fezabile si intervalul de timp in care pot fi aduse remediile corespunzatoare", a precizat Pivniceru.

Ea a adaugat ca pentru verificarea modalitatii de implementare a Codului de Procedura Civila s-a infiintat deja o comisie si s-a deschis un site la nivelul Ministerului de Justitie.