Germania va analiza raportul privind Romania din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) din decembrie pentru a evalua daca s-a ameliorat situatia din lupta impotriva coruptiei si din functionarea justitiei, a declarat joi ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, subliniind ca nu sustine existenta unei "foi de parcurs" pentru adoptarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, scrie Agerpres.

"Am gasit puncte slabe, ca si inainte, in unele domenii, mai ales in ceea ce priveste functionarea sistemului de justitie, si care nu ne aduc in stiuatia de a putea spune: ridicam acum controalele la frontiera?", a spus Hans-Peter Friedrich in cadrul unei conferinte de presa din marja Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 7 martie, de la Bruxelles.

El a precizat ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen "nu are nimic de-a face cu prestigiul unei tari, ci cu siguranta cetatenilor nostri si aici nu poate aparea niciun compromis". Ministrul german de interne a spus ca intelege dezamagirea tarilor vizate, dar a sustinut ca "trebuie sa incetam cu atitudinea asta, ca nu am indeplinit conditiile, dar o facem oricum (extinderea Schengen n.r.)".

Hans-Peter Friedrich a mai spus ca a incercat sa evite joi sa vorbeasca despre rapoartele din cadrul MCV dar ca "sunt probleme in aceste tari, atat cu lupta impotriva coruptiei, cat si in ceea ce priveste proceduri concrete, care nu sunt respectate sau sunt duse la sfarsit cu lipsuri, sau proceduri evitate, pentru ca pur si simplu nimeni nu vrea sa se ocupe de ele".

Oficialul german a precizat ca s-au facut unele progrese si ca, "de exemplu, Bulgaria a avut multe reusite in privinta luptei impotriva traficului de droguri in ultimul an".

"Am vazut toate astea asta, le-am notat, dar trebuie spus ca exista puncte slabe in justitie, in domenii precum lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate, pe care eu acum nici nu vreau sa le dramatizez. Spun doar ca nu este inca suficient", a explicat Hans-Peter Friedrich.

Ministrul a reamintit ca tara sa asteapta raportul din cadrul MCV din decembrie, dupa care va analiza daca situatia s-a ameliorat si daca, ulterior, trebuie sa se treaca la verificari sau sa se ia o decizie.

"Asta nu stabilim azi, ci atunci cand vom avea rapoartele. Cei mai multi colegi au spus ca si atunci cand ne vom ocupa de aceasta chestiune, nu trebuie sa ne legam obligatoriu de o foaie de parcurs, aceste lucruri trebuie decise atunci cand pot fi ele decise fara oprelisti si nu numai pentru ca trebuie sau le-a venit vremea", a conchis Hans-Peter Friedrich.