Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, vineri, ca a descoperit la o ferma de pui un efectiv de 37.000 de pasari contaminat cu Salmonella enteritidis, transmite Mediafax.

Pasarile contaminate au fost descoperite in timpul verificarilor facute de inspectorii ANSVSA in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice, boli transmisibile de la animale la om.

Inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea intregului efectiv si carnea rezultata, in cantitate de 53 de tone, a fost distrusa, a precizat ANSVSA intr-un comunicat de presa.

In ferma respectiva s-au luat masuri de curatenie si dezinfectie, urmand sa fie recoltate probe pentru verificarea eficientei acestei masuri.

Repopularea cu pasari se va face numai in momentul in care analizele de laborator vor arata ca nu mai exista pericol de contaminare, a mai aratat ANSVSA.

Incepand cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenti patogeni care pot afecta grav sanatatea omului) in efectivele de pasari din Romania. Acest program este aprobat si verificat anual de catre Comisia Europeana.

Inainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preintampina o eventuala infectie cu Salmonella, iar sacrificarea pasarilor este permisa numai dupa ce buletinele de analiza dovedesc lipsa oricarui pericol pentru sanatatea publica, a precizat ANSVSA.

Infectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli de tip alimentar, afectand omul prin intermediul mancarii sau apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma. Aceste simptome incep sa-si faca aparitia de obicei la 12 - 72 de ore dupa ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care si febra enterica.

  • UPDATE: Mihai Turcanu, seful ANSVSA: Produsele industriei avicole romanesti sunt sigure pentru consumul uman

Produsele industriei avicole romanesti sunt sigure pentru consumul uman, tot ceea ce se scoate la comercializare avand girul autoritatilor, a declarat vineri, pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Mihai Turcanu.

"Consumatorii trebuie sa aiba incredere in industria avicola si in inspectorii Autoritatii, deoarece produsele scoase la comercializare au girul autoritatilor si sunt bune pentru consum. Noi facem controale periodice la toate alimentele, iar daca acestea au ajuns la raft inseamna ca sunt sigure", a explicat seful ANSVSA.

Despre descoperirea unui efectiv de 37.000 de pasari contaminat cu Salmonella enteritidis, Turcanu a declarat: "In urma unui autocontrol, o ferma de crestere a puilor de carne s-a sesizat de aparitia salmonellei, iar noi am actionat conform legii si am dispus sacrificarea pasarilor. Am vrut sa vedem daca problema a fost doar in ferma sau s-a regasit si in carne, iar in acest caz s-a identificat. Am dispus distrugerea intregului lot de peste 50 de tone de carne de pui".

Potrivit acestuia, in Romania incidenta aceste bacterii la pasari este foarte scazuta, sub 1%, in comparatie cu celelalte tari unde atinge si 30-40%.

"Sistemul veterinar din Romania, impreuna cu industria avicola, verifica fiecare lot in parte si, atunci cand apar suspiciuni, intervin si distrug produsele respective. In Romania incidenta acestei bacterii la pasari este foarte scazuta, sub 1%, fata de celelalte tari, unde atinge si 30-40%", a mentionat presedintele ANSVSA.

Reprezentantii ANSVSA asigura consumatorii ca nu a ajuns pe rafturi nicio o cantitate de carne de pui contaminata cu aceasta bacterie, pentru ca intregul lot de carne a fost distrus. Recent, inspectorii veterinari s-au mai confruntat cu inca un caz de acest gen, dar la o ferma de gaini ouatoare, unde au fost luate toate masurile, iar produsele au fost distruse.

Seful ANSVSA a precizat ca nu poate oferi informatii despre numele fermelor sau numele producatorilor pentru ca nu este profesional, in conditiile in care industria avicola este serioasa si responsabila, verificand alaturi de ANSVSA fiecare lot in parte.

In ultimele zile, au aparut tot mai multe informatii referitoare la alimente contaminate, motivul principal fiind intentia ANSVSA de a comunica consumatorilor ca produsele scoase la comercializare sunt bune si sigure pentru consumul uman, iar autoritatile isi fac treaba pe partea de controale.

"Este o noua guvernare si o noua abordare. Am hotarat sa vedem cum stam in Romania cu tot ceea ce inseamna produse care ajung pe masa consumatorului. Dorim in mod special sa protejam consumatorii, sa-i anuntam in mod corect, pe documente, cand sunt si apar probleme", a mai adaugat presedintele ANSVSA.