Ministrii de Interne si Justitie din statele membre UE reuniti, joi, in Consiliul JAI, au convenit amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei pana la o data ulterioara nedefinita, au precizat, pentru Mediafax, surse oficiale.

In cadrul Consiliului JAI, marea majoritate a statelor membre au exprimat pozitii de sustinere a aderarii Romaniei si Bulgariei, pozitii opuse fiind exprimate insa de Germania, Olanda si Finlanda, care au conexat tema de progrese substantiale in privinta MCV, informeaza sursele mentionate.

De asemenea, ministrii din Consiliul JAI au decis ca rediscutarea temei sa aiba loc intr-o reuniune in luna decembrie a acestui an.

Pe de alta parte, Finlanda precizeaza ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar trebui sa revina pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) al UE in 'a doua parte a acestui an, cand toate statele membre vor fi pregatite sa ia o decizie', si, totodata, 'incurajeaza puternic' Romania sa-si intensifice eforturile pentru a remedia deficientele constatate de cel mai recent raport pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) intocmit de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat difuzat joi de Ambasada Finlandei la Bucuresti si citat de Agerpres.

"Guvernul finlandez recunoaste ca Romania a indeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Totusi, atunci cand ia o decizie privind pozitia sa in legatura cu extinderea Schengen, Finlanda ia in considerare situatia in ansamblu. Pentru aceasta evaluare, informatiile oferite in rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei Europene privind situatia statului de drept si lupta impotriva coruptiei sunt extrem de importante", se mentioneaza in comunicat.

"Cel mai recent raport MCV, din ianuarie 2013, a constatat progrese in domeniile statului de drept si anticoruptiei, insa a evidentiat si deficiente. Prin urmare, Finlanda incurajeaza puternic Romania sa-si continue si sa-si intensifice eforturile in aceste domenii pentru a indeplini recomandarile Comisiei", subliniaza Ambasada Finlandei.

Ambasada atrage atentia ca obtinerea de "rezultate convingatoare in implementarea angajamentelor asumate de Romania si Bulgaria la aderarea la UE in 2007 ar fi de ajutor pentru ajungerea la un consens in privinta aderarii la Schengen a celor doua tari in viitorul apropiat".

Comunicatul reaminteste ca in reuniunile pentru pregatirea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) al UE care a avut loc joi la Bruxelles nu s-a putut ajunge la consensul necesar pentru luarea unei decizii privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, subiectul fiind, in cele din urma, abordat doar ca un punct de discutie.

"In aceste conditii, Consiliul JAI ar trebui sa revina la chestiune in a doua parte a acestui an, cand toate statele membre vor fi pregatite sa ia o decizie, a considerat guvernul finlandez. Parlamentul finlandez a aprobat aceasta abordare", se mentioneaza in document.

Ambasada precizeaza ca guvernul de la Helsinki 'recunoaste ca apartenenta deplina la spatiul Schengen de libera circulatie este o chestiune extrem de importanta pentru Romania si Bulgaria' si considera ca 'o decizie pozitiva privind aderarea celor doua tari ramane un obiectiv major si pentru Finlanda'.